Megmenekülhetnek a budapesti neonreklámok

Egy időben neonreklámok százai festették színesre az éjszakai Budapest utcáit: írott, nyomtatott betűvel készült szövegek, vízszintes vagy függőleges, piros, sárga, zöld, kék feliratok. Bizonyára olvasóinknak is eszébe jut egy-két konkrét darab, ami mellett nap mint nap elhalad: Csendes, Ibolya Eszpressszó, Írók Boltja, Fényképész, Látszerész, Hús és Hentesáru, vagy az Alkotás út hatalmas Biztosítás és Biztonság feliratai.

Budapesti neonreklámokForrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Budapest Városháza/Facebook

Vannak akik divatjamúlt reklámformátumnak látják, mások megvédendő kulturális örökségként tekintenek rájuk. Utóbbiak csoportjába tartozik Racskó Tamás is, aki augusztusban indított petíciót a megmentésükért, melyről mi is írtunk. A főváros vezetése most Facebookon jelentette be, hogy a petícióhoz több mint ezren csatlakoztak, ezért a városvezetés személyes egyeztetést kezdett az indítványozóval.

A petíció többek között javasolta a neonreklámok fővárosi gondozásba vételét, és azt, hogy az épület tulajdonosai támogatást kérhessenek, ha szeretnék felújítatni a házuk falán található régi neonreklámot. Azonban a nem tetsző neonok felújítását nem szeretnék erőltetni az indítványozók, így, ha a petíciót elfogadnák, akkor a nem kívánt neonokat összegyűjtenék, esetleg még egy múzeumot is létrehoznának számukra. A petícióról részletesebben itt olvashat

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek