Megérkeztek a látványtervek, ilyen lesz Budapest első rozsdaövezeti építkezése

Új városnegyed készül a XIII. kerületben, a Vizafogó utca, Cserhalom utca, Turbina utca és Váci út által határolt nyolchektáros területen, a volt Láng Gépgyár területén, mely lakásokat és irodákat, valamint egy közel két hektáros közparkot is magában foglal majd.

A látványterv a közparkkalForrás: Paulinyi & Partners

A terveket a többek között az Etele Plázát jegyző Paulinyi & Partners építészeti cégcsoport alkotta meg, melynek leírása szerint a projektet "adatbányászaton alapuló, algoritmikus tervezési folyamatokkal támogatják". A koncepció szerint a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja majd, a telek északi szélén található épületek pedig elérik a 65 méteres magasságot. Mint a terület fejlesztője, a Southblaze Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményben írja, a kialakítandó lakás- és irodaterek esetében cél az okosotthon-rendszer kiépítése és a megújuló energiaforrások újszerű használata. A munkálatok várhatóan 2026-ra fejeződnek be.

A rozsdaövezeti akcióterv

A kormány által elindított rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területek helyén új lakó- és munkakörnyezet épüljön. A Rozsdaövezeti Bizottság elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként, emellett a rendeletben még egy terület szerepel, a IX. kerületben, a Soroksári út 58. szám alatt, a volt Közvágóhídon.

A tervek szerint együttesen mintegy bruttó 410 ezer négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakítanak ki.

Ez a látvány fogadja majd a Rákos-patak felől érkezőketForrás: Paulinyi & Partners

A munkaközi tervek alapján bruttó 136 ezer négyzetméteren lakóépületeket, bruttó 133 ezer négyzetméteren irodaházakat, bruttó 16 ezer négyzetméteren pedig egy közel 250 szobás, négycsillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, míg a fennmaradó részeken a földfelszín alatti parkolókat építenek, emellett több, nem közvetlenül a fejlesztési területhez kapcsolódó infrastrukturális beruházást is megvalósítanak. A projekt értéke egymilliárd euró.

Így újul majd meg az Alpár Ignác tervezte védett műhelycsarnokForrás: Paulinyi & Partners

A gyár Alpár Ignác által tervezett, nyerstégla homlokzatú csarnoképületei közül a kazánkovács műhely, a kazánszerelő műhely, a rézműves műhely és az irodaépület élvez műemléki védettséget, ezeket a tervek szerint felújítják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek