Hat hungarikum, amelyekre egészségmegőrző szerepük miatt is büszkék lehetünk

Mára olyan hosszú lett a hungarikumok listája, hogy felsorolni is nehéz lenne, mennyi mindenre lehetünk büszkék hazánkban. Ezek között szép számmal akadnak konkrét termékek és tájegységekhez kötött ínyencségek, szokások is. Az alábbiakban dietetikus kolléganőnk kiválasztotta azt a hatot, amelyekkel igazán magyaros, de kiegyensúlyozott táplálkozásba is illő ételeket készíthetünk – igaz, néha egy kis csavarral.

Mit nevezünk hungarikumnak?

Először is érdemes tisztázni a hungarikum fogalmát. A pontos meghatározás szerint ez egy gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Ahhoz, hogy valami hungarikummá váljon, akár magunk is hozzájárulhatunk egy erre a célra szolgáló formanyomtatvány kitöltésével, bár a jelölésünk révén nem lesz valami automatikusan hungarikum, mivel ennek azért több lépcsője van.

Jelenleg a hungarikumok gyűjteményében 76 tétel szerepel, amelyek bár nemcsak gasztronómiai vonatkozásúak, kétségtelen, hogy ezekből van több. Én is ezek közül szemezgettem az alábbi, szubjektív módon leszűkített listában.

1. Szikvíz

Ma már elképzelni sem tudjuk az életünket a szódavíz, avagy szikvíz nélkül. Habár az eredete nem teljesen magyar, sokkal inkább a tömeges gyártás eljárásának feltalálása fűződik Jedlik Ányoshoz. Remek szomjoltó, és egy jó fröccs, vagy akár a palacsintatészta is ezzel a legjobb; nem beszélve arról, hogy nemcsak olcsóbb, de hosszú távon a környezeti terhelése is kisebb, mint a műanyagpalackos szénsavas ásványvízé. Reflux, gyomorégés, puffadás esetén kevésbé előnyös, bár előfordulhat, hogy emésztési problémáinkra éppen a szénsavas jellege révén ad átmeneti enyhülést.

Budapest, VIII. kerület Szigony utca 32., ADRIA Szikvízgyár 1937-es fotóFortepan / Fekete László Gyula

2. Kalocsai és szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Ha külföldi vendégeket várunk, vagy külföldi barátainkat látogatjuk meg, a nekik szánt gasztroajándékok közé biztosan érdemes becsempészni egy csomag őrölt fűszerpaprikát. Bár csípősségben nem közelíti meg a chilit, mégis olyan jelleget kölcsönöz még a legegyszerűbb ételnek is, amivel igazán magyaros hangulatot érhetünk el. Érzékeny gyomrúak reflux vagy gyomorégés esetén inkább a csemege, édesnemes paprikát válasszák, mert a csípős paprika fokozhatja ezeket a problémákat!

3. Magyar akácméz

Nemcsak az akácméz, de az akác is hungarikum. Érdemes is becsben tartani. A méz nemcsak édesítőszer, de beltartalmi értékei révén a családi patika része is lehet. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a cukornál nem kevesebb a szénhidráttartalma, így mérték nélkül a mézet sem élvezhetjük; és a méz nem váltja ki vitamin és ásványi anyagok tekintetében a zöldségeket, gyümölcsöket, egyéb alapanyagokat sem. Viszont ha édesíteni szeretnénk valamit, akkor a kristály- és a porcukornál jobb választás.

Forrás: PollyDot / Pixabay

4. Makói hagyma

A legtöbb magyaros étel eleve úgy kezdődik, hogy „végy egy közepes fej hagymát". A magyaros alap megadja a jellegzetes ízvilágot, a szaftos jelleget a legtöbb ételnek, legyen az leves, mártás, pörkölt vagy lecsó. A hagymás ételek, különösen a zsiradékban, olajban pirítva sokak számára emésztési panaszokat okozhatnak, így például reflux, epekő esetén a pirítást érdemes kihagyni, és csak szimplán belefőzni az apróra vágott hagymát az ételbe, vagy olaj helyett vízben megpárolni. A főtt hagyma ugyanis kevésbé ingerli az érzékeny emésztőrendszert, így nem kell teljesen lemondani a kedvelt és megszokott ízélményről.

5. Magyar szürke szarvasmarha

Habár a szarvasmarhának ma nincs éppenséggel jó hírneve, mivel a globális felmelegedés, klímaválság közepette a húsfogyasztás egyre kevésbé trendi. Ugyanakkor a mértékletes, kiegyensúlyozott étrendbe olykor azért belefér a húsfogyasztás is elsősorban színhús formájában. Ezért a feldolgozott húskészítményeket – így a téliszalámit és a kolbászt, bár azokból is akad bőven hungarikum –, nem is vettem fel erre a listára. Ha már húst eszünk, akkor érdemes ugyanis a minőségre, és nem a mennyiségre törekedni, valamint a zsírosabb húsrészek helyett a zsírszegényebb részeket választani az ételkészítés során. Ugyanez érvényes a tehéntejre és a tejtermékekre is.

6. Kürtőskalács

A végére egy kis édességet is becsempésztem, hiszen az, ha odafigyelünk az étrendünkre, még nem egyenlő az aszketizmussal és az édességekről való lemondással. A mérték az érték itt is. Ha például valamely gasztrofesztivál keretei között kürtőskalácsot majszolnánk, azt érdemes megfelezni a párunkkal, barátainkkal, így még anyagilag is jobban járunk. A kürtőskalács eszegetése közben gondolhatunk azokra a magyarokra is, akik Amerikában és Kanadában is híressé és közkedveltté tették ezt az erdélyi és székely gyökerekkel is rendelkező, sokoldalúan ízesíthető kalácsot.

Persze, a fenti válogatás sem zárja ki, hogy a többi hungarikumnak számító, méltán híres és nemzeti értékeket képviselő alapanyag, élelmiszer közül válogassunk. Hiszen valójában – az egyéni egészségi állapot és ízlés szerint – mindet beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe, csak a mértékre kell odafigyelni, hiszen jócskán találunk alkoholtartalmú italokat is a listában.

Érdemes részletesebben is megismerni a hungarikumok széles repertoárját, amelyek alapján akár meg is tervezhetjük a családi étkezéseket, vagy hozzákapcsolhatjuk utazásainkat, kirándulásainkat némely hungarikumnak számító tájegység, kiállítás meglátogatásához. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy időnként külföldről származó ételeket és italokat is fogyasszunk, de a legjobb, ha összességében mindig törekszünk arra, hogy zömében a közelünkben termesztett alapanyagokat szerezzük be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek