Gyúrja kefirből, ha finom, puha, alakbarát lángost kóstolna!

Nem könnyű étel, de kétségtelen, hogy laktató, és nehéz elképzelni a strandon ejtőzést lángos nélkül. Bár az alapanyagok nem különösebben extrák, a megfelelő állagot eltalálni mégis már-már művészet. Manapság ráadásul már a speciális étrendet követők is megtalálják a számukra megfelelőt belőle. A főtt kukoricához fűződő érdekességekről előző cikkünkben már olvashattak, ezúttal a lángost mutatjuk be úgy, ahogyan 

Annyira zsíros és nehéz étel, hogy sosem tudtam magamban nyári ételként értelmezni és egyben összeegyeztetni azzal könnyedséggel, amit egy vízparti strandolás nyújt. Egy gyerekkori balatoni nyaralás élménye pedig csak továbberősítette bennem ezt az ellentmondást.

Talán Siófokon nyaralhattunk a családdal, amikor egy jól sikerült lángosozás után jóllakottan kidőltünk a víz mellett. Hason feküdtem, és kezdtem érezni, hogy jó lenne megfordulni, mert bár felhős volt az ég, csak átszűrődött a napfény rajta. Mégsem sikerült a művelet, mert annyira elnehezültem a lángostól, hogy szó szerint moccanni sem tudtam. Meg is lett az eredménye: a borult idő ellenére is leégett a hátam, fájó emléket hagyva a jóleső lángosevés után. A tanulság ebből mégsem az lett, hogy a lángos veszélyes, hanem az, hogy leégni nem csak a tűző napon lehet.

Fél napig kitartó energiaforrás

A lángos a nem éppen energiaszegény jellege miatt mégis kétségtelenül hozzátartozik a nyárhoz, a nyaraláshoz, bár természetesen jóleshet a téli hidegben is. A strandokra talán azért került, mert elkészítése gyors, nem kíván sok alapanyagot, széles körben közkedvelt, és igen laktató, így egy fél napos strandolásra bőven elég energiát ad kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Mondjuk ez főleg akkor izgalmas, ha nemcsak fekszünk a parton, hanem némi fizikai tevékenységet is végzünk, mint amilyen az úszás, labdázás vagy az egyéb vízi, vízparti sportok.

A kefires lángos bedagasztott tésztája napokig eláll a hűtőbenForrás: Lady Joannie / Shutterstock

Lángost sütni nem leányálom

Ha az iszonyatos hőségtől és a zsírgőztől eltekintünk, még azt is mondhatnánk, hogy a strandolóknak lángost sütni gazdaságos tevékenység. Elvégre az alapanyagok ára nem túl magas, és egy lángos, főleg, ha minden földi jóval megpakoljuk, mára eléri vagy akár meg is haladhatja az 1000 forintot. Persze ettől még nem kellene irigykednünk lángossütőkre. A nem túl biztató munkakörülmények mellett ez egy szezonálisabb üzleti lehetőség, a helyszín bérlése, az üzemeltetés költségei, valamint a munkadíjak is ott vannak a mérleg másik oldalán. Valamint a strandok esetén az egyre szélsőségesebb időjárás, egy esősebb időszak is eléggé megakaszthatja a keresletet.

Próbálja ki! Hűtős, kefires lángos

Az alábbi recept a kefires lángos klasszikus változata, de ha valaki alakbarátabbá szeretné alakítani, akkor finomliszt helyett használjon szénhidrátcsökkentett lisztet, és a feltéthez alacsony zsírtartalmú sajtot.

1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Kiveszünk belőle annyit, amennyit sütni szeretnénk, a többit a hűtőbe tesszük.
3. Gombócokat csípünk belőle, langyos helyen hagyjuk 20-30 percet kelni. Közben a sajtot lereszeljük, a tejfölt pedig kikeverjük az átnyomott fokhagymával és egy csipet sóval.
4. Olajos kézzel széthúzogatjuk a tésztát, és bő, nem túl forró olajban kisütjük. Mindkét oldalát 1-2 percig sütjük.
5. A lángosokat megkenjük fokhagymás tejföllel, majd reszelt sajtot szórunk rá. A maradék tésztát kiolajozott zacskóban vagy dobozban több napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

♦ Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dl kefir, 2 db tojás, 2.5 dkg élesztő, 1dl tej,
2 kvk só, 1 kvk kristálycukor, 45 dkg tejföl, 20 dkg trappista sajt, 3 gerezd fokhagyma és étolaj a sütéshez

(Forrás: Mindmegette)

Kinek nem javasolt lángost enni?

Egy lángostól még senki nem hízott el, ezért, ha kellően vegyes, változatos az étrendünk, nem lesz bajunk a nyár során elfogyasztott néhány lángostól. Emiatt ne aggódjunk feleslegesen a zsír miatt. Kivételt képeznek az olyan emésztőrendszeri problémák, mint például a reflux, az epebetegség, a zsírfelszívódási zavarok, illetve a szív- és érrendszeri betegség esetén sem a lángos a legjobb választás. A bő olajban sütés emésztési problémákat okozhat, az ezt tetéző feltétek (fokhagymás olaj, sajt, tejföl, egyebek) és a nem kevés sómennyiség pedig a vérnyomásnak nem kedvez. Emiatt egyéni érzékenység kérdése, hogy ki mennyit és milyen lángost bír enni.

Forrás: Marcus Z-pics / Shutterstock

Ha nem szeretnénk lemondani az ízélményről ilyenkor sem, csökkentsük a mennyiséget (felezzük meg valakivel a lángost), vagy megpróbálkozhatunk például a kefires lángossal is – anyukám így készíti –, ami kevesebb olajat szív magába sütés közben. De akár a sütőben is megsüthetjük a tésztát minimális olajmennyiségben, és ha még a zsírdús feltétekkel is spórolunk, már közelebb vagyunk a lángos egészségesebb verziójához!

A búzaliszt gluténtartalma miatt egyre többen esnek el a lángosozás élményétől. Erre is van megoldás. Egyre több helyen lehet már gluténmentes lángost is kapni. Figyeljünk arra és ellenőrizzük akár úgy, hogy rákérdezünk az üzletvezetőnél, felszolgálónál, hogy ne csak a lángos, de a feltét is garantáltan gluténmentes legyen, és a tészta se érintkezzen a többi, gluténtartalmú lisztből készült lángossal, ha olyanokat is árusítanak a helyen!

Persze, ha biztosra szeretnénk menni, legjobb otthon elkészíteni, ami bár macera, de így magunk tudjuk ellenőrizni a gluténmentességet. A konyhában ekkor is különítsük el a gluténmentes lángos összetevőit, a keverőtálat és az eszközöket, illetve olyan olajban süssük, amiben előtte nem készült gluténtartalmú étel, például rántott hús, rántott sajt!

Forrás: Ivana P. Nikolic / Shutterstock

 

Hol kapható a legjobb lángos?

Minden évben felmerül ez a kérdés, és számos közvéleménykutatás, verseny eredményei keringenek az interneten. Sajnos, ami tavaly még aktuális információként segített eligazodni a legízletesebb (kellően ropogós, nem túl zsíros) lángosos felkutatásában, mára már nem biztos, hogy megállja a helyét. A koronavírus-járvány okozta lezárások, folyamatos változások, a turisták, utazók létszámának megcsappanása miatt több hely mára bezárt vagy elköltözött, esetleg csak ideiglenesen tart nyitva.

Saját élményeim és barátaim ajánlása alapján azonban tudok javasolni pár ismertebb helyet. A budai Fény utcai piac emeletén például nem is kell sokáig keresni a híres lángossütőt, a hosszú sorok megmutatják majd, ha az illatok nem csalogatnának eléggé. Volt alkalmam kipróbálni, bár nálam nem okozott akkora gasztroélményt, mint vártam. Vélhetően túl sokáig utaztattam magammal, és kihűlt, mire hazaértem, mivel az aktuális járványügyi előírások miatt akkor még nem lehett helyben fogyasztani.

De ha már Buda, akkor muszáj megemlítenem az óbudai Flórián téri aluljáróban található, legendás Krumplis Lángos nevezetű helyet is. Ez a lángos sosem okozott csalódást, a tésztája a reszelt
krumpli miatt kissé masszívabb, de kellemesen laktató.

Kolbászos, baconos, paprikás lángos háttérben a bazilika díszletével - a fotó csak illusztrációForrás: Ad Gr / Shutterstock

Aki pedig még csak mostanában indul a Balatonra, az tervezze úgy a következő útját, hogy Kenese központjába is tesz egy kis kitérőt. Van itt egy klassz kis lángosos, amely a barátaim ajánlása szerint onnan ismerhető fel, hogy két oldalon van kiszolgálás, az utcáról és a strandról egyaránt.

De hogy az ország másik vége se maradjon ki, Mezőberényben is találunk egy világhíres pavilont a Gyomai út – Madarász utca sarkán, ahol Varga Bálint készíti a lángost, akár több száz tételes megrendelésre is. Önöknek van kedvenc helye vagy egy jó receptje, írják meg itt a cikk alatt kommentben!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek