Hungarikum lett az egri bikavér

 Március 21-én újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár – írja az MTI. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét.

Legalább hat hónapig kell fahordóban érlelni a bikavértFotó: Komka Péter / MTI

 Az egri várban, borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta a bejelentést, hogy hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér. Érdekesség, hogy 81 éve ugyanezen a napon jött létre az Egri Borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület Darányi Ignác földművelésügyi miniszter döntése alapján.

Bikavérek Magyarországon

Bár a bikavér neve a köztudatban az egri borvidékkel forrt össze, Szekszárdon is készítenek bikavért, sőt, itt készítettek először.


Az egri és a szekszárdi bikavér nemcsak jellegében, de a készítésére vonatkozó előírásokban is jelentősen különbözik. Ha lemaradt a legutóbbi alkalomról, amikor párbajt vívtak, utánajárhat a kettő közötti különbségnek. Cikkünkben eláruljuk, hol érdemes megkóstolni különféle változatokat, hogy mihez igya őket, és hogy az árbeli eltérések mit takarnak.

 

 Újabb cikkünk ebben a témában:

Torockó épített öröksége is hungarikum lett - 2017.06.21.
A magyar huszárral és tanyával egyetemben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek