Meglepő, mennyire különbözőek a méhek közelről

Egy portrésorozatból derült ki számunkra, hogy a méhek, bár szabad szemmel úgy tűnhet, teljesen egyformák, ez nem így van. Hozzánk, emberekhez hasonlóan egészen különbözőek lehetnek: van amelyik csinos szőke "frizurát" visel, más "szakállat" növesztett, vannak barna rövid hajú példányok, és olyanok is, amelyeknek csábos nagy tekintete tűnik fel. Szinte mind egy-egy külön személyiség.

A portrésorozat a bristoli fotóművésznek, Josh Forwoodnak köszönhető, aki egy méhecskehotel építésére használta ki a karantént a hátsó kertjében, tudtuk meg a Designboomtól. Az építmény februárban készült el, de ezt követően a fotós elutazott egy hónapra, magára hagyva a hotelt. Mire április elején visszatért, méhek tömkelege vette birtokba a beporzók természetes élőhelyét helyettesítő lakot. Ezek a saját kezűleg készíthető, vagy boltban megvásárolható struktúrák otthont biztosítanak az úgynevezett magányos méheknek, amelyeknek természetes élőhelye a városiasodás következtében elpusztult. A magányos méhek a teljes méhpopuláció 90%-át teszik ki, és egyik jellemzőjük, hogy minden nőstény termékeny, és maga építi fészkét, a faj tagjai között tehát nincsenek dolgozók. Ez a fajta nem termel mézet, sem méhviaszt, mint a háziméh.

A magányos méhek viszont hatékonyabb beporzók, mint háziméhek, mivel nem használnak virágporzsákokat a lábukon a pollen tárolásához, magyarázza Forwood egy Facebook-posztban. Ennek eredményeként – ahogy a fotókon is láthatjuk –, virágpor borítja be a testüket, ami a táplálkozás során nagyobb valószínűséggel jut át más növényekre, írja. A teljes méretű fotókat a művész Instagram-profilján lapozhatjuk végig.

Myriams-Fotos / 1722 images/pixabay
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek