Miért tükrös, mivel fűszerezzük, és mikortól eheti a gyerek? Tudnivalók a mézeskalácsról

Nem telhet el karácsony mézeskalács nélkül, hiszen az egyik leghagyományosabb ünnepi desszertünk, amelyhez régi időkre visszanyúló szokások is kötődnek. Amellett, hogy a méz miatt a gazdagságot jelképezi, a néprajzkutatók szerint szerelmi vallomást is jelenthet, ha valaki ilyet ajándékoz a másiknak – de ez még csak két érdekesség azok közül, amelyeket dietetikus kolléganőnk gyűjtött össze az édességről.

A tökéletes receptet ne itt keresse az olvasó, mivel ma már olyan sokféle létezik, hogy nehéz lenne kiválasztani a legjobbat. Ráadásul már két fajta közül választhatnánk: az azonnal puha és a karácsonyra megpuhuló között – már ha utóbbinak van ideje „megvárni" a szentestét. Szerencsére ma már szinte bármely egészségügyi probléma mellett is megtaláljuk a nekünk megfelelő receptet, így még az is csemegézhet mértékkel ebből a finomságból, akinek a gluténnel vagy a cukorral van problémája.

Minek a szimbóluma a tükrös, írott mézeskalács?

Ma már ritkábban gondolunk bele, hogy a mézeskalács, különösen, ha szív alakú és egy kis tükröt foglal magában – pláne, ha a cukormázzal valamilyen írásos üzenetet is tartalmaz –, az felérhet egy valódi szerelmi vallomással. Ez a szokás nem csak Valentin-napon, de karácsonykor is sokáig jelen volt, illetve a vidéki vásárok által talán még manapság is fennmaradt.

Ezek a díszes, tükrös mézeskalácsszívek a paraszti világban igen népszerűek voltak. A festett, piros szíveken kis képecskék, vagyis bilétek is megjelentek. Ez a bilét egy szerelmes párt vagy galambpárt ábrázolt, alatta egy pár soros, fehér cukormázzal írott versike is szerepelt, ami egyértelműen jelezte az ajándékozó érzelmeit. Akkor, ha ezt a mézeskalácsszívet a férfi a templom előtt adta át, az lánykérést is jelentett egyben; de pl. a fiú egy díszes baba alakú mézeskaláccsal, a lány pedig huszár vagy kard formájú mézeskaláccsal is ki tudta fejezni az érzéseit.

Forrás: Karolina Grabowska / Pixabay

Erről a hagyományról keveset tudtam még egykor, de egy karácsonyi vacsora alkalmával a kiszemelt ifjúnak én is sütöttem mézeskalácsot, és hogy ne legyen túl feltűnő és egyértelmű célzás (hátha balul sül el a szándékom), a társaság többi tagjának is vittem ilyen meglepetést, csak nekik kevésbé szépet. Megsúgom, bevált, bár talán nem csak a mézeskalácson múlt a dolog. Mindenesetre egy próbát megér, mindkét fél részéről.

Bár fentebb azt ígértem, hogy konkrét receptet nem adok a mézeskalács tésztájához, a fűszerkeverékben azért tudok segíteni. Sokkal finomabb lesz a mézeskalács, ha saját magunk keverjük össze a gondosan kiválasztott fűszereket. Természetesen az sem baj, ha erre nincs időnk, mivel nagyon sok jó fűszerkeveréket kaphatunk erre a célra, ami, ha maradna belőle, akár a forralt bort vagy forró csokoládét is megízesítheti.

Mi kerüljön a saját készítésű keverékbe?

Őrölt fahéj, őrölt, szárított gyömbér, ánizs, őrölt szegfűszeg, szegfűbors, őrölt szerecsendió és őrölt bors, de az utóbbi inkább opcionális. A 250 gramm liszthez ezekből kb. fél vagy negyed, csapott teáskanálnyi javasolt, persze ez egyéni ízlés kérdése, így elsőre használhatunk kevesebbet is. Még izgalmasabb lehet a végeredmény, ha vaníliás cukrot is keverünk bele – ez házilag is elkészíthető, ha vaníliarúd kikapart belsejét keverjük a porcukorba.

Forrás: ksyfffka07 / Pixabay

Sokféle allergiára fel vagyunk készülve, de talán kevesebben ismerik, hogy a gyömbér is okozhat allergiás panaszokat egyes embereknél. Ezért mielőtt megkínálunk valakit a mézeskaláccsal, bizonyosodjunk meg arról, hogy gond nélkül ehet belőle. Bár aki ebben érintett, valószínűleg vagy előre szól, vagy eleve nem fog kérni a süteményből. Azért mégiscsak jobb biztosra menni.

Mikortól ehetnek a gyerekek is mézeskalácsot?

A gyerekek számára nagyon izgalmas elfoglaltság lehet, ha a kész és kinyújtott mézeskalács tésztát ők szúrhatják ki, illetve a már nagyobb gyerekek is sok örömet lelhetnek a díszítésben. Igazi, kézzel készített gasztroajándék lehet például a nagyszülőknek, barátoknak. Arra azonban fontos figyelni, hogy a méz miatt egy év alatti gyerekek számára nem adható ez a karácsonyi sütemény, még kóstolónak sem.

Forrás: wal_172619 / Pixabay

Az ok pedig nem más, mint a Clostridium botulinum baktérium, amelynek spórái a mézben is előfordulhatnak, az általa termelt toxin (botulotoxin) pedig mérgezést okozhat (ez a botulizmus): megtámadja az idegrendszert, székrekedést, gyenge szopási reflexet, az izmok bénulását, légzési nehézséget okoz, amely végül halálhoz vezethet. A botulotoxint csak a nagyon hosszú ideig tartó hőkezelés hatástalanítja, de ezt otthon nehezen tudnánk kivitelezni, mivel a mézeskalács megsütése sajnos nem elég hozzá.

Éppen ezért az első szülinap előtt a mézeskalács nekik tiltott gyümölcs, bár ha eleget kutakodunk, akkor találhatunk mézmentes babakekszeket is azoknak a babáknak, akik már majdnem betöltötték az egy évet.

Melyik a legnézettebb mézeskalács figura?

A végére egy kis mesés érdekességet hagytam, mivel a karácsony nem teljes a mesék nélkül, és a táplálkozás amúgy is sokszor kötődik a mesékhez, vagy éppen fordítva. Sokan emlékezhetnek rá, hogy a Shrekben – a kedves, nyílt szívű, zöld ogre több részes történetében  is megjelenik egy élő mézeskalács. Ő Gingerbread Man, vagyis Gingy, magyarul Mézi. A gingerbread a mézeskalács angol megfelelője.

MézikForrás: Jill Wellington / Pixabay

Mézi egy stilizált ember formájú figura, némi cukormázas, gumicukros díszítéssel dekorálva. Ő is szeretetre méltó figura, bár nem szerencsés alkat, mivel időnként „elhagyja" (nem teljesen önszántából) egy-egy végtagját a mesében; de számos kalandban is részt vesz a többi főhős mellett. Ha már unjuk a Reszkessetek betörőket, akkor idén karácsonykor érdemes ezt az animációs filmet is új szemmel nézni, és a gyerekekkel Mézi formájú mézeskalácsokat készíteni, majd minél ékesebben feldíszíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek