Az ünnepi fényekbe öltözött Bécs vásárba csábít, és különleges ajándékokat kínál

A karácsonyt megelőző hetekben Bécs igazán elbűvölő, mesebeli hangulattal várja a látogatókat. A város számos bevásárlóutcájában pompás karácsonyi díszkivilágítás, és több mint 20 karácsonyi vásár gondoskodik arról, hogy átadjuk magunkat az év legünnepibb időszakának.

Hatalmas kristálycsillárok világítják meg a városközpontban található Grabent. Közvetlenül mellette, a Kohlmarkton finom aranyeső lebeg a sétálók feje fölött. Nagy piros gömbök díszítik a Rotenturmstraßét, míg a Ringstraße mentén minden fán diszkrét fényfüzérek ragyognak. 

Ahogy sötétedni kezd, mesés fényekbe öltözik a városForrás: © Harald Eisenberger/Harald Eisenberg

Ilyenkor a legszebb terek, a szűk utcák és még a parkok is színes karácsonyi vásárokká alakulnak át, ahol be is vethetjük magunkat a standok közé, hogy a szebbnél szebb ajándékok között válogassunk, vagy csak édes csecsebecséken legeltessük a szemünket.

A város legszebb adventi vásárai

Az egyik legnagyobb és leglátványosabb a Városháza téren (Rathausplatz) található, ahol november 12-től december 26-ig várják a karácsonyi vásárok szerelmeseit. Praktikus tárgyakat, kézműves termékeket, kesztyűket, sapkákat, ékszereket, és ízletes finomságokat kínálnak az adventi standokon. 

A Városháza előtt adventkor minden évben más-más dekorációval várják a vásárra látogatókatForrás: Burben/Shutterstock

Élvezzék a helyben sütött kolbász, a cipóban kínált hagymakrémleves, a sültgesztenye, a pörköltmandula, a kandírozott gyümölcsök ízét, a fánkokat, a karamellába mártott alma ízét. Lélegezzék be a számtalan illatos szappan és gyertya édes illatát, melegedjenek fel egy bögre forró karácsonyi puncs vagy forralt bor mellett, miközben a kézművesek, szakácsok és boltosok káprázatos ajándéktárgyai között nézelődnek. 

A különböző izű forralt borok egyetlen karácsonyi vásárból sem hiányozhatnakForrás: Mountains Hunter/Shutterstock

A biedermeier hangulatú Spittelberg negyed macskaköves, idilli utcácskáiban berendezett karácsonyi vásáron is sok stand kínál kézműipari termékeket, de ugyancsak számos helyen találunk kulináris ajándékötleteket is. Az egyik ilyen népszerű és különleges finomság a Leberkäse, egy bajor-osztrák típusú leforrázott húskészítmény  – külsőre talán a húskennyérre hasonlít leginkább – amit négyzet alakú pite formában árulnak, és ízre egy nagyon jó minőségű, 90-95 százalékos hústartalmú párizsira hasonlít, ami császárzsemlében, átsütve a legfinomabb.

A Bécsi Szépművészeti Múzeum előtt, a Freyungon, a Stephansplatzon is érdemes körülnézni. Az Art Advent am Karlsplatz a sokrétű gyermekprogramok mellett főleg kézműipari termékeket kínál. Ezen kívül művészeti installációk, látványműhelyek és élő zenekarok gondoskodnak a változatosságról. A teljes gasztronómiai kínálat bio minősítéssel rendelkezik.

Egy kis üröm az örömben

Mint korábban beszámoltunk róla, a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása miatt Bécsben a vásárokra az úgynevezett „2,5 G-szabály" vonatkozik, vagyis csak a koronavírus ellen oltottak, gyógyultak, vagy negatív PCR-teszt birtokosai látogathatják ezeket. Ez Budapesten is hasonlóképpen működik, a fővárosi karácsonyi vásárok kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Az osztrák kormány a fertőzéses esetszámok növekedés miatt november 15-én 0 órától hatályba léptetett egy tíznapos kijárási korlátozást is az oltatlanok számára Ausztriában. Hétfőtől csak rendkívüli indokkal hagyhatják el otthonukat azok, akik nem immunizáltak a koronavírus ellen. Ausztria ennél is tovább szigorítana: egyebek között éjszakai kijárási tilalmat terveznek bevezetni a beoltottak számára is, amiről november 17-én döntenek.

Schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár császári kulisszáival varázsolja el a látogatókat. A hangulatos piacon hagyományos kézműves termékeket, kézi készítésű karácsonyi díszeket találhatnak és karácsonyi koncerteket hallgathatnak.

A helyi vásárfiaForrás: Angela Cini/Shutterstoc

Belvedere kastély melletti karácsonyi falu barokk kulisszáival nyűgözi le a látogatót. Az egyedülálló kastélypark bensőséges karácsonyi vásárá alakul, értékes kézműipari termékekkel és kulináris élvezetekkel. Idén új helyszínen is kutakodhatnak ajándékok után: a Liechtenstein kerti palotánál is, ahol a fejedelmi belső udvar és a park varázslatos karácsonyi tartománnyá változik.

Édességből is óriási a választék, kihívás dönteni, melyiket kóstóljukForrás: Rostislav Glinsky/Shutterstock

A Práter óriáskereke előtti téren rendezett téli vásár a Rock a Práterban mottó égisze alatt kínál szórakozást. Itt január 9-ig élményutazásokat rendeznek a gyerekek számára, a nagyobb korosztály pedig vidám showműsorokat és élőzenét hallgathat – a gospeltől és a soultól a popzenéig.

A Práterben a hangulat a leghidegebb télben is szívmelengetőForrás: Julius Silver/Pixabay

A városközponton kívül a Töröksánc parkban (Türkenschanzpark) található karácsonyi vásár az elmúlt években igazán népszerű célponttá vált.  Bécs karácsonyi vásárainak pontos helyét és nyitva tartását ide kattintva tekinthetik meg. 

A különleges ajándékok lelőhelyei

Aki télen látogat el Bécsbe, nem csak a karácsonyi vásárokban keresgélhet egyedi ajándékokat. Tehet egy bevásárló körutat napközben, vagy egyszerűen csak nézelődhet a nemzetközi márkák elegáns üzletieben, a fiatal dizájnerek boltjaiban, a kézműves manufaktúrákban vagy az egykori udvari beszállítóknál, mert látnivalók és egyedi ajándékok ott is vannak.

Bécs bevásárlóutcáiban nem mehéz minőségi árura találniForrás: nick_photoarchive/Pixabay

A Mühlbauer cég például egyedi kalapokat készít. Gyönyörű porcelánok kaphatók az Augartenben, különleges édességek a híres Sacher kávéházban és a Demel cukrászdában. A családi vállalkozásként működő Köchert udvari ékszerész és aranyműves műhelyben különféle mintájú Sisi-csillagok kaphatók, a Lobmeyr manufaktúra pedig 1823 óta gyárt művészi üvegeket.

A Köchert ékszerház 1814 óta készít és árusít szebbnél szebb ékszereketForrás: koechert.com

Hógömbök a feltaláló műhelyéből

A legnépszerűbb bécsi szuvenírek közé tartoznak az úgynevezett eredeti bécsi hógömbök is, amelyekben látványosságok és más motívumok miniatűr változatait láthatjuk és behavazhatjuk őket, ha megrázzuk a gömböt. Ezeknek a szépséges, karácsonyi gömböknek az elkészítése körülbelül egy hét kézi munkát vesz igénybe, modelltől függően. Merre induljanak a legkülönlegesebb és legautentikusabb hógömbökért? Például az Eredeti bécsi hógömb manufaktúra és hógömb múzeumba (Original Wiener Schneekkugelmanufaktur)!

Barátságos hely, ahol egyik ámulatból esünk a másikbaForrás: Original Wiener Schneekugelmanufaktur/Facebook

A vízzel töltött üveggömböknek a feltalálója Erwin Perzy bécsi sebészeti műszerész volt. 1900 körül Bécs 17. kerületében megalapította a hógömb-manufaktúrát, amely múzeumként ma is létezik – az alapítót pedig még a császár is kitüntette műalkotásaiért.

A múzeumban megtekinthetik az alapító műhelyét, ahol a legelső hógömböket feltalálta. A múzeum üzletépben 4 különböző méretű gömb, több száz különböző motívuma közül válogathatnak és hazavihetnek egy kis téli világot. A 250 éves épület kellemes atmoszférájában történelmi és aktuális témákat egyaránt láthatnak a hógömbökben. 

Egyedi hógömböket is gyártanak, ezt a meseszépet pépldául a bécsi Hotel Zacher rendelteForrás: Original Wiener Schneekugelmanufaktur/Facebook

A látogatók az első adventi hétvégétől minden nap 9-től este 18-ig tekinthetik meg a múzeumot és vásárolhatnak személyesen vagy ha nem jutnak el Bécsbe, rendelhetnek akár online is. A 25 mm átmérőjű gömbök ára 7 euró, a 45 mm-es 10 euró, a 80 mm-es 16 euró és a 120 mm-es 25 euró. További információkat a múzeumról ide kattintva kaphatnak.

Ha sikerült adventi hangulatba kerüniük a fotókat nézegetve, és van rá lehetőségük, tegyenek egy kitérőt az egykori császárvárosba még az ünnepek előtt, mert megéri, az élmények és a látnivalók miatt mindenképpen. 

(Forrás: austria.info, wien.info/hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek