2,5G-szabállyal nyitnak a karácsonyi vásárok Bécsben

November közepétől nyitják meg kapuikat a bécsi karácsonyi vásárok, amelyekre a város most dolgozza ki a járványügyi intézkedéseket. Az már biztos, hogy a vásárokra az úgynevezett „2,5 G-szabály" vonatkozik majd, vagyis csak koronavírus ellen oltottak, gyógyultak, vagy negatív PCR-teszt birtokosai látogathatják ezeket. Lesz beléptetés is, ennek mikéntjén még dolgoznak, mivel mindegyik vásárnak más a felépítése – tájékoztatta szerkesztőségünket Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A fotó a 2019-es Christkindlmarkt megnyitóján készültForrás: PID/Jobst

Egyelőre három lehetséges verzió van: a látogatókat vagy az egyes gasztronómiai standoknál ellenőrzik, vagy elkerítik a gasztronómiai részt és itt ellenőrzik a belépőket, vagy a teljes vásárterületet körbekerítik és máshol mehetnek majd be azok, akik fogyasztani szeretnének és máshol azok, akik csak körül szeretnének nézni a standoknál. Jelenlegi állás szerint a vásár területén nem kötelező a maszk viselése, de ha romlik a járványhelyzet, előfordulhatnak szigorítások.

A Bécsi Városháza előtti mesevilág, a Wiener Weihnachtstraum, benne a Christkindlmarkttal november 12-től december 26-ig várja a karácsonyi vásárok szerelmeseit. Hogy több hely legyen és kisebb tömeg, idén nem építik meg a korcsolyapályát, ugyanúgy lehet viszont andalogni a Városháza Park gyönyörűen feldíszített fái alatt, sétálni a Betlehem-ösvényen, fényképezkedni fagyöngy alatt és csókot váltani a Pusziponton.

Két hét múlva Bécs ismét ünnepi fényekben ragyogForrás: shuttertock / Készítette: S.Borisov

Mivel idén januárban a 200 ezer látogató közül senki sem fertőzödött meg koronavírussal, a Bécsi Városháza előtti karácsonyi vásár jövő év elején is a Bécsi Jégálomnak adja majd át a helyét. A Wiener Eistraum 2022. január 19. és március 6. között várja a korcsolyázni vágyókat. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem rendezik meg azonban a Szilveszteri Ösvényt, a Silvesterpfadot a bécsi belvárosban, mivel a szervezők ilyen volumenű rendezvénynél nem tudják garantálni a járványügyi előírások maradéktalan betartását.

Forrás: Hochkoenig Tourismus
FFP2-es maszk, 3G-szabály és ingyenes tesztutcák
Idén télen már nem csak a helyieket várják Ausztria sípályái és karácsonyi vásárai. Az ország szeptember közepe óta a három szintes modellt alkalmazza a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések kapcsán. Ezek szigorítása vagy lazítása az aktuális koronavírus-helyzet függvényében lép életbe – jelenleg az intézkedések 1. szintje alkalmazandó. A téli szezonra és egyben a magyar turistákra is vonatkozó legfontosabb szabályokat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek