Öt óriáskerék a nagyvilágból, amelyek valamiért a legek listájára kerültek

Egy új hely felfedezésére az egyik legjobb módszer, ha felülről körbetekintünk, és megcsodáljuk, mi várhat még ránk, ha belevetjük magunkat az adott város sűrűjébe. És lássuk be, fantasztikus felvételeket is készíthetünk egy lassan mozgó óriáskerék tetejéről. Az alábbiakban a világ legkülönlegesebb forgó kerekeit gyűjtöttük össze.

A legmagasabb

Még januárban írtunk arról, hogy Dubajban hamarosan megépül a világ legmagasabb óriáskereke, az Ain Dubai, ami azóta el is készült. A 250 méter magas kerékből lenyűgöző, 360 fokos kilátás nyílik a városra.

Az arányokból jól látható, milyen magasra emelkedik a kerék, ahova csak bátraknak ajánlott felülniForrás: AFP/Karim Sahib

Összehasonlításképpen érdemes belegondolni, hogy ez az óriáskerék majdnem kétszer olyan magas, mint az Egyesült Királyságban működő társa, a London Eye, ami 135 méteres. Az óriáskerék 48 kapszulája összesen 1400 ember befogadására alkalmas, míg a London Eye-ra „csupán" 800 fő fér fel egyszerre. Hat VIP kapszula is található rajta, melyek mindegyike saját bárral rendelkezik.

A legrégebbi

A Riesenrad tőlünk nem is olyan messze, a bécsi Práterben áll, és ez a világ legrégebbi óriáskereke. 1897-ben kezdett forogni az akkor még hatalmasnak számító, 65 méter magas kerék, ami 1944-ben leégett, de aztán újra megépítették.

Idén már 124 éves a világ legidősebb óriáskerekeForrás: Picasa/Thomas Ledl/Wikipedia

Eredetileg 30 gondolával működött, de a II. világháború után, a felújításakor csak 15 új fülkét kapott, és 1947 óta is ennyivel működik. Maga a Práter is megér egy látogatást, mert itt még a hagyományos körhinta, szellemvasút és tükrös csarnok is megtalálható. A Riesenrad egész évben nyitva tart, és téltől nyárig lélegzetelállító kilátást nyújt a történelmi Bécsre.

A legbulisabb

A Las Vegas-i High Roller 28 darab csúcstechnológiás, zárt üvegfülkével rendelkezik, ahonnan pazar panoráma nyílik a városra. De nem kell csupán a látvánnyal megelégedniük azoknak, akik felülnek rá. Nézzék csak!

Olyan páratlan programokon is részt vehetnek a kerékre felszállva, mint pl. egy vezetett csokoládékóstolás, de akár személyre szabott jógafoglalkozásokat is tartanak az üvegfülkékben. 

A legzöldebb

Az Egyesült Államokban egészen Santa Monica mólójáig, a Pacific Parkba kell utazniuk azoknak, akik szeretnék megcsodálni a világ egyetlen napenergiával működő óriáskerekét, a Pacific Wheelt.

Kaliforniában a napsugarak segítségével forgatják körbe-körbe az óriáskereketForrás: Pacific Park/Facebook

A mindössze 25 méter magas kereket több mint 174 000 energiatakarékos LED-lámpával is felszerelték, így esténként dinamikus, szemet gyönyörködtető, számítógéppel generált fényműsorokat is kínál szórakozásként.

A legfényesebb

A Cosmo Clock 21 Japánban található, Jokohama Minato Mirai kerülete fölé tornyosul 134 méter magasan. Hatvan színes gondolájából fantasztikus kilátás nyílik a Jokohama-öbölre, a Fuji-hegyre és Sindzsuku felhőkarcolóira.

Mindig más szuínekben kápráztatja el a nézőket a hatalmas kerékForrás: AJARI/Ajari/ajari/Wikipedia

A megnyitásától kezdve 1992-ig a világ legmagasabb óriáskereke volt, de miután elveszítette ezt a címét, más erényét helyezték szó szerint reflektorfénybe: azóta a Cosmót éjszaka kell megnézni, mert maga a kerék hihetetlen fény show-val működik, mindig más színekkel megvilágítva az öböl vizét.

Forrás: World First, redbook

Címlapkép: Capri23auto/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek