Karantént rendeltek el Ausztria oltatlan lakosságának

Kijárási korlátozást vezettek be az oltatlanok számára Ausztriában, ami november 15-én 0 órától lépett életbe. Ezt vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár, miután tárgyalt az tartományok vezetőivel és járványügyi szakértőkkel. A zárlatot egyelőre 10 napra rendelték el – írja a turizmus.com.

A korlátozás megközelítőleg kétmillió osztrák állampolgárt érintForrás: tookapic/Pixabay

Hétfőtől csak rendkívüli indokkal (munkavégzés, alapvető szükségletek kielégítése, mint pl. élelmiszer, gyógyszer vásárlása) hagyhatják el otthonukat azok, akik nem immunizáltak a koronavírus ellen – hivatkozott a turizmus.com a GD Consulting blogjára. A mától hatályos kijárási korlátozás megközelítőleg kétmillió osztrák állampolgárt érint, akik vagy egyáltalán nincsenek beoltva, vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt fél évben átestek volna koronavírusos betegségen.Bécsben kb. 400 ezer lakos tartozik ebbe a körbe. A jogszabály a 12 éven aluliakra és az iskolás gyerekekre nem vonatkozik, 15 éves korig az oltással egyenértékű az iskolai tesztelési eljárásban való igazolt részvétel.

Az intézkedések célja, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, illetve növeljék az oltakozási kedvet. A zárlat megsértőit akár 1450 eurós pénzbírsággal is sújthatják.

Az MTI híre szerint Ausztria ennél is tovább szigorítana. Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére, egyebek között éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a beoltottak számára is.

Beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Ez része az intézkedéscsomagnak, amely most az asztalon van"

– jelentette ki vasárnap este a tárcavezető az ORF közszolgálati adó ZiB 2 nevű műsorában. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezen felül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is. Mint mondta, mindezt a kormány szerdáig meg fogja vitatni a tartományok vezetőivel. 
Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen. Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek