Szinte hihetetlen, de a világ leghóbiztosabb falva a szomszédunkban található

Nem a sarkkörök közelében, a jegyes Kanadában, még csak nem is a fagyos Skandináviában, hanem Ausztriában kell keresni azt a települést, ami a leghóbiztosabb falu világrekordját tartja.

Évente több mint 9 méter hó zúdul a falura

Damüls az ausztriai Bregenzerwald régióban található, 1450 méterrel a tengerszint felett. Az Alpok északi peremén fekvő települése átlagosan 9,3 méter hó esik minden télen. Különböző archívumok, a helyi meteorológiai állomáson vezetett mérések és számos adat tíz évnyi feljegyzései után vált hivatalossá 2006-ban, hogy Damüls a világ leghóbiztosabb falva, így azóta magáénak tudhatja ezt a rekordot. Nézzék, milyen varázslatos hely! 

Damüls mögött a második és harmadik helyen a svájci Schröcken am Hochtannberg és Braunwald falvak állnak. A „falu" kifejezésre szigorú előírások vonatkoznak, amelyek kizárják az olyan helyeket, mint a tanyák, síállomások, turisztikai üdülőhelyek és egyebek – írja a damuels.at.

A legjobb hely a síelésre, túrázásra

Damüls lenyűgöző hely: a hegyek, a tavak és az egyedülálló fény varázslatos kompozíciója. Emellett, fantasztikus síelési lehetőségekkel, színvonalas szállásokkal és programokkal várják a vendégeket. A Bregenzi erdeiben található Damüls-Mellau-Faschina síterület több mint 100 km hosszú sípályájával kecsegtet.

Damüls magáénak tudhatja a leghóbiztosabb falu rekordjátForrás: damuels.at

Képzeljenek el egy napsütéses napot a sípályákon az osztrák hegyek közepén! Egy rusztikus kunyhót, ahol megkóstolhatják a házi Kaiserschmarrent (császármorzsát) és egy finom bort, hogy erőre kapva egy kellemeset síeljenek, szánkózzanak, avagy túrát tegyenek az Alpokban. Decembertől áprilisig garantált a hó, szállást pedig közvetlenül a sípályán találhatnak. Éjszakai síelésre is van lehetőség a közeli Faschinában, ahol  síalagutakkal, ingyenes helyi- és síbuszokkal várják a vendégeket. Ide kattintva több szálláshely közül válogathatnak.

A Mellau-felvonó hegyállomása a Damüls-Mellau síterepenForrás: Bergbahnen Mellau GmbH & CoKG/Lukas Lässer - Frick Architekt ZT GmbH

Téli túrákkal is várják a hó szerelmeseit. Damüls egy tökéletesen karbantartott, 20 km hosszú téli túraútvonal-hálózatot kínál, amely romantikus szánkózással is kiegészíthető. További, gondozott téli túraútvonalak találhatók Faschinában és Fontanellában. A téli túraútvonalak fénypontja minden bizonnyal a damülsi oda-vissza út Walserbe, ami egy körülbelül 2,5 órás gyaloglást tesz ki. Ez az ígéretes ösvény néhány fogadó mellett vezet el.

Egy kis kultúra

Ha már arra járnak, érdemes betérni a helyi Símúzeumba is. A vorarlbergi síelés története körülbelül 130 évre nyúlik vissza. A múzeum állandó kiállításának középpontjában három terület áll. A skandinávi síelés kezdeteitől mutatják be a környékebeli síelés történetét.

A Símúzeumba is érdemes bekukkantaniForrás: damuels.at

A második terület a sílécgyártásra összpontosít, amely kezdetben a Wagner-cégek kezében volt. Illetve a síversenyzők téli olimpiai játékokon és a sívilágbajnokságokon szerzett érmeinek kiállított hosszú listája bizonyítja, hogy a környék nagy versenyhagyományokkal rendelkező hely. Mindezek a sikeres sportolók tárgyait megtekinthetik a kiállításon, ráadásul a belépés díjtalan. A múzeumról ide kattintva tájéközódhatnak bővebben.

De nem csak a síelés miatt érdemes alaposabban körül nézni a településen. December 19-től  karácsonyi vásár is várja a látogatókat minden nap 12 és 18 óra között.

Hatalmas, havas hegycsúcsok között élvezhetik a karácsonyi vásár hangulatátForrás: damuels.at

Ott elmerülhetnek a hagyományos karácsonyi vásári forgatagban, amit a hegyi környezet és vásár  nagyszerű kínálata tesz egyedivé. A puncs, forralt bor és egyéb finomságok finom illata minden látogatót karácsonyi hangulatba hoz. További információt a vásárról ide kattintva kaphatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek