Ezek az európai országok a legjobbak, ha kerékpáros túrákra indulnánk

A túrakerékpározás kíván egy kis erőnlétet, de annál élvezetesebb módja egy ország felfedezésének. Számos rövidebb-hosszabb útvonal létezik Európában, amelynek mentén szebbnél szebb tájakat és városokat fedezhetünk fel. Egy brit oldal, a LiveRugbyTickets.co.uk felmérte, mely európai országok fedezhetők fel a legjobban kerékpárral, és ami biztató hír, hogy hazánk is bekerült az első 10-be. 

1. Svájc – 92 kerékpárút 1000 km²-enként

A felmérés szerint Svájc – 1000 km²-enként 92 kerékpáros útvonalával – a kerékpárosok igazi paradicsoma.

Bodeni-tóForrás: Nordseher/Pixabay

Az egyik legnépszerűbb kerékpárút, amelyen érdemes elindulni ha két keréken szeretnénk felfedezni az országot Genfből a Bodeni-tóhoz vezet. Ez az útvonal hozzávetőlegesen 526 km hosszú, és ami igazán élvezetessé teszi, hogy a kicsi ország természeti szépségeinek nagy részét érinti.

2. Egyesült Királyság – 30 kerékpárút 1000 km²-enként

Az Egyesült Királyság a második helyen áll a ranglistán 1000 km²-enként 30 pályájával. Az ország egyik legfestőibb kerékpárútja a Great North Trail, amely a Manchester közelében lévő Peak District nemzeti parkból indul, és egészen a Skócia távoli északi részén lévő John o'Groatsig tart.

Skócia, Loch NessForrás: tanpoposan/Pixabay

Az táv 1287,48 km (800 mérföld) hosszú, és útközben megtekinthetjük a Loch Lomond tavat, a Yorkshire Dales nemzeti parkot, a Trossachs Nemzeti Parkot, a Loch Ness-t, a Peak District nemzeti parkot és a Kielder erdőt.

3. Németország – 24 kerékpárút 1000 km²-enként

A kerékpáros túraútvonalak harmadik legnépszerűbb országa Németország, 1000 km²-enként 24 kerékpáros túraútvonallal. Az egyik legszebb közülük az Elba útvonal, németül Elberadweg. A 894 km-es ösvény az Északi-tengernél kezdődik Cuxhavenben, majd az országot átszelve Csehországban ér véget. Ezen a útvonalon nemcsak a gyönyörű német vidéki tájakban gyönyörködhetünk, de olyan ikonikus városokat is meglátogathatunk, mint Hamburg, Magdeburg és Drezda.

4. Dánia – 21 kerékpárút 1000 km²-enként

A negyedik helyen Dánia áll 1000 km²-enként 21 kerékpárúttal. Ha szeretünk nagy víztömegek közelében lenni, a Fureso-tavat megkerülő Fureso Rundt épp nekünk való. A tájak igen változatosak, az erdőktől a virágzó mezőkig, maga a tó pedig nem csak kerékpározásra, de kempingezésre is remekül alkalmas.

5. Hollandia – 18 kerékpárút 1000 km²-enként

A kerékpáros túraútvonalak terén az ötödik legjobban teljesítő ország Hollandia, ahol 1000 km²-enként 18 kerékpárút áll a biciklisek rendelkezésére.

Hollandia, a Maas folyó MaastrichtnélForrás: turkish414/Pixabay

Érdemes kipróbálni a Pijnacker–Rotterdam útvonalat, amely körülbelül 40 km hosszú, és áthalad a Maas folyó két hídján.

6. Olaszország – 12 kerékpárút 1000 km²-enként

A hatodik helyen Olaszország áll 1000 km²-enként 12 kerékpárúttal. Ha szeretnéd felfedezni a tenger és a hegyek együttes szépségét, a liguriai Riviera dei Fiori kerékpárút ideális a számodra.

Olaszország, Riviera dei FioriForrás: Dmytro Surkov/Shutterstock

A 25 km hosszú túraútvonalon olyan gyönyörű városokat is meglátogathatsz, mint Cipressa és Sanremo.

7. Franciaország – 11 kerékpárút 1000 km²-enként

A hetedik helyen Franciaország áll a rangsorban 1000 km²-enként 11 kerékpárúttal. Az egyik leglélegzetelállítóbb útvonal Franciaországban a Véloroute du Lin & Littoral kerékpárút. A 75 km-es út az északi, tengerparti Hautot-sur-Mertől a szintén tengerparti Fécampig vezet, tavasszal és nyáron  pedig a kék lenvirágokkal teli mezőkben gyönyörködhetünk.

8. Spanyolország – 10 kerékpárút 1000 km²-enként

1000 km²-enként 10 kerékpárúttal Spanyolország a nyolcadik legalkalmasabb ország arra, hogy kerékpározás közben fedezzük fel.

Spanyolország, Cabo de Creus félszigetForrás: Amazing Travels/Shutterstock

Spanyolország egyik legnépszerűbb kerékpárútja az aragóniai Teruelből Valencia Vía Verde de Ojos Negrosba vezet. Ha a hegyi utakat kedveled, egy másik lehetőség számodra a Transpirenaica, amely Cabo de Higuertől a katalóniai Cabo de Creus fékszigetig tart.

9. Ausztria – 9 kerékpárút 1000 km²-enként

A kilencedik helyen Ausztria áll 1000 km²-enként 9 kerékpáros túraútvonalával. Ha a tavakat megkerülő útvonalak nagy rajongója vagy, akkor neked ajánlható a Vorarlberg Trail és a Bodensee Lake Loop festői útvonalai Bludenz és Bregenz között, amelyek számos látnivalót és tevékenységet kínálnak, mint például a túrázást, a horgászatot, sőt a vásárlást is.

10. Magyarország – 3 kerékpárút 1000 km²-enként

Hazánk 1000 km²-enként 3 kerékpárút került fel a listára, így a tizedik helyen áll. Nem a legjobb hely, de legalább említésre méltó. Egyébként éppen nemrég írtunk arról, hogy milyen jó balatonparti bicikliutakat és szállásokat találhatunk, ha ellátogatunk a BalatonBike365 weboldalra, ahol olyan helyszíneket és távokat gyűjtöttek össze, amik esetleg kimaradnak egy tervezett Balatonkerülésből.

TihanyForrás: Zsolt Hegyi/pixabay.com

Már csak azért is jó ezt tudni, mert a felmérést végző cég természetesen egy tókereülő útvonalat emelt ki a sok közül, mégpedik a Szabadifürdőről induló vonalat, amely a Tihanyi-félszigeten halad keresztül, és egy festői kompút után tér vissza Siófokra.

Címlapkép forrása: Shutterstock/DisobeyArt

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek