Hivatalos: Ausztriában találhatóak a legtisztább fürdőhelyek Európában

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nemrégiben egy jelentést tett közzé, amiben az EU-s országok, valamint Albánia és Svájc fürdővizeinek minőségét elemezte. Az összes ország közül az első helyezett a tengerparttal nem rendelkező, de kristálytiszta alpesi tavakban gazdag Ausztria lett, ahol a legtöbb a kiemelkedően tiszta fürdővíz. 

Megnyugodhatunk, Európa fürdőzésre kijelölt tengerpartjainak, tavainak és termálvizeinek 85%-a kiváló minősítést kapott, 95,2%-uk pedig elég jó ahhoz, hogy biztonsággal fürödhessünk bennünk. (Amelyek nem, azoknak be kell zárniuk.) Ha már ilyen jó minőségűek a fürdővizek Ausztriában – 261 fürdőhelyének 97,7%-a kiváló minősítést kapott, rosszat pedig egy sem – és az ország egyébként is egy karnyújtásnyira van tőlünk, utána néztünk, mely tavaiban fürödnénk meg a legszívesebben. Nem volt könnyű választás, az ország hivatalos turisztikai oldala kilenc tavat is felsorol, és a fotók mind olyan csábítóak, hogy legszívesebben mind a kilencet kipróbálnánk. Mutatjuk a nekünk 3 legjobban tetszőt.

Achensee, a Tirol óceánja

Az Achensee tavat időnként a „Tirol óceánjának" is nevezik. Gleccserek faragták ki az Alpokból több mint 20 000 évvel ezelőtt. Ma smaragdzöld felületű kristálytiszta vizével várja a szabadvízi fürdőzés szerelmeseit. A festői hegyekkel és buja zöld rétekkel körülvett Achensee-tó 929 méteres magasságban fekszik a tengerszint felett, az átlagos vízhőmérséklete pedig 19 Celsius-fok. Az úszás mellett számtalan más vízi sportolási lehetőséget is kínál, beleértve a szörfözést, a vitorlázást, az evezést, na meg a búvárkodást. Egy meglepő adat: a tó a legmélyebb részén nem kevesebb, mint 133 méter mély! Mi ez a Balaton 12 méteres legnagyobb mélységéhez képest!

A festői hegyekkel és buja zöld rétekkel körülvett Achensee-tó 929 méteres magasságban fekszik a tengerszint felettForrás: MarcoVen/Pixabay

Az Achensee-tó autóval 45 perc alatt érhető el Innsbruckból. Ha vonattal érkezünk, Jenbach állomáson kell leszállnunk, innen egy ingyenes busszal, helyi gőzvasúttal, esetleg taxival közelíthetjük meg a tavat.

A Weissensee Karintiában

Ez a tó az ország legdélibb tartományában, Karintiában található. Elhelyezkedése az Alpok déli oldalán verhetetlen: itt a hegyes táj minden szépségét megkapod, plusz évi 2000 napsütéses órát. A fjordszerű Weissensee-tó tiszta, smaragdzöld vizével, nagyszerű túra- és kerékpárútvonalaival vár, valamint olyan szuper programokat is kínál, mint a szörfözés, az evezés és a horgászat.

A fjordszerű Weissensee-tó kristálytiszta, smaragdzöld vizével várja a látogatókatForrás: Mike_68/Pixabay

Ez a tó is elég magasan fekszik, 930 méterrel a tengerszint felett, és legfeljeljebb 24 Celsius fokig melegszik a vize. A legközelebbi repülőtér Klagenfurtban található, innen 1,5 óra alatt érhetünk a tóhoz, autóval. Vonattal egészen Greifenburg állomásig kell jönni, majd ingyenes transzferrel a Weissensee Természetvédelmi Parkba.

A csinos falvakkal körülvett Wolfgangsee

Az erdőkkel, rétekkel és hegyekkel körülvett Wolfgangsee-tó Felső-Ausztria és Salzburg tartomány határán helyezkedik el. A partján csinos falvak fekszenek, mint például St. Gilgen, St. Wolfgang vagy Strobl.

A Wolfgangsee hőmérséklete egészen kiváló, átlagosan 22 celsius fok körül vanForrás: saiko3p/Shutterstock

Ha itt járunk, mindenképp érdemes felmenni a régió egyik legszebb kilátó pontjára, a Zwölferhorn-hegyen, ahova egy régi sikló visz fel. A tó hőmérséklete egészen kiváló, átlagosan 22 Celsius fok körül van, ami talán annak köszönhető, hogy a többihez képest alacsonyabban, 538 méteren fekszik. A legközelebbi repülőtér Salzburgban található, innen busszal érkezhetünk Stroblba, ahol át kell szállnunk egy másik járatra.

Forrás: MTI, CNN, austria.info

"Forrás: Pixabay/ivabalk"
És a hazai vizeink?
A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka (165 fürdőhely) felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. Jó minősítést 64, kifogásolható minősítést 6, rossz minősítést 4 fürdőhely kapott. További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést tavaly. A Balaton és a Tisza-tó körüli fürdőhelyek mind a legmagasabb szintű, vagy jó minősítést kapták, illetve néhány közülük nem kapott uniós minősítést. További információt (angolul) ezen az oldalon találsz.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek