Tíz angol film, amely komoly sóvárgást ébreszt a szigetország után

Szubjektív válogatásunkban az önkényes, egyéni ízlés mellett fontos szempont volt az is, hogy olyan filmek kerüljenek fel listánkra, amelyek nagyon jól megfogják az angol életérzés lényegét. A fekete humort, a kötelező teázást, a klubok és pubok világát, a zöldellő parkok és lankás tájak szépségét, az egyes történelmi korszakok báját és ellentmondásait. Vannak lassan pergő drámák és könnyesre röhögős vígjátékok is a sorban, amely most csak azért ilyen rövid, mert egyszerűen nincs több hely a cikkben. A keksz a teához bekészítve? Dőljenek hátra, és élvezzék az utazást az angol főrendek, átlagemberek és művészek világába!

Majd a komornyik

Jeeves és Wooster néven futott az angoloknál a sorozat, melynek alapjául P.G. Wodehouse fanyar humorú történetei szolgáltak. A könyvek olyanok, hogy egyiket sem lehet fülig érő vigyor nélkül végigolvasni, és bár a filmekből hiányzik az a fajta nyelvi humor, amely az írott szövegben él igazán, a főszeplő enyhén gyengeelméjű Bertie Wooster (Hugh Laurie) és komornyikja, az éles eszű Jeeves (Stephen Fry) kettőse verhetetlen.

A történetek egyik helyszíne volt a Highclere-kastély, ahol többek között a Downton Abbey című sorozat is játszódottForrás: Emily Marie Wilson/Shutterstock

A sztorikban feltűnik az angol klubok hangulata – némileg kifordított, bohém formában élik világukat a fiatalok a Parazita Klubban -, a dologtalan ifjú főrendek gyakran hülyeségekkel töltött mindennapjai, és a 20-as, 30-as évek gondtalan Angliájának előkelő hétköznapjai a fogadásoktól, a kerti mulatságokon át a városi pörgésig.

A királynő

A szerep, amiért a ragyogó Helen Mirren többek között Oscar-díjat is kapott, egy erősen vitatott időszak ellentmondásait próbálja megmagyarázni. 1997-ben, nem sokkal azután, hogy Tony Blair lett az angol miniszterelnök, II. Erzsébet királynőt azzal a hírrel ébresztik az éjszaka közepén, hogy korábbi menye, Diana, walesi hercegné autóbalesetet szenvedett.

A megrázó haláleset után az ország és az egész világ is gyászba borul, mindenki kifejezi részvétét és fájdalmát. Tony Blair „a nép hercegnőjének" nevezi Dianát, a Buckingham-palota azonban, pontosabban a királynő néma marad. Hallgatását a közvélemény nem érti, a királyi család sokat veszít népszerűségéből. A film az értékek, elvek, tradíciók és a változó idők ütközéséről szól, és nem utolsósorban bepillantást enged az angol királyi család életébe is.

Csengetett, Mylord?

Ha valaki totálisan ki akarja kapcsolni az agyát, nevetni szeretne, és bejön neki a két háború közötti angol bohémság, annak nagyon fog tetszeni a sorozat. 1927-ben járunk, a gazdag londoni Meldrum családban pedig két szolgáló helye is megüresedik. A házhoz érkezik Stokes, az új komornyik, aki szobalánynak titokban a saját lányát, a csúnya és kissé ostoba Ivy-t veszi fel. A sorozat nagyon vicces, a drámai helyzetekből is humorforrás lesz, miközben a történetek két szálon, vagyis „fent" az úri családnál, és „lent", pontosabban leginkább a konyhában játszódnak.

A cselédség és a gazdag társaság élete időnként szinte kibogozhatatlanul összegabalyodik, de ezért bőven tesznek is mindkét oldalon. Többek között a fiatal úri kisasszony, aki flörtöl a nagyképű, ám reménytelenül szerelmes lakájjal, vagy a lord öccse, aki bemászik éjjel a szobalányok ablakán, meg persze az idősebb úri lány, aki leszbikusként már első este rákacsint a világból szinte semmit nem értő Ivy-ra.

Howard's End – Szellem a házban

Az E. M. Forster regényéből készült filmben a XX. század eleji Anglia konvenciókkal áthatott levegője az, amitől nagyon angollá válik a film. Akit vonzanak a kor apró külsőségei, a londoni és vidéki angol házak belső részletei, a ruhák, a teázások megjelenítése, az imádni fogja a filmet. A cím maga egy kisebb ház neve, mely bár nem különösebben értékes, mégis ekörül bonyolódik egy család élete: a keményvonalas Henry Wilcox (Sir Anthony Hopkins), második felesége, a művészetkedvelő Margaret Schlegel (Emma Thompson) és annak húga, a nyitott szellemiségű Helen (Helena Bonham Carter) valamilyen módon a saját útjukat keresik, ám szabadnak lenni ebben a korban és ilyen kötöttségek között szinte lehetetlen.

Howard's End, melynek neve a valóságban Peppard CottageForrás: Graham Horn, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13081943

A film bemutatásakor rengeteg díjat és jelölést begyűjtött; többek között Emma Thompson Oscar-díjat kapott alakításáért a legjobb női főszereplő kategóriában, de jelölték legjobb női mellékszereplőként Vanessa Redgrave-et is, aki Mr. Vilcox első feleségét játszotta.

Értelem és érzelem

Vagy inkább a Büszkeség és balítélet? Jane Austin csodálatos klasszikusait nagyon könnyű még mindig szeretni, és választani sem egyszerű a regények, illetve a filmes feldolgozások között. A Büszkeség és balítélet kapcsán egy örök, fel nem oldható vita is van arról, hogy vajon a sorozat, pontosabban az abban szereplő Colin Firth, vagy a filmes feldolgozásban megjelenő Matthew Macfadyen alakította-e jobban az enyhén arrogáns, ám végtelenül romantikus Mr. Darcyt.

Mindkét említett történet a 18. század végi Angliában játszódik, kisnemesek és arisztokraták otthonaiban. A cselekmények szálát érzelmek, osztálykülönbségek és félreértések kuszálják össze, hogy a filmek végére újra napsugaras legyen a világ – mi pedig olvadunk a gyönyörűségtől a virággal futatott kisnemesi téglaházak, ragyogó báltermek és a lágy selymekből vagy könnyű vászonból készült ruhák látványától.

Napok romjai

A filmnek, a Howard's Endhez hasonlóan James Ivory volt a rendezője és Ismail Merchant a producere. Melankolikus film a Napok romjai, tele elszalasztott lehetőségekkel, bűntudattal és némi szomorúsággal, a film azonban nem válik nyomasztóvá vagy unalmassá. A két világháború között, illetve a II. világháború után egy vidéki főnemesi kastélyban, Darlington Hallban játszódik a történet, melynek középpontjában Stevens (Sir Anthony Hopkins) a komornyik, illetve Miss Kenton (Emma Thompson) a házvezetőnő kapcsolata áll.

A film egyik forgatási helyszíne a Badminton HouseForrás: www.badmintonestate.com

A komornyik életében a szolgálat az első, esetlenségét szigorúsággal leplezi, és hagyja elmenni maga mellett az igaz szerelmet. Lord Darlington is egyfajta áldozat, aki a háború előtt egy ideig szimpatizál a nácikkal, majd belátja tévedését, ám addigra kiveti a társadalom, ő pedig depressziósan és magányosan hal meg. Bár összefoglalva a történet egy végtelenül lehangoló angol drámának tűnik, valójában nagyon finoman adagolt lélek- és korrajz, és tökéletes választás egy esős vasárnap délutánra.

Sztárom a párom

Akárcsak a Jeeves és Wooster esetében itt is sokkal találóbb az angol cím, mely roppant egyszerűen: Notting Hill. Ez a londoni negyed manapság elsősorban takaros, színes házsorairól híres, főleg az Instagram-hívők körében, de a Hugh Grant és Julia Roberts főszereplésével készült romantikus vígjátékban is fontos szerepet kap a városrész. A Hugh Grant által játszott William Thacker kis könyvesboltjába egy nap egy világhírű színésznő, Anna Scott (Julia Roberts) téved be, és ezzel elindulnak a happy end felé sodródó események. A forgatás elsősorban a Portobello Road-on zajlott, de a művészien kaotikus, nagyon londoni érzéshez hozzáadnak az utcaképek, a Savoy, vagy akár a zárójelenetben szereplő jellegzetes angol helyszín, egy smaragdzöld füvű, városi park is.

A Portobello Road egy nyugalmasabb naponForrás: QQ7/Shutterstock

És még egy adalék: ha valaki szereti ezt a filmet, akkor egészen biztosan tetszeni fog neki a forgatókönyvet jegyző Richard Curtis ma már klasszikusnak számító, többi filmje is, például a Négy esküvő és egy temetés, illetve az Igazából szerelem is – de ezekről talán nem is kell bővebben írnunk.

Poirot

Semmiképp nem szerettünk volna válogatni az epizódok közül, de azt rögtön az elején leszögeznénk, hogy ez a David Suchet-féle verzió, aki filmen az összes történetben eljátszotta Hercule Poirot szerepét. A sorozat nagyon szépen össze van rakva, Suchet tökéletesen hozza a Belgiumból emigrált, nárcisztikus, ám zseniális belga detektív alakját. A történetek nagyrészt a két világháború közötti Angliában játszódnak, egyrészt Poirot londoni otthonában, másrészt olyan vidéki helyszíneken, ahol az egyes bűntények történnek.

A valóságban a londoni Charterhouse Square-en áll a Florin Court, avagy a Whitehaven Mansions, Hercule Poirot lakhelyeForrás: Edward Haylan/Shutterstock

Ennek köszönhetően fantasztikus tárháza a csodálatosan fényképezett angol tájaknak, falvaknak és kastélyoknak, a szereplők pedig járnak korabeli éttermekben, főúri rezidenciákban, magániskolában, elegáns hotelekben, színházakban és még hosszan sorolhatnánk a jellegzetes helyszíneket.

Szoba kilátással

Még egy Merchant-Ivory produkció, mely szintén E.M. Forster-feldolgozás. Igazi romantikus film, félreértésekkel, büszkeséggel, szenvedélyes csókokkal és némi prüdériával fűszerezve. Ez utóbbi különösen viccessé válik az előzőek fényében, és ez az ellenpontozás nagyon jót tesz a történetnek, mely Olaszországban kezdődik és a vidéki Angliában folytatódik. Helena Bonham Carter még elképesztően fiatal – 19 éves volt a film forgatásakor –, de korunk egyik legzseniálisabb színésze, Daniel Day-Lewis is még csak a húszas éveiben járt, amikor az érzelemmentes vőlegényt eljátszotta.

Bár ez a kép most csak illusztráció, a Merchant-Ivory filmek egyik nagy erénye a finom részletekben, akár egy teázás megjelenítésében rejlikForrás: petereleven/Shutterstock

Van egy pici bonyodalom, egy szerelmi háromszög, meg néhány nagyszerű színész ráadásként, többek között Maggie Smith, Judi Dench, Denholm Elliott és Julian Sands. A film humorát és könnyedségét nem párbeszédei vagy sztorija, hanem a lágy hangulata adja, melyet időnként helyzetkomikummal ráznak fel. Mint például abban a jelenetben, ahol két ifjú és a lelkész meztelenül, ordítva és egymást heccelve fürdik egy erdei tóban, mikor a csipkés napernyős úrihölgyek és sétapálcás kísérőjük a helyszínre tévednek...

Miss Potter

Beatrix Potter életrajzi filmje a XIX. század végének és a XX. század elejének Angliájában játszódik. A ma már világhírű gyerekkönyv szerző szerepében Renée Zellweger látható, szerelmét és kiadóját Ewan McGregor, míg annak odaadó húgát Emily Watson játssza. A gazdag családból származó Miss Potter saját jogán is vagyonossá válik, amikor könyveit megismerik és megszeretik az olvasók, ám mikor a legboldogabb lehetne, magánéletében éppen akkor éri a legnagyobb trauma.

A kifinomult londoni életet egy szabadabb világra, és a fővárostól távol eső, szinte vad Lake District-re cseréli le, ahol a természet és új ismeretségek segítenek megtalálni lelki békéjét. A film helyszíntől függetlenül végig megőrzi derűs báját, és valami olyan hangulatot kölcsönöz neki, ami egyszerre finom és törékeny, akár egy festett porceláncsésze – mindeközben duzzad az alkotóerőtől, akárcsak Beatrix Potter pasztellszínű képekkel illusztrált, apró kalandokkal teli könyvei.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek