Minden képzeletet felülmúl a hollandok biciklis életstílusa

Hollandiában mindenki kerékpározik. Tényleg mindenki: gyerekek, idősek, diákok, spicces emberek, gazdagok és szegények, elegáns ruhás és magassarkút viselő nők, gyerekeket szállító szülők, öltönyös férfiak, kutyáikat fuvarozó gazdik, és még sorolhatnánk. A felnőttek évente körülbelül 1000 kilométert pedáloznak, a tinédzserek pedig kétszer annyit, azaz igen, 2000 kilométert!

Nem mai videó, de még mindig rettentően népszerű az az Amszterdamban felvett kisfilm, amelyben egy hétköznapi anyuka szinte szuperhőssé változik, amikor három gyermekét felülteti a csomagokkal megpakolt biciklijére, és úgy teker velük tovább. Nézzétek csak, mert tényleg elképesztő!

A kerékpár minden évszakban kötelező tartozék Hollandiában. Számukra még az sem gond, ha  esőben vagy hóban kell tekerniük. A bicikli számukra nem csak egy jármű, hanem kiegészítő elem is, így gyakran virágokkal, színes csengőkkel, kosarakkal díszítik.

Az emberek szeretnek játszani a színekkel – gyakran a legváratlanabb árnyalatokban, élénk kékben, rózsaszínben vagy sárgában láthattok pompázni kerékpárokat, de egész vad, művészi kétkerekűek is feltűnhetnek az utcákon, legyünk éppen Amszterdamban, vagy bármilyen kisebb városban.

A biciklikre mindenféle díszt tesznekForrás: Gáll Franciska

A kerékpárosok az út teljes jogú használói, így nekik is tiszteletben kell tartaniuk a közlekedési szabályokat. Kifejezetten biciklire is vannak táblák, melyek figyelmen kívül hagyása pénzbe kerülhet, mert a rendőrség szigorúan büntet. A tömegközlekedés itt nagyon drága, így a kerékpározással rengeteg pénzt takaríthattok meg, ráadásul nem csak gyors és környezetbarát, de egészséges is. És minden feltétel adott hozzá. Vegyük át, miért és hogy élnek a hollandok ezekkel.

Több mint 35 000 km kerékpárúton tekerhetnek

Nem olyan nehéz megérteni a holland ötletet. Több ezer kilométernyi festői kerékpárút áll rendelkezésükre, így nincs ok arra, hogy ne kerekezzenek végig rajtuk. 

Amszterdam csatornái között remekül lehet biciklivel lavírozniForrás: Shutterstock

Tényleg szórakozásként fogják fel, ha egy napot kerékpáron töltenek. A 17 millió lakosú országban 22 millió kerékpár van.

Szinte a születésüktől biciklivel szállítják a gyerekeket

A biciklire szerelhető gyereküléstől a szupernépszerű teherbiciklikig, a hollandok szinte mindent szállítanak kétkerekűn, beleértve a gyerekeiket is. Amszterdam tulipánokkal teli utcáin gyakran látni apákat, anyákat, sőt nagyszülőket óvodás korú gyerekek társaságában tekerni.

A már iskolás gyerekeknek kerékpáros jártassági órákat is tartanak. A holland iskolások minden tavasszal kerékpáros közlekedési vizsgát tesznek. Ez is nagyszerű ötlet, mivel a legtöbb iskolás (általában 12 év felettiek) minden nap otthonról pedáloznak az iskolába és haza. A holland gyerekek mindkét irányban nagyjából 15 kilométert tesznek meg.

Bukósisakot sem kell viselniük a kerékpárosoknak

Az Európai Kerékpárosok Szövetségének minden évben Európa-szerte végzett kerékpár-biztonsági statisztikái alapján Hollandia mindig az első helyet foglalja el. A közlekedési szabályok annyira előzékenyek a bringásokkal szemben, hogy nincs szükségük kobakra sem.

A világ első hulladékból épült kerékpárútját is Hollandiában építették megForrás: Plastic Road

Hollandiában az infrastruktúra nagyon jól felkészült, kerékpáros balesetekről soha nem lehet hallani. Biztonságos területen tudnak kerekezni, és mivel a hollandok mindent a biciklijükön csinálnak – még esküvőkre vagy díszes gálákra is biciklivel járnak –, egy sisak egyszerűen nem passzol a megjelenéshez, ezért nem is kötelező. A hollandok amúgy sem viselnek biciklis öltözetet, hanem a normál ruhájukat hordják biciklizés közben.

A kutyák is szeretnek biciklizni

Nos, a hollandok nem csak a kerékpározásért rajonganak, hanem a kutyákhoz is komoly szenvedély fűzi őket, és ezt a két, számukra fontos dolgot nagyon jól tudják kombinálni. Sok európai ország kutyabarát, de a hollandok igazán kötődnek kutyáikhoz, sőt, Hollandia a világ első olyan országa, ahol egyetlen gazdátlan kutya sem kóborol az utcákon, ahogy erről korábbi cikkünkben beszámoltunk. Láthatjátok is, hogy a kutyákat rendszeresen sétáltatják a gazdáik, sőt, velük együtt kerékpároznak.

Ez csak nálunk lenne látvány, Hollandiában minden nap láthattok ilyen és ehhez hasonló jeleneteketForrás: Greg Reese/Pixabay

Az apróbb méretű kutyákat kosárban, a nagyobbakat kerékpáros utánfutóban szállítják, de olyan kutyákat is láthattok, amelyek ügyesen egyensúlyoznak a gyerek bicikliülésében.

Náluk van a világ legnagyobb parkolója

Ha kerékpártúrátok egyszer Utrechtbe vezetne, mindenképpen nézzétek meg a vasútállomás alatti, hatalmas kerékpárteret. A látogatók mintegy 40%-a kerékpárral érkezik Utrechtbe, így a városnak infrastruktúrára volt szüksége az összes látogató befogadásához. Utrechtben, egy körülbelül 325 000 lakosú városban naponta körülbelül 125 000 ember kerékpározik az utcákon, több mint 33 000 ember a különösen forgalmas utcákon. Mégsem kaotikus a jelenet, sőt, inkább egy csodálatos látvány.

Akár Van Gogh csillagos kerékpárútján is tekerhetünk

Vincent van Gogh Eindhoven leghíresebb fia. A város helyi művésze, Daan Roosegaarde egy pompás, ragyogó kerékpárutat tervezett van Gogh Csillagos éjszaka remekművének stílusában. Neki köszönhetően a kerékpárút anyagába épített napenergiával működtetett LED lámpák több ezer zöld és kék fényben tündökölnek az kerékpárösvényen, hasonlóan, mint az expresszionista festő ikonikus égboltján.

Az egyik legromantikusabb módja a nyaralás eltöltésének egy gyönyörű helyen kerékpározni valakivel, akit igazán szerettek. A hollandok pedig kettesben is bicikliznek, sőt, sokszor kézen fogva, miközben a csatornák mentén pedáloznak.

Forrás: t24hs.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek