Európa rejtett gyöngyszemei 2: Hollandia apró, mesébe illő falvai

Korábbi cikkünkben Svájc három, legszebbnek kikiáltott apró falvába vittünk el titeket. Most újabb kihívás elé kerültünk: megpróbáltuk felkutatni a három legcsinosabb, legérdekesebb, legkülönlegesebb apró holland települést, és szerintünk sikerült is. Tartsatok velünk!

Giethoorn, Hollandia Velencéje

Ez a mesébe illő apró település azon kevesek egyike Hollandiában, ahol nincsenek utak. Az Amszterdamtól 120 km-re északra fekvő falu éppen emiatt csak gyalog vagy hajóval közelíthető meg. A turistáknak tehát a településen kívül kell hagyniuk a járműveiket, és át kell kelniük a fahidakon, hogy Giethoornba jussanak. Sok csatornája és hídja miatt Hollandia „Velencéjének" is becézik. 

Gietthornban csónakázni felér egy nyereménnyelForrás: Ernesto Velázquez/Pixabay

Utak és autós közlekedés nélkül nyilvánvaló, hogy a 2020-as évben a mindössze 2795 fős falu lakói páratlan nyugalmat élveznek. A falu kis szigetek ötvözete hagyományos faházakkal és farmokkal. Ezeket a szigeteket fahidak kötik össze. Az itteni apró utcák macskakövekkel vannak kirakva, amiken végig sétálva gyönyörködhetünk a település megkapó szépségében. Persze dönthetünk úgy is, hogy Giethoornt egy hajóról fedezzük fel és járjuk körbe. Nézzétek, milyen csodálatos!

Az exkluzív helyi éttermek ínycsiklandó hagyományos holland ételeket kínálnak, amelyeket mindenképpen érdemes megkóstolni. A közeli De Weerribben-Wieden Nemzeti Park szintén említést érdemel. Ez egy mocsárvidék, amely a rengeteg vadon élő állatnak ad otthont, ezért ha a környéken járunk, érdemes oda is ellátogatnunk.

Kinderdijk, a szélmalmok otthona

Egy órás autóútra Amszterdamtól, Rotterdam városától pedig mindössze 15 km-re található Kinderdijk, ami azt jelenti, hogy könnyen megközelíthető. Azért tökéletes választás, mert nem csak megkapóan szép, de hasonló szélmalom-komplexumot sehol a világon nem találni.

Ennyi szélmalmot egy helyen csak itt, Kinderdijkben láthatunkForrás: ErikHonig/Wikipedia

A falu Hollandia világhírű nevezetessége, ami megmagyarázza, miért sorolják Hollandia legszebb falvai közé. Ez a falu egyedülálló betekintést nyújt a hollandok hagyományos kultúrájába, történelmébe, és az UNESCO is felvette a világörökség listájára. A Lek és a Noord folyók találkozásánál 1740 körül 19 szélmalomból, gátakból, tározókból álló rendszer épült. Nézzétek, ahogy ezek az óriások méltóságteljesen tornyosulnak a víz fölé!

Kinderdijk szélmalmai közül kettőben múzeum is található, ahol mindent megtudhatunk a szélmalmok működéséről, így alaposan megismerhetjük a holland találékonyságot. Egy 30 perces hajóút alatt a vízről is megcsodálhatjuk ezeket az impozáns szélmalmokat. A hajóról nyíló kilátás más perspektívát ad, és jobban megérthetjük a tájat átszelő vízi utak hálózatát.

Broek in Waterland, ahol a házak eredeti köntösükben pompáznak

Ez a 2350 lakosú apró falu is tökéletesen beillik Hollandia legszebb falvai közé, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos holland kultúrával anélkül, hogy túl messzire kellene utazniuk a fővárostól, mivel attól csupán 10 km-re esik. Nem csoda, hogy ez az egyik leglátogatottabb holland falu.

Broek in Waterland takaros portái messzi tájról vonzzák a turistákatForrás: Picasa/Ben Bender/Wikpedia

Már a 17. és 18. században nagyon kedvelt úti cél volt az utazók körében, de a népszerűségét a mai napig tartja. Ami különösen vonzó benne, hogy tipikus, régi holland házak tarkítják az egész falut, amelyek takaros portákkal, udvarokkal rendelkeznek. A faluban sok ház még 1850 előtti épült. A város mindig is híres volt tisztaságáról, számos külföldi utazó 17. és 18. századi útikönyve említi már akkor a falu tisztaságát, rendezettségét. Nézzetek körül!

A falu környező területe is megér egy kirándulást: kiterjedt füves síkságokból áll, számtalan folyóval, csatornával és gátakkal. Ezért ideális úti cél mindazok számára, akik a természeti szépség és a nyugalom egyvelegét keresik. Mindezek mellett van egy nagy tó is közvetlenül a faluban, ahol télen korcsolyázni szoktak a lakók.

Forrás: dutchreview.com, viatravelers.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek