München vonattal egy karnyújtásnyira van, mutatjuk a látnivalókat

Pasztellszínű házak, az ablakokban muskátlik, hatalmas parkok, fényűzőbbnél fényűzőbb kastély termek, és a szokásosnál magasabb alkoholtartalmú sör - mindez mindössze 7 órányi vonatútra van Budapesttől. Bajoroszág fővárosába, Münchenbe két óránként indulnak a közvetlen vonatok a Keleti pályaudvarról. Átszállnunk sem kell, sőt ha szeretnénk, akár éjszakai vonattal is utazhatunk: este elindulunk, és reggel már ott is vagyunk a célállomáson.. Ha már ilyen könnyen elérhető München, össze is szedtük gyorsan, mit érdemes megnézni a városban.

Frauenkirche

A 15. században épült gótikus Miasszonyunk-székesegyház, vagy németül Frauenkirche mindig is a város jelképe volt, és ma is az. Állítólag maga az ördög is meglátogatta, bár ennél biztosabb információ, hogy császárok és királyok nyugszanak. 

A Frauenkirche tornyaiForrás: Luis Fernando Felipe Alves/Unsplash

A homlokzat két tornyának egyikéből az egész várost beláthatjuk, de a torony jelenleg karbantartás miatt zárva van.

Nymphenburgi kastély

Ez a 17. században épült barokk kastély a királyok korába repít. A pavilonokkal, hatalmas szökőkutakkal és csodálatos virágoskertekkel tűzdelt parkban álló palotaépületek termeit a kor legjobb szobrászai és festő díszítették fel. De nem csak a főúri pompa az, ami miatt érdemes a kastélyba látogatni: egy természettudományi és egy porcelán múzeum is helyet kapott a kastélyparkban.

A nymphenburgi kastély - A képre kattintva galéria nyílikForrás: Duernsteiner/pixabay.com

Marienplatz

A Marienplatzot, vagy más néven a Szent Mária teret München szívverésének is mondják. Ez tulajdonképpen a bajor főváros világhírű központja, ahol az elképesztően részletgazdag neogótikus Városháza áll. Bármikor érkezünk, szinte biztos, hogy történik itt valami. 

Az Új Városháza a MarienplatzonForrás: Sergey Mind/Unsplash

A városháza tornyában lévő Glockenspiel, azaz harangjáték minden nap 11-kor, – nyáron délután 5 órakor is – rázendít, és számtalan harangjával és 32 életnagyságú figurájával 16. századi történeteket mutat be. A tér elhelyezkedése ideális ahhoz, hogy innen indítsuk a városnézést.

Alter Peter

A Marienplatz mögött található Szent Péter-templomból nyílik a legszebb kilátás a város háztetőire. Ez München legrégebbi plébániatemploma, amelyet a müncheniek nagy szeretettel csak Öreg Péternek, vagyis Alter Peternek neveznek; itt találhatók München legrégebbi harangjai és órái is. 

München legrégebbi temploma, az Alter Peter - A képre kattintva galéria nyílikForrás: Shutterstock

Nem csak a torony miatt érdemes ide ellátogatni; a templom híres az impozáns barokk oltáráról, és az üvegvitrinben elhelyezett ereklyéiről is. Különösen Szent Munditia aranyozott borítású és drágakövekkel tarkított csontváza, és hamis szemekkel ellátott koponyája az, ami megmogzgatja a látogatók képzeletét.

Karlsplatz

Bár a helyiek állítólag ritkán tekintenek fel az épületek homlokzataira, a tér egyik legizgalmasabb épületén nap mint nap áthaladnak. Ez egy 14. századi pártázatos oromzatú kapu, amely még a középkori városfalból maradt meg: e köré csatlakoznak ívesen az épületek. 

A Karlstor távlatbólForrás: Shutterstock

A tér, ami ma a város legnagyobb sétálóövezetének a bejárata, mindig is mozgalmas hely volt. Ma közlekedési csomópont: számos S-bahn, U-bahn és villamos vonal fut keresztül itt, autók, buszok, kerékpárosok és gyalogosok keresztezik ezrével a teret minden nap.

Odeonsplatz

Ezt az olasz hangulatú teret egy a firenzei Loggia dei Lanzi mintájára tervezett épület, egy késő-barokk templom, és az olaszos nyüzsgés teszi teljessé. Számos látnivaló csak egy kőhajításnyira van innen, mint például a káprázatosan díszes termeiről híres Királyi palota, a Residenz, ami nem mellesleg Németország legnagyobb városi palotája, és egyben Európa egyik legnagyobb művészeti múzeuma - jó, ha rászánunk egy egész napot. 

A Residenz egyik legszebb termeForrás: blizniak/Pixabay

Az Odeonsplatzon egyébként rendszeresen tartanak fesztiválokat, ilyen például a májusban vagy júniusban, illetve szeptemberben megrendezett Streetlife Festival nevű környezetvédelmi rendezvény.

München olasz hangulatú tere, az Odeonsplatz - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: danceyokoo/Pixabay

Olympiapark

Több park is található a városban, az egyik legizgalmasabb ezek közül az 1972-es olimpiai játékokra készült Olympiapark. Az egykori olimpiai helyszín létesítményei, mint például az Olimpia Stadion és a 290 méter magas olimpiai torony ma is állnak.

Naplemente az OlimpiaparkbanForrás: Shutterstock

 

Jelenleg is rendezvényeknek, koncerteknek és sporteseményeknek adnak otthont. Idén ráadásul 50. születésnapját ünnepli a park, aminek alkalmából rendhagyó programokat is szerveznek.

Alte Pinakothek és más múzeumok

Az Alte Pinakothek, magyarul Régi Képtár egy világszínvonalú képzőművészeti gyűjtemény, amelyben olyan nagy nevű alkotók festményei kaptak helyet, mint Leonardo da Vinci, Van Gogh vagy Rembrandt. 

Forrás: Travelo.hu

A képtárban több mint 700 festményt csodálhatunk meg, melyek a 14. századtól a 18. századig készültek, de ha a művészet újabb korszakai érdekelnek inkább, akkor a Neue Pinakothekot (Új Képtár) javasoljuk, ahol az olyan 19. századi stílusok alkotóival és képeivel találkozhatunk, mint a klasszicizmus, a romantika, a szecesszió és az impresszionizmus. Ha még ennél is modernebb művészetre vágysz, akkor a Modern Pinakothekben a helyed: itt már a 20. és a 21. század művészetében, építészetében és designjában merülhetsz el.

Oktoberfest

München sokaknak az Oktoberfestet jelenti, nem véletlenül: ezt nevezik ugyanis a világ legnagyobb népünnepélyének. Először 1810-ben rendezték meg egy királyi esküvő megünneplésére, és mára akkora fesztivállá nőtt, hogy békeidőben, amikor korlátozások nélkül meg lehet tartani, több mint hatmillió vendég érkezik a városba; főleg olaszok, amerikaiak, japánok, és ausztrálok. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek, amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

München sokaknak az Oktoberfestet jelentiForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Hoermann/Sven Simon

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okozott a túlzott alkoholfogyasztás, ezért új szabályokat vezettek be: a sátrak 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a popzene csak esténként szólhat. Megszabták a maximális hangerőt is, így mára az Oktoberfest ajánlható családok és idősebbek számára egyaránt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek