Európa rejtett gyönyszemei 5: Franciaország legelragadóbb falvai

Ha Franciaországról van szó, az utazási portálok többnyire a nagyobb városok látnivalóit emlegetik, de egészen más oldalról ismerhető meg milyen egy ország, ha a kevésbé ismert falvakba megyük. Ami nálunk Hollókő, az a franciáknál a színes homlokzatú, többszázéves, favázas házak, az azurkék vizű szurdok felett átívelő kőhidak, a finom borok és a szűk sikátorok világa. Az ország legszebb falvai közül mutatunk most néhányat.

Riquewihr, Elzász

A finom borairól és jellegzetes elzászi építészetéről ismert Riquewihr egy szemet gyönyörködtető falucska 65 km-re Strasbourgtól. Szűk utcáit a 16. századból származó favázas házak szegélyezik, melyek a legkülönfélébb színekben pompáznak, faragott spalettás ablakaikban muskátlik virágoznak.  A boltok cégérei is figyelemre méltóak: egy részük Jean-Jacques „Hansi" Waltz (1873–1951) elzászi illusztrátor és karikaturista munkája, akinek egy  múzeumot is szenteltek a faluban.

Riquewihr szűk utcáit a 16. századból származó favázas házak szegélyezik, melyek a legkülönfélébb színekben pompáznakForrás: Olga_Fil/Shutterstock

Ha egy kis helyi történelemre vágysz, nézd meg a 13. századi toronyban helyet kapó Musée du Doldert, ahonnan nem mellesleg nagyszerű kilátás nyílik a környékre. A közelben található a Thieves Tower (Tolvajok Tornya) nevű múzeum, ahol egy föld alatti börtönt és különféle kínzókamrákat tekinthetünk meg, valamint a Maison de Vigneron, ahol régi borászati felszereléseket.

Locronan, Bretagne

A bretagne-i Locronan egy történelmi kenderfonó falu, amely középkori alapítójáról, az ír remete Szent Ronanról kapta a nevét. A 15. században Bretagne hercegei egy figyelemre méltó gótikus templomot építtettek itt – ez a Chapelle du Pénity, ahol Szent Ronan sírja a mai napig áll.

A reneszánsz idején a falu híressé vált a szövőiparáról, olyan megrendelőknek készítettek vitorlavásznakat, mint a Kelet-indiai Társaság és a francia haditengerészet. Minderről bővebben is tájékozódhatunk a helytörténeti múzeumban, a Musée d'Art et d'Histoire-ben. A Kelet-indiai Társaság irodái még mindig a falu főterén állnak, ahogy a 17. századi kereskedők lakóházai is. Locronant gyakran használják filmek helyszíneként: itt forgatták a Hosszú eljegyzés című 2004-es filmet Audrey Tautouval és Jodie Fosterrel, akárcsak Roman Polanski '79-es Egy tiszta nő című filmjét.

Locronant gyakran használják filmek helyszínekéntForrás: Rolf E. Staerk/Shutterstock

A 16. századi Chapelle Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle nevű kápolna is hozzáad a hely bájához, ólomüveg ablakait a 20. századi festő, Alfred Manessier készítette. Ha a falu után a természetbe kívánkozuk, jókat lehet sétálni a domboldalon található szent ösvényen, a Nevet erdőben, a Locronan-hegyről pedig nagyszerű kilátás nyílik a tájra.

Moustiers-Sainte-Marie, Provence-i Alpok

Drámai helyen, a türkiz zöld vizéről nevezetes Verdon-kanyon bejáratánál helyezkedik el Moustiers-Sainte-Marie. A gyönyörű falut egy két szikla között, láncon függő aranycsillag védi, amelynek eredetijét állítólag egy keresztes hadjáratból hazatérő lovag akasztotta fel. A középkori papírárusok, fazekasok és textilkereskedők falva a 17. században vált híressé, miután egy Bologna melletti faluból, Faenzából származó szerzetes elárulta az ónmázas cserép titkát. Bár a kerámiák gyártása megszűnt a 19. században, nemrégiben új életre kelt, így ma már több mint egy tucat műterem működik a faluban, a városháza melletti Musée de la Faïence nevű múzeum pedig több mint 400 ónmázas kerámiát tudhat magáénak.

A mély szurdokban kőhídak ívelnek át az azúrkék vizű folyó felett, a falu történelmi központját szűk sikátorok jellemzikForrás: Rolf E. Staerk/Shutterstock

A mély szurdokban kőhídak ívelnek át az azúrkék vizű folyó felett, a falu történelmi központját szűk sikátorok jellemzik. A falu közepén egy kisebb vízesés is látható. Egy sziklahasadékban magasan a falu felett trónol a Notre-Dame-de-Beauvoir templom, a gótikus és román építészet keveréke, amelyhez 262 lépcsőn juthatunk fel. Moustiers nyüzsgő hely, rendszeresen rendeznek piacot, és számos étkezési lehetőség közül válogathatunk. 

Forrás: The Guardian 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek