Olaszország legszebb rejtett falvai

Mesés ételek, csodálatos művészet, gazdag nyelvezet, és gyönyörű tájak – mindannyian tudjuk, mitől olyan különleges Olaszország. A festői kisvárosokat és falvakat homokos és sziklás tengerpartok, magas hegyek, bámulatos völgyek, ősi folyók és szunnyadó vulkánok övezik. Íme néhány a legidillibb falvak közül.

Marina Corricella

Procida legrégebbi halászfaluja a lila, sárga, rózsaszín, kék és zöld házaknak köszönhetően Olaszország egyik legszebb látnivalója. A 17. században alapított Marina Corricella egyszerű, laza és megismételhetetlen hangulatú.

Marina di Corricella mesebeli színes házaiForrás: Shutterstock/Boris Stroujko

A facsónakokkal és halászhálókkal teli kikötő általában nyüzsög a kiabáló halászoktól és árusoktól. A Terra Murata erőd, egy korábbi börtön, a sziget legmagasabb pontjaként szolgál, kilátással a Nápolyi-öbölre. A 18. századi arisztokrata palota, a Hotel la Casa sul Mare mindössze 10 dizájner szobával rendelkezik, míg a La Corricella étteremben megkóstolhatjuk a helyi jellegzetes halételeket.

Bosa

Ezt a Sa Costa néven is ismert középkori falut a Temo folyó osztja két részre. A régió egyetlen hajózható folyója a kajakosok kedvenc helye, vizében Szardínia nyugati ősi és sokszínű épületei tükröződnek. Ebben a faluban az egyszerű kézműves lakóházak és a fényes rózsaszínű magmás sziklák pazar palotái sorakoznak egymás mellett.

A Ponte Vecchio híd a Temo folyó felett Bosa-banForrás: Shutterstock/DaLiu

Bosa egykor híres volt bőrgyártó iparáról, és még mindig tele van történelmi butikokkal, ahol a bőrműves termékeket, korallékszereket és fonott kosarakat árulnak. A toszkán Malaspina család által a 12. században épített Serravalle várából lélegzetelállító kilátás nyílik a városra.

Sperlonga

A Róma és Nápoly között félúton lévő szikla tetején épült Sperlonga történelmét átitatják a görög legendák. A falu fényes fehér mészköve állítólag egykor világítótoronyként vezette Odüsszeusz hajóját. Sperlonga a tengeri barlangok földalatti labirintusának tetején ül, ahol egy azonos nevű gyönyörű nimfa is élt. A legenda szerint Jupiter isten őrülten beleszeretett Sperlongába és meteorittá változtatta magát, hogy vele lehessen.

Sperlonga magas szikláit a szerelem alkottaForrás: Shutterstock/barmalini

Állítólag szenvedélyük éjszakája okozta azokat a magas sziklákat, amelyekre a falut később építették, hogy elkerüljék a szaracén betöréseket. Ma a falu nagyrészt teraszos házakból és kanyargós lépcsőkből áll, amelyek a tengerpartra néznek, és ahol a helyiek az ókori római oszlopok és Tiberius császár pazar barlangi villájának romjai mellett napoznak. A falu kék zászlós strandjainak közelében található a csodálatos Virgilio Grand Hotel, amely egyben elegáns tengeri ételekkel teli étterem is helyet kapott.

Carloforte

A szardíniai San Pietro szigetén elhelyezkedő Carloforte-t egy Genovából származó halász-család alapította a 18. században. Ennek eredményeként a festői falu olyan fényes, genovai stílusú építészettel és szűk sikátorokkal rendelkezik, amelyekre Liguriában számítani lehet. Carloforte az egyetlen hely az egész Földközi-tengeren, ahol még mindig gyakorolják a "mattanzát", az az egy olyan vadászatot, amely során ritka kékúszójú tonhalak százait csapdázzák hálókba és később lemészárolják őket.

Carloforte a tonhal hazájaForrás: Shutterstock/MC Mediastudio

A helyiek számára ez a brutális és rendkívül vitatott szokás szent rituálé. Ez a szokás minden évben a Girotonno fesztivál alatt kerül megrendezésre, amelyen ínyenc tonhal finomságokat is kínálnak, és vezetett túrákat szerveznek a hatalmas helyi tonhalgyárba. 

A többi mesés olasz falut és a cikk folytatását a CNN oldalán találod.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek