Romantikus helyszínek, ahol nemcsak a tájjal, de egymással is könnyű szerelembe esni

Romantikus helyszín alapvetően bármi lehet, és mindenki tudhatja a saját példájából, hogy egy másoknak semmitmondó utcasarok vagy egy buszmegálló is boldog emlékek sorát indíthatja el a fejünkben. De ha már túl vagyunk ezeken az első, térdet remegtető élményeken, akkor nagyon jó olyan helyszíneket találni a világban, ahol olyan az egész hangulat, hogy hamar visszatérhet a fejünkbe az a bizonyos rózsaszín köd. Mutatjuk, mi hova indulnánk azonnal, ha lehetne.

Az inspiráló déli városka

Ez pontosan az a régió Franciaországban, ahol leginkább kóborolni jó, mivel a dallamos nevű St. Paul de Vence Nizza közelében található – ami azt is jelenti, hogy a tengerpart sincs 2-3 kilométernél messzebb. Ez az elegáns kisváros egy domboldalról figyeli a környező vidéket és a Földközi-tenger hullámzását, és tökéletes fekvéséhez csak hozzáad az a tény, hogy ez az egyik legöregebb középkori kisváros az országban. Ennek megfelelően tele van szűk kis utcákkal, melyek a mézszínű kőből épített, zsalugáteres házak között kanyarognak.

St. Paul De VenceForrás: trabantos/Shutterstock

Mindenhol van egy újabb apró kis beugró, tér, kút vagy kapualj, amit fel kell fedezni. Mindeközben rengeteg növény oldja a kövek keménységét: ezek az ablakokban sorakozó cserepekből omlanak alá, nagy dézsákban állnak a falak mentén, vagy épp egy házfalra futnak fel. Tavasszal pedig virágba borulnak a növények, illatossá válnak az utcák, és még inkább kizöldülnek a ciprusokkal, olajfákkal és pálmákkal pettyezett dombok a város körül. Rengeteg művész keresett itt inspirációt, vagy csak bújt el a világ elől egy kicsit, többek között Marc Chagall és Yves Montand is.

Ahol még a csillagok is közelebb vannak

Hawaiin végtelen hosszan lehet kóborolni úgy, hogy egyre szebb helyszínekre bukkanunk, de az igazán romantikus lelkűeknek, Maui lesz „A" hely. Hawaii több szigetből áll, Maui a második legnagyobb a sorban. A róla elnevezett nemzeti parkban található a világ legnagyobb alvó vulkánja is, ez a Haleakala, melynek jelentése „a Nap háza". Ez a nemzeti park nem dúsan burjánzó erdőkkel van tele, hanem a kopárságával kelt egészen különleges hatást.

A szigetre jellemzőek a végletek, már ami a táj képét illeti, így a szinte teljesen kietlen vulkáni táj mellett ott vannak azok a bizonyos buján zöldellő erdők, a verhetetlen pálmafás tengerpartok és persze az óceán valószerűtlenül kék hullámai. Végtelen sétákat lehet tenni a sok-sok kilométer hosszan elnyúló homokfövenyen, vagy csak leheveredni és álmodozva nézni a képeslapra illő tájat.

MauiForrás: Supitcha McAdam/Shutterstock

Hawaii-n a csillagok is nekünk ragyognak – legalábbis úgy tűnhet a tökéletesen tiszta éjszakákon –, nem véletlen, hogy ez a világ egyik legismertebb csillagleső helyszíne; randira pedig egyszerűen tökéletes lehet egy ilyen program.

Ahol ahol házmagasságú bambuszok között sétálhat

Japán korábbi fővárosával is könnyű szerelembe esni, és ugyanilyen könnyű romantikus hangulatba kerülni. A helyszínek, a kultúra, a gasztronómia – Kiotóban tényleg minden megvan ahhoz, hogy az ott eltöltött idő feledhetetlen legyen. A város bármikor kiváló hely az inspirálódásra, de igazán tökéletes oldalát a cseresznyevirágzás idején mutatja. Ebben az időszakban különösen az óvárosban készülnek tökéletes fotók, ahol számtalan kis patak csobog az utcák mentén. Ugyanakkor vannak kifejezetten romantikus sétaútvonalak is Kiotóban, melyeket leginkább késő délután jó bejárni, amikor egészen nyugodt képet mutatnak a barátságosan kanyargó kis utcák.

ArashiyamaForrás: Guitar photographer/Shutterstock

De a városon kívül is tudunk lélegzetelállító helyet javasolni azoknak, akik le akarják nyűgözni párjukat. Kiotó nyugati szélén található az Arasijama bambusz erdeje, ahol házmagasságú bambuszok között lehet sétálni. A látvány télen-nyáron csodálatos, de talán estefelé a legkülönlegesebb: ahogy leszáll az alkonyat, puha fényű, földön csücsülő lámpások sora világítja meg a kövezett utat, hogy az andalgóknak csak egymás szemébe kelljen nézniük.

A magány luxusát megtapasztalhatja a világ végén 

A Francia Polinéziához tartozó kis sziget a világ azon földdarabjai közé tartozik, amelyek tényleg nagyon messze vannak a civilizáció zajától. Ha megnézzük a térképen, hogy hol fekszik pontosan Bora Bora, akkor még jó közelítéssel is azt mondhatjuk, hogy a semmi, vagyis a Csendes-óceán közepén.

Bora BoraForrás: Marcelo Alex/Shutterstock

Van persze a közelében jó néhány sziget, de a mi valóságunktól nagyon távol esik. És pont ettől lesz vonzó: olyan, mintha az ember egy magánszigeten lazítana, hiszen tömeg végképp nincs, csak végtelen kék tenger. A legjobb talán azokon a cölöpökön álló kis bungalókban megszállni, amelyek az óceánba nyúló hosszú stégek mentén várják a vendégeket – nagyon gyakran épp a szerelmes párokat, akik napfényre, nyugalomra és egymás társaságára vágynak. Persze az sem rontja el a dolgot, ha az ember reggel egy ilyen víz fölé épült luxuskuckóban ébred.

A végtelenül nyugodt angol vidék

A Lake District, vagyis az angol tóvidék a szigetország északnyugati csücskében található, bőven Manchester fölött. Az egész terület az UNESCO világörökség része, az itt található nemzeti parkot, a Lake District National Parkot sok lecsendesülésre vágyó látogató keresi fel. Ez nem a dús színek világa, ahol minden bokorban megbújik egy újabb látványosság. Ez a hely tökéletes nyugalmával vonz, azzal, hogy itt van tér és idő a befelé figyelésre, egy romantikus út esetén pedig a másik emberrel való teljes feloldódásra.

Nem pörgetik egymást a programok, de minden nap rá lehet csodálkozni a természet minden apró szépségére, a vizet fodrozó szellőtől a lombokban megbújó madarak füttyéig. A terület egyáltalán nem kihalt, szállás például van bőven, és az itt élők törekednek is arra, hogy olyan barátságos kis zugokat alakítsanak ki az ide érkezőknek, ahol azok egyszerre érezhetik magukat otthonosan és minden kényelemmel ellátva. Sok kőkerítéses házikó közül lehet válogatni: ezek a tájba simuló apró épületek szinte csábítanak arra, hogy tovább, aztán még egy kicsit tovább maradjunk.

Robogóval a ciprusfák között kanyargó utakon

Toszkána az örök klasszikusok között van, már ami a romantikus utazásokat illeti. Kicsit olyan, mint Velence vagy Párizs: ha egy szerelmes vakációt tervez az ember, akkor szinte önkéntelenül is felmerül, mint lehetséges úti cél. Ez persze nem véletlen, mert szinte minden, ami programként itt felmerül, olyan szépséget és szenvedélyt hordoz magában, amit nem lehet nem szeretni.

Ötlet pedig bőségesen van arra, hogyan lehet itt eltölteni egy hetet, vagy kettőt. Lehet például klasszikusra venni a figurát – olasz értelemben persze – és egy robogóval bejárni a kanyargós hegyi utakat. Rengeteg megállót be lehet iktatni, mondjuk egy dombtetőn kuporgó városkában, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész toszkán tájra. Akár össze is köthetjük a kirándulást egy úgynevezett „food tour"-ral, ahol a helyi borok és ételek legjavát lehet megkóstolni. És azt például tudták, hogy Toszkánában több természetes, meleg vizű forrás is van? Ezek közül számtalan bármikor ingyen áll a fürdőzésre vágyók rendelkezésére – akár párban is természetesen.

Csatornák, kertek és a szerelmesek hídja

Ismét egy világörökségi helyszín: a belga Brugge középkori óvárosa 2000 óta szerepel az UNESCO listáján, legfőbb szépsége épp abban rejlik, hogy ez a terület csak alig változott valamit az évszázadok során. Brugge-t helyenként Velencéhez is hasonlítják, mivel sok csatorna szeli át, a csatornák vizén pedig folyamatosan közlekednek a kisebb-nagyobb csónakok. Akár egy ilyen hajóban ülve is meg lehet nézni a várost, de kedvesünkkel lovas kocsival is végiggurulhatunk a kövezett utcákon. Barangolás közben érdemes benézni azokba a kis rejtett kertekbe, melyeket az úgynevezett Godshuiz házak vesznek körbe. Ezek az apró épületek évszázadokkal korábban épültek a szegények számára, mára pedig egy darabka történelemként várják a kertjükbe tévedő látogatókat.

BruggeForrás: Catarina Belova/Shutterstock

Legenda szól a városka Meerstraat nevű hídjáról is: azok a párok, akik itt átsétálnak, örökké szeretni fogják egymást. És még egy tipp: a csokoládé. Brugge-ben egyszerűen muszáj venni és enni belőle, vagy akár beülni egy csokoládézóba, ahol minden erről szól. Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy a csoki nem csak az ízével vehet le a lábunkról, állítólag remek afrodiziákum is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek