Az állatkertben alvástól a mangrove mocsaras India-házig – A legjobb állatos élmények 2021-re

A világon egyre több állatparkban, akváriumban és természetvédelmi látogatóközpontban kínálnak éjszakázási lehetőséget az állatok és a természet szerelmeseinek. Ezek a szolgáltatások nem merülnek ki egy parklátogatással egybekötött vacsorázási lehetőségben, hiszen így egy napra állatgondozók, természetfotósok és VIP vendégek is lehetünk a tigriskifutó üvegfalai mögött. Az alábbiakban még több izgalmas állatparkos élményt és látnivalót gyűjtöttünk össze itthonról és a nagyvilágból, amelyek a 2021-es évben várnak ránk.  

Egy háznyi India hazánk északkeleti részén

A sort a Nyíregyházi Állatpark új látványosságaival kezdjük, melyeket azon időszak alatt valósítottak meg a területén, amikor sok más intézmény bezárni kényszerült a járvány miatt. Bár ez a park is zárva tart még egy ideig, az előkészületeknek és az újabb kisállatok érkezésének a járvány sem szabhatott határt. 2020-ban ugyanis nem kevesebb mint 200 kisállat született a parkban, valamint három afrikai fehér oroszlán és egy ritka macskaféle, a Dél-Amerikában őshonos Geoffroy-macska.

Az ötezer állatot nevelő és bemutató állatpark legújabb épített attrakciója pedig az India-ház, mely a szubkontinens állat- és növényvilágát mutatja be. Jelenleg még zajlik a belső dekorációk építése, de az indiai orrszarvú már elfoglalta az új helyét. Az épületben többek között láthatunk majd egy mangrove mocsarat és egy cápamedencét is, valamint a teknősöket bemutató épületrész is bejárható lesz. Az állatpark támogatói és törzsvendégei, a Facebook hozzászólások alapján már alig várják, hogy részesei legyenek az élménynek. 

Ezt a tengerimalac vonatot is látni kell!

Győrben, a Xantus János Állatkertben van egy bájos és egyébként állandó program, amit az újranyitás után mindenképpen érdemes lesz megnézni. Az elmúlt években a látogatók nagy kedvencévé vált ez a menetrend szerint közlekedő „tengerimalac vonat".

2017-es felvétel a tengerimalac vonatrólForrás: ZOO Győr / Facebook.com

A győri állatkert leírása szerint a szerelvény elég ijedős, ezért a vágányok mellett vigyázni kell, és a házirendet minden esetben ajánlott betartani. A látványosság lényege, hogy a számukra kialakított magasított járatban, libasorban vonul a tengerimalacokból álló „vonat"; méghozzá elég sietősen, hogy végre minden "kocsi" odaérjen a reggelijéhez. A leíráshoz hozzátették még azt is, hogy rossz idő esetén a malackák "szerelvénye" nem közlekedik. Ha minden a tervek szerint alakul, az újranyitás után ennek a helyes attrakciónak is újra örülhetünk.

Ausztriában a kulisszák mögé is elvezetik a látogatót

Schönbrunni Állatkert (Tiergarten Schönbrunn) általában ott van minden állatkerti ranglista első 5 helyezettje között, ami nem véletlen, hiszen olyan jól felszerelt és érdekes az egész park kialakítása, hogy jelen cikk írója még mindig emlékszik az egyetemi évei alatt felkeresett intézményben átélt élményekre: a fenséges gorillák szinte tapintható közelségére, és a fóka pillantására, ami végigkövette a hullámként kanyarodó akvárium fala mentén. Már csak ezen pillanatok miatt is megéri egy schönbrunni látogatást tervezni, de azért a park tartogat más programot is. 

Ilyen például a "Reggeli ébredés az Állatkertben" program. Az indulás általában 8 órakor van, ekkor kezdődik a vezetés, ami során szinte egyedüli látogatóként járhatjuk be a parkot, bepillanthatunk kedvenc állataink reggeli rutinjába, valamint az Esőerdő-házba és az Akváriumház kulisszái mögé. Ezt követi egy reggeli a császári pavilonban, utána pedig sétálgathatunk, amíg a kedvünk tartja – olvasható az állatkert honlapján.

Szintén állandó program, így már most tervezhetünk egy olyan programot magunkat, amely az előbb említett Esőerdő-ház és Akvárium-Terráriumház mellett a Sarkkörház kulisszái mögé is elvezet. Nem a legolcsóbb mulatság, de a másfélórás vezetett túra alatt mindent megtudhatunk arról, hogyan hozzák létre a trópusi klímát az Esőerdőházban, hogyan tenyésztik a medúzákat, vagy hogyan hűtik le a pingvinek lakóhelyét. A vezetések maximum 10 fővel indulnak, de az újranyitás után lehet, hogy ez a szám még csökkenni fog, hogy mindenki biztonságosan élvezhesse a túrát.

Berlinben megtanulhatja, hogyan kell profin állatot fotózni

Következő állomásunk Berlin, vagyis a Zoo Berlin, ahol látványetetések, Európa egyik legmodernebb madárháza, üvegfalas kifutók és hatalmas akváriumok várják az állatok rajongóit. Természetesen itt is újraindítják majd az olyan tematikus sétákat is, amely során egészen közelről figyelhetjük meg az állatok napi ellátását, megismerkedhetünk az állatkert történetével, de olyan vezetett túrára is benevezhetünk, amikor megtapasztalhatjuk, hogy pontosan milyen eseményeket rejt az állatkert szokásos napirendje – olvasható az állatkert oldalán.

Pit (Meng Xiang), a pandaForrás: ZOO Berlin / Facebook.com

De ami talán még ezeknél is érdekesebb, az a fotós túra, ahol szakvezetéssel és oktató segítségével tanulhatunk még többet a természet- és állatfotózásról. Ahogy az oldalon is írják, a majdnem hétórás program ideje alatt a jelentkezők megismerhetik az állatfotózás alapismereteit, a megfigyelés lépéseit, illetve az üvegen és a rácson át fotózás rejtelmeit. Bár a berlini állatkert jelenleg is nyitva tart, a vezetéseken még nem lehet részt venni, az újraindulással kapcsolatban érdemes figyelni a weboldalukat.

Anglia egyik legszebb állatparkjában gondozó is lehet

Anglia keleti részén, Hertfordshire megyében találjuk a Paradise Wildlife Parkot, vagy közismertebb nevén a Hertfordshire Zoo-t. Az állatparknak rengeteg állandó programja van, melyek közül az Állatgondozói nap tűnik az egyik leginkább élménydúsnak, de amint az alábbi videóban is látszik, a park minden nap tartogat valami meglepetést a látogatók számára.

Egy ilyen program ideje alatt a park gondozóinak nyomába szegődhetünk, miközben lehetünk általános gondozók, és azt is megtehetjük, hogy csak a majomház felelőseihez csatlakozunk be. A park egyelőre zárva tart, de az oldalán minden szükséges információ megtalálható, és az újranyitás miatt is érdemes figyelni.

Éjszakázzon a cápák árnyékában!

Persze "Éjszaka az állatkertben" programot az előbb említett, angliai Paradise Wildlife Parkban is lehet találni, de ha valaki már egy ideje ausztráliai utazást tervez, és szívesen megismerné közelebbről is az itt élő állatokat, akkor az ország állatparkjaiban és rezervátumaiban is megszállhat egy-egy éjszakára – olvasható az Ellaslist.com.au oldalon.

Aki valami nagyon luxusra vágyik, például ide szervezné a nászútját, annak a Taronga Western Plains Zoo ajánl szállást. A Zoofari Lodge névre hallgató VIP élménynap olyan, mintha egy afrikai szafarin vennénk részt, pedig csak hat órányi autóútra vagyunk Sydney városától. 

Canberrában a Jamala Wildlife Lodge területén is kínálnak izgalmasnak beígért állatos élményeket, például választhatunk, hogy a Giraffe Treehouse-ban vagy az exkluzív uShaka Lodge-ban szállunk meg. Bármelyiket is választjuk, vagy közvetlen a faházunk ablakából, vagy egy hatalmas üvegajtón keresztül láthatjuk a vadállatokat.

A cápák is aludni tértekForrás: Shutterstock.com / Chanel A.B

Azoknak pedig, akik gyerekekkel utaznak, és inkább a víz alatti élet rajongói, a SEA LIFE Sunshine Coast nevű akvárium kínál ottalvós lehetőséget. A The Sleep Under The Sea nevű élménycsomagot olyan családoknak találták ki, ahol ötévesnél nagyobb gyerekek vannak, és nem riadnak vissza egy "félelmetes" víz alatti éjszakától cápák, ráják, teknősök és hatalmas rákok árnyékában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek