Csillagleső helyszínek, ahol az égitestek szinte karnyújtásnyira vannak

A csillagokat nézhetjük az erkélyről vagy a saját kertünkből is. Elmehetünk egy obszervatóriumba, esetleg felkereshetünk olyan helyeket is a közelben, ahol híresen alacsony a fényszennyezettség. De mindazoknak, akik kalandot is szeretnének a csillagleséshez kapcsolni, összeállítottunk egy listát azokról a helyekről, ahol olyan tökéletesek a körülmények a megfigyeléshez, hogy igazán vétek lenne kihagyni egy csillagnéző kirándulást. A legszebb égbolt kémlelő pontok Új-Zélandtól Hawaii-ig.

Hawaii, ahol csillagközi fotókat lőhet

Ide már csak a környezet és a meleg idő miatt is jó eljönni, de ha a csillagászati szempontokat is figyelembe vesszük, Hawaii akkor is remek választás. Különleges adottságainak köszönhetően tökéletesen tudja nyújtani azt az élményt, amit általában a behavazott, magas hegycsúcsokon lévő obszervatóriumok, csak itt mindez a tengerparton történik.

A lábunk alatt meleg homok, mellettünk pálmafák, a fejünk felett a végtelen égForrás: www.stargazehawaii.com

A csillagok megfigyelése mellett fényképezős programot is tartanak, ekkor profi felszereléssel készülhetnek tökéletes csillagközi fotók.

A Kanári-szigeteken még a Napot is megvizsgálhatja

Az Ad Astra La Palma többféle csillagnéző kirándulást kínál. Az alapprogram valójában csak egy egyszerű séta, melynek során csillagász magyarázza el az érdeklődőknek, hogy éppen mit látnak a fejük felett. A csillagleshez már egyszerűbb teleszkópok segítségégét is igénybe veszik, míg az obszervatóriumba tett kirándulás során a világ egyik legprofibb felszerelésén keresztül lehet megfigyelni az eget. Van olyan program, amely a bor és Hold titokzatos kapcsolatát tárja fel, de olyan is, melynek során nem a csillagokat, hanem a Napot lehet megfigyelni.

Új-Zélandon gumimatracról lesheti a Kentaurt

A világ másik felén legendásan jó csillagleső túrák vannak, így a kínálat is hatalmas. A Lake Tekapo környéke abszolút a legkapósabb között van, a Tekapo Stragazing pedig olyan élményt kínál, ami összeköti a kellemeset..., nos, a kellemessel.

Ennél jobb csillagmegfigyelő hely nincs isForrás: www.tekapostargazing.co.nz

Itt ugyanis nemcsak profik vannak, akik minden pöttyről tudják az égen, hogy micsoda, hanem kellemesen meleg vízzel teli medencék is, amelyben éjszaka is fürödhetünk a csillagos ég alatt – vagy akár össze is kapcsolhatjuk egymással a két programot.

Amerikában csillag partizni is lehet

Az Egyesült Államokban is több helyen hirdetnek csillagnéző programokat. Új-Mexikóban nagyon alacsony a fényszennyezettség mértéke, ezért itt vezetett vagy akár vezető nélküli túrákat is ajánlanak. A Cherry Springs State Parkban, a Nagy-Tavaktól délre, szintén tökéletes sötétséget produkálnak a csillagleső túrákhoz, júniusban és szeptemberben pedig „Csillag Partikat" is szerveznek. A Sedona Star Gazing másfél órás programot kínál, amelyet profi csillagász vezényel le – maximum 12 fő vesz részt egyszerre egy-egy csillaglesen.

A franciáknál kabinban kezdheti a sokcsillagos romantikát

A Pic du Midi a Pireneusok egyik hegycsúcsán kuporog, akár egy kémfilmbe illő díszlet. A program akkor teljes, ha minden adottságot kihasználunk, amit a hely csak nyújtani tud. Az élmény egy rövid, drótkötélpályás-kabinos utazással kezdődik, majd az épület teraszán naplementés panoráma csodálással és vacsorával folytatódik.

Már pusztán a kilátásért is érdemes feljönni ideForrás: Pic du Midi/Facebook

Szakemberek vezetnek körbe a szuper teleszkópok között, melyeket ki is lehet próbálni, majd az éjszakába nyúló program végén mindenki lepihenhet a saját szobájában. A programot napfelkelte bámulással érdemes kezdeni még hajnalban, majd egy újabb kabinos utazással lezárni.

Wales, ahol táborozókkal együtt kémlelheti az eget

Az AstroCamp a csillagászati élmények mellett elsősorban egy közösségépítő hely, ahonnan a legtöbben új barátokkal térnek haza. Lényegében egy tábor, amelyet évente kétszer rendeznek meg egy kis walesi faluban. A következő ilyen találkozó dátuma április 27-30., az őszi bulit pedig szeptember 21. és 24. között tartják. Ez az apró hely is az International Dark Sky Reserve (Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) része, mint oly sok másik helyszín a listánkban. Minden érdeklődőt tárt karokkal várnak, és az sem baj, ha valaki nem tud magával felszerelést vinni.

Izland, ahol egy háztetőt is eltolnak a csillaglesők kedvéért

A szigetországból most egy olyan hotelt ajánlunk, amelyik csillagnéző programot is kínál szobái mellé. A Hotel Rangához ugyanis tartozik egy csillagmegfigyelő házikó, körülbelül 150 méterre a szálló főépületétől. A ház teteje egyszerűen eltolható, így szabaddá válik a végtelen tér, melyet két profi csillagász távcsővel lehet megfigyelni.

A csillagmegfigyelő házikó tetejét egyszerűen arrébb lehet tolniForrás: www.hotelranga.is

A fényszennyezés a hotel környékén minimális, így a körülmények abszolút tökéletesek a csillagleshez. Ráadásul a szolgáltatás része az is, hogy szakértők magyarázzák el a vendégeknek, mikor és mire érdemes figyelni az éjszakai égbolt kémlelésekor.

Peru, ahol az inkák életébe is beleshet

A Planetarium Cusco programja egészen érdekes oldaláról fogja meg a témát, az érdeklődőket ugyanis az inka csillagászat rejtelmeibe vezeti be. Elmagyarázzák, hogy miként, és miért figyelték az inkák az eget, és hogyan befolyásolta mindez a mindennapi életüket. Csoportos és egyéni bemutatókat is tartanak, ilyen esetben az árba beletartozik a planetáriumba utazás, az előadás és a tényleges csillagnézés költsége. A gyerekeknek is rendeznek az érdeklődésüknek megfelelő bemutatót, az ő programjuk része természetesen egy nagy adag játék is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek