Enném én a szirmodat, de vajon jó virágot választottam? A dietetikus megmondja!

Színesek, szépek, és némelyik ízletes is. Különleges aromájukkal még emlékezetessé varázsolják a hétköznapi vagy akár ünnepi ételeket. Valentin-napon különösen aktuális virágba borítani nemcsak szívünket, de a tányérunkat is – dietetikusunk az alábbiakban azt is elmondja, utóbbit hogyan érdemes.

Mióta eszünk virágokat?

Itt most sokan vághatják rá egyből, hogy már az ókori görögök, rómaiak is ettek, és kicsit távolabb, Kínában is nagy hagyományai vannak ennek. Bizony, a régészeti leletek alapján nem is annyira újkeletű trend a virágevés, vagyis az ehető virágszirmok fogyasztása.

Forrás: Geo-grafika / Shutterstock

Persze az utóbbi években tényleg egyre többször találkozunk az éttermi és csúcsgasztronómiai fogások díszítéseként felhasznált szemet gyönyörködtető szirmokkal. De nemcsak ott, hiszen bár különlegesnek hatnak, valójában könnyen beszerezhetők akár otthoni felhasználásra is. Alább kiderül, hogy valójában már így is jó ideje fogyasztottunk virágokat, csak éppen nem gondoltunk bele, hogy az adott fűszer vagy gyógytea nem más, mint az adott növény szirma.

Vigyázat, mérgezőek is lehetnek közöttük!

A fűszer- és gyógynövényekhez, illetve a gombákhoz hasonlóan nem mindegy, honnan származik az adott virág. Fontos, hogy olyan virágot válasszunk étkezési célra, ami nem mérgező, ami nem poros, forgalmas utak mellett termett, és nem lett permetezve vagy a földje gyomirtószerekkel kezelve. Mivel az autók kipufogógáza, a gyomirtó és növényvédő szerek vagy azok maradványai a virágokba is bejuthatnak, elfogyasztásuk egészségkárosító hatású lehet. Ráadásul nem minden virág elfogyasztásával teszünk jót magunknak. A leggyakoribbakat említem, amelyek tiltólistára kerülnek:

nem ehető például a nárcisz, a rododendron, az azálea, a nadragulya, a boglárka, a boroszlán, a gyűszűvirág, a gyöngyvirág, a sétányrózsa, a rózsameténg, a leander, az őszi kikerics, az angyaltrombita, a sisakvirág, a hortenzia, a maszlag, az angyaltrombita, a kerti szarkaláb, a meténg és a tiszafa virága. Ez a lista különösen akkor lehet fontos, ha gyerekünk van, mert ők ugye képesek bármit a szájukba venni és megkóstolni. Ezért, ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk meg egy gyógyszerészt vagy gyógynövényszakértőt, és ne kockáztassunk!

Milyen virágok ehetők?

A paletta széles, ráadásul olyan virágokat is megehetünk, amiket eddig csak vázában tettünk az asztalra, ezért még igen idegenül hathat, hogy akár a salátánk része is lehet. A legjobb, ha magunk termesztjük, ellenőrzött körülmények között az étkezésre szánt virágokat, vagy szerezzük be a direkt ehető virágokat árusító helyekről. Általánosságban a fűszernövények virágai ehetők, de ezeken kívül is még találunk jó pár olyan gyümölcsöt vagy fát, amelynek a virága szintén ezt a listát bővíti. 

A kerti árvácska ehető, íze enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem mutatós jellege miatt használják egyes hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítéséreForrás: PublicDomainPictures / Pixabay

Az alábbi felsorolás nem teljes körű, mivel olyan sokféle virág szerepelhet az étrendben valamilyen formában, hogy nehéz lenne az összeset egyszerre kilistázni. Néhányat már ismerünk is, mert a legnépszerűbb stock fotókon, a fine dining ételkülönlegességek vagy esküvői, gálavacsorák esetében már találkozhattunk is ezekkel, többet pedig - ahogy említettem - már rendszeresen alkalmazunk is, csak nem virágként gondolunk rájuk. Lássuk, melyek ezek!

Az árvácska és az ibolya igazi klasszikusok e téren. De a rózsát sem csak az illóolaja miatt tartjuk számon, Valentin-napon a lakás, fürdőszoba, hálószoba díszítése mellett a konyhába is becsempészhetjük. A szegfű és a sarkantyúka sem csak a balkonra vagy kertbe kívánkozik. Ha kék színre vágyunk, a borágó vagy a búzavirág lehet remek választás. Érdekes, hogy az anyák napi orgona is ehető, persze itt is fontos, hogy azért ne a kerítésről kilógó ágakról leszedett virágát fogyasszuk!

A szörpként, lekvárként, fagylaltként már népszerű levendula kapcsán már érteni fogjuk, mire gondoltam, amikor azt írtam, hogy sok virágot használunk már úgy is, hogy szinten nem is vesszük észre. Ide tartozik a gyógynövényként számon tartott körömvirág, a hársfa, az akác, a kamilla és a hibiszkusz virága is, ezeket teaként már jó ideje isszuk. S ha már gyógy- és fűszernövények, a sáfrány, citromfű, rozmaring, zsálya, menta, szegfűszeg, rukkola, bazsalikom, kapor, édeskömény, oregánó, rozmaring, zsálya és koriander is bővíti a kört, hiszen nem csak a levelüket tudjuk hasznosítani.

A cukkini és a tök virága (akár töltve) palacsintatésztába forgatva és bő olajban kisütve már szintén ismert. A bodza virága tea, szörp formájában sok család kincsestárában már alapdarab. Nemcsak frissítő illatúak, de fogyaszthatók a citrusfélék virágai, ezeket itthon viszonylag nehezebb, bár nem lehetetlen termeszteni. A százszorszép, kankalin, tulipán és a fukszia sem maradhat ki a sorból, miközben gyerekkorunk kedvence a pitypang a salátákból köszönhet vissza. És végezetül a trükkös brokkoli és a karfiol, amelyeknek voltaképpen a virágbimbóit esszük. Ugye, milyen sokszínű a természet? Látható, hogy a választék sokkal színesebb, mint elsőre gondoltuk volna.

A százszorszép fiatal levelei salátákhoz adva az anyagcserét serkenthetikForrás: congerdesign / Pixabay

Hogyan használjuk fel a virágokat étkezési célra?

Az első lépés, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: tudjuk meg, ismerjük meg, hogy milyen virágról van szó, és valóban fogyasztható-e! Ha ez megvan, óvatosan tépkedjük le a szirmokat, a bibét és a szárat távolítsuk el, majd tisztítsuk meg vízben! Felhasználásig benedvesített konyhai papírtörlőn, konyharuhán, hűtőben vagy légmentesen lezárt üvegben tároljuk (de ne sokáig, hogy ne penészedjen be), mivel hamar elhervadnak!

1. A virágszirmokat számtalan módon felhasználhatjuk, a leggyakrabban "pusztán" díszítőelemekként, például előétel falatkákon, vagy tortákon, süteményeken, ahol ugye alap, hogy minden díszítőelem ehető legyen.
2. Italokhoz, így teához, gyógyteához, limonádénak, szörpnek, borhoz, ciderhez is illenek.
3. Készülhet belőlük zselé, lekvár vagy ecet.
4. Kandírozva izgalmas rágcsák, nassolnivalók is lehetnek.
5. Frissen, nyersen sokféle saláta alkotóiként is ízletesek, bár itt az is fontos szempont, hogy ne vigyük túlzásba a mennyiséget. Inkább kevesebbet használjunk, hogy megfelelő harmóniát alkossanak a többi összetevővel.
6. Levesek díszítésére, ízesítésére kiváló ötlet lehet néhány szirom.
7. Fagyaltok ízesítésére is ideálisak, a már említett levendula mellett például a rózsa ízesítésű fagylalt valódi ízbomba lehet.
8. A cukkini és a tök virága mellett a bodza-, akácvirág is kisüthető palacsintatésztába forgatva.
9. A fentiek mellett természetes színezőként is beválhatnak, ha például krémeket, mártásokat készítünk.

A virágszirmok a különleges ízükkel és a színükért felelős antioxidánsokkal, valamint illóolajaikkal is tovább gazdagíthatják az étrendet, ha elég bátrak vagyunk nyitni ebben az irányban is. Persze kezdetben érdemes csak kis mennyiséget megkóstolni, hogy a külcsín mellett a belbecs ne okozzon túl nagy meglepetést az ízek terén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek