Japánban ez az év egyik legszebb időszaka - Teljes virágzásban a sakura

Japán egyik legnépszerűbb eseménye a hanami, vagyis a virágnézés ünnepe. Bár a hanamiról a legtöbbünknek az a kültéri program jut eszébe, mikor az emberek a cseresznyefavirágok kibomló szirmaiban gyönyörködnek és piknikeznek, most a megváltozott körülmények tudatában, máshogy kell követni a virágzás útvonalát. És az internetnek hála, elég sok lehetőségünk van rá, anélkül, hogy tömegekkel kéne "verekedni" a legjobb kilátópontokért. 

Míg itthon egyik nap tavaszi záportól friss a levegő a másik nap pedig hóesésre ébred szinte az egész ország, addig a legfrissebb, március 23-i hírek szerint, Japánban a kifejezetten meleg időjárásnak köszönhetően már teljes virágzásban vannak a cseresznyefák. Pár napja még arról adtunk hírt, hogy elindult a virágzás, amit nagyjából ugyan annyian követnek, mint a teljes virágzás (full bloom) időszakát. Ezt jelenleg Tokió területén lehet a legjobban élvezni.

Tokió egyik legkedveltebb hanami (virágnéző) helye, a Meguro folyóForrás: Shutterstock.com

Van aki azt részesíti előnyben, amikor még csak pár virág nyílt ki, a többi pedig még éppen csak bimbózik, mások azt a látványt szeretik, amikor az utcák két oldalára ültetett fák úgy néznek ki, mintha földbe szúrt, rózsaszín és fehér vattacukorpamacsok lennének. De persze az utolsó fázisnak is több százezres rajongótábora van. Ekkor a lehulló szirmokat messze repíti a szél és megkezdődik a "gyönyörű elmúlás" időszaka.

Bár a full bloom is tökéletes háttere lehet az Instagram sztoriknak és a filmesek is nagyon kedvelik, a szálló sakuraszirmok mégis jobban megmozgatják az emberek fantáziáját, és mondanunk sem kell, hogy kép és videófelvételen is sokkal érzelemdúsabb a látvány. Ilyenkor a legtöbben (filmekben, japán animációs sorozatokban egyaránt) a szép, vagy drámai elmúlást kötik össze a rövid életű szirmok lehullásával. 

Pixiv Hivatalos ArtBook 2017, mangaka: Nagano10Forrás: Minitokyo.net / Steffi1690

A Japan-Guide.com oldalon minden évben hivatalosan megjelenő sakura-térkép szerint jelenleg Tokió szerte látható a legtöbb teljesen kinyílt cseresznyefa és egészen 29-ig megcsodálható - ha máshonnan nem akkor helyileg az ablakokból, illetve online. Más városokban egyelőre lasabban nyílnak a bimbók; Fukuoka városában és környékén szombaton indult be a virágzás, Kiotóban, Nagoya és Hiroshima városában vasárnap, Osaka városában pedig ma; de egyik helyen sem nyíltak ki még teljesen a virágok. Az alább látható 2017-es videón a Showa Kinen Koen parkot mutatják Tachikawa területén, Tokiótól nyugatra. Ebben az évben minden adott volt egy tökéletes hanamihoz. Amint látható az emberek ki is használták az alkalmat egy kis piknikezésre. 

A cseresznyevirágról érdemes még tudni, hogy a virágzás idején nem csak a szemnek nyújt gyönyörű látványt, de az ízelelőbimbóknak is. Ebben a március-áprilisi időszakban az étteremek, cukrászdák és bárok sokféle sakura színű és enyhén cseresznye ízű, virágokkal díszített étellel, koktéllal és édességgel kedveskednek az embereknek. Az egyik legkedveltebb a sakura ízű dango, ami egy golflabda nagyságú, ízesített rizsmasszából készült gombócka. A desszertet természetesen otthon is elkészíthetjük, illetve néhány hazai ázsia-boltban fagyasztva is kapható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek