Zöld hőlégballon repíti a turistákat a horvát Papuk Nemzeti Park fölé

  Nemrég attól pezsgett a horvát sajtó, hogy tengerbe vezető üvegfalú alagutat alakítanak ki Primošten üdülővárosában, majd jött az újabb hír, miszerint tibeti stílusú függőhidat építenek a Krka kanyon fölé. Alig pár nappal később már arról olvashattunk a horvát Hrturizam, turisztikai hírportálon, hogy nemsokára egy hőlégballont is beüzemelnek, amelyből a Papuk Természetvédelmi Parkot lehet majd megcsodálni a magasból, amely 2007 óta az UNESCO világörökség része.

  Papuk Természetvédelmi Park, felülnézetbőlForrás: Papuk Természetvédelmi Park

  A parkot főleg erdő borítja, de különleges kőzetek, ásványok, ősmaradványok, karsztos képződmények változatos formái is gazdagítják - a geomorfológiai szerkezetének köszönhetően, mint az első horvátországi geopark került fel az UNESCO listájára. A turisták eddig csak gyalog vagy kerékpárral barangolhatták be a területet.

  A park az UNESCO-tól most egy hőlégballont kapott, hogy ezzel is népszerűbbé tegyék Horvátország legvédettebb területét. A Zágrábi Ballon Klub pilótái december végén már le is tesztelték a zöld ballont, és mivel a repülés során mindent rendben találtak, a tervek szerint február végén már a horvát park fölött repülhetnek vele a turisták.

  A Papuk Nemzeti Park a horvát szlavóniai régióban, Pozsega és Szalatnok városok között található. A természetvédelmi parkban rengeteg túraútvonalat lehet bejárni, amelyet patakok és gazdag növény- és állatvilág színesít. Aki a térségben jár, érdemes felkeresnie a parkban található Jankovác vízesést is.

  Papuk Nemzeti Park, Jankovac vízesésForrás: Shutterstock / Készítette: Luka Balkovic

   A Papuk legmagasabb pontja közel ezer méter magas, így a hegymászóknak és a sziklamászóknak is izgalmas úti cél lehet. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek