A hakuna matatába több napig tart belelazulni

Tanzánia a bakancslisták egyik állandó szereplője a nemzeti parkjaival, a Kilimandzsáró (már nem annyira) havas csúcsával és a mesés fűszerszigettel, Zanzibárral együtt. Elmeséljük, miért szomorú hely a világ egyik legszebb szigete, és azt is, hogy miért kötelező belassulni, ha valaki ide utazik.

Valószínűleg nemcsak Tanzániára, hanem egész Afrikára igaz, hogy legkésőbb abban a pillanatban, amikor landolunk, át kell egy kicsit állítanunk a gondolkodásunkat egy teljesen más hullámhosszra. Az idő, a stressz és a rohanás például felesleges dolgok. Itt semmit ne hasonlítsunk a megszokotthoz, mert nincs értelme. Több napba is beletelhet, mire az ember képes belelazulni és élvezni ez a fajta utazást. Ezért kontrollmániásoknak nem biztos, hogy bejön a "no hurry in Africa" és a "hakuna matata" (nincs semmi baj/minden rendben) életérzés.

Ehhez azért sok szerencse kell Galéria: Tanzánia Zanzibár, szafari, KilimanjaroEddie Gerald / Europress / Getty

 Mikor utazzunk?

Tanzánia fennsíkjaira a trópusi éghajlat a jellemző, hűvös éjszakákkal. Zanzibárban és az Indiai-óceán partszakaszán párás és trópusi a klíma, a legkellemesebb hely az északkeleti hegyi lankák, Arusha környéke. Két esős évszak van: az enyhébb, ami októbertől decemberig tart, a komolyabb pedig márciustól májusig. Az utazásra az egyik legideálisabb időszak a vadak vonulásának ideje, vagyis a január-február, de ilyenkor elég melegek a nappalok. Aki azonban inkább az ottani "télre" vágyik, az a júniustól augusztusig tartó időszakot válassza. Itt érhetik meglepetések: az ország északi részén fázni is lehet a reggeli 15 fokban, főleg, ha 35 fokból érkezik valaki.

A szervezett tanzániai utak közül azok a legnépszerűbbek, amelyek programjában szafari és Zanzibár is szerepel. De bárhová is megy, nagyon fontos, hogy vegye igénybe az utazásszervezők tapasztalatait! Ez nem az a tipikus hátizsákos turista hely. Hacsak nincs a nyelvet és a helyi szokásokat jól ismerő kísérője. Akár februárban, akár nyáron utazik, kb. 185-200 ezer forintba kerül egy közvetlen retúr jegy Dar es Salaamba, a vízum költsége 50 dollár, ezenkívül az oltásokra is érdemes áldozni.

Tanzániában az olcsó hostelektől a luxusszállodákig minden kategória megtalálható. A leggazdagabb utazók a nemzeti parkok területén található lodge-ok luxussátraiban szállnak meg, ahol az összecsukható székből nézhetik az (amúgy nagyon rövid ideig tartó) naplementét.

Az első állomás: Dar es Salaam

Dar es Salaam másfél milliós város, óriási különbségekkel az egyes városrészek között. A Kariakoo piac, a Nemzeti Múzeum és a várostól 10 km-re levő Falumúzeum kihagyhatatlan - ez utóbbiban a különféle ház és kunyhótípusokat lehet megnézni és bejárni.

Utcai árus Stone Town-ban Galéria: Tanzánia Zanzibár, szafari, KilimanjaroMajority World / Europress / Getty

 Ha nem taxival jár, a tömegközlekedés a daladala nevű kisbuszokkal történik, amelyek útvonalában igenis van rendszer, még ha ez nem is látszik a turisták számára. A viteldíjat útközben szedik be, a maximális utaslétszám tekintetében pedig nagyon rugalmasak.

Travelo tippek:
Vigyen magával
saját moszkitóhálót - az olcsóbb szálláshelyeken lyukas, elhasznált modellekkel is találkoztunk
zárt cipőt - akármilyen meleg van, biztonságosabb és higiénikusabb. Reggel rázza ki, mielőtt felveszi!
vállat takaró felsőket, hosszú nadrágot/szoknyát
széntablettát
Utazás előtt minimum 6 héttel érdemes beadatni a javasolt oltásokat a regionális oltóközpontban!

Zanzibár - fűszerek és óceán

Dar es Salaamból az Air Tanzania napi járataival, de katamaránnal és komppal is el lehet jutni a szigetre. A kompokat az utazási irodák nem ajánlják, mert állítólag nem biztonságosak. Mi hajóval mentünk, visszafelé pedig kifogtunk egy szeles napot - azt a pár órát szeretnénk elfelejteni, őszintén.

A fűszersziget fővárosa olyan, mintha az Ezeregyéjszaka meséi elevenedének meg, pálmafákkal és az Indiai-óceánnal. Stone Town utcáit járva inkább Ázsiában vagy Észak-Afrikában érezzük magunkat. A fehér házak, bazárok, több száz éves ajtók és sikátorok miatt olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt. A két szultáni palota, a két katedrális mellett egy nyilvános hamam is található a városban, a szigeten ezenkívül a Mangapwani barlangot és a látogatható fűszerültetvényeket is érdemes megnézni.

Zanzibár (Stone Town) látképe Galéria: Tanzánia Zanzibár, szafari, KilimanjaroUniversalimagesgroup / Europress / Getty

 Ha érdekli a helyi gasztronómia, és bírja a halszagot, látogasson el a halpiacra, és még véletlenül se hagyja ki az óceán partján, a Shangani Roadon található Starehe klubot, ahová már csak a fíling miatt érdemes beülni egy sörre. Ide helyiek is járnak a mérsékelt árak miatt.

Érdemes profi idegenvezetővel felfedezni a szigetet, de száz százalék, hogy önjelölt, helyi idegenvezetők is fognak nyomulni, ahogy beteszi a városba a lábát. A papaasi-k ugyanis - ahogy a helyiek hívják őket - a szállodáktól, az ajándékboltoktól és a hajósoktól kapnak egy kevés pénzt, ahova a gyanútlan és nem eléggé határozott utazókat irányítják. Ha azonban óvatos utazó, maradjon a fényképes igazolvánnyal rendelkező hivatásos idegenvezetőknél.

Plusz egy látnivaló
A Queen frontembere, Freddie Mercury Zanzibárban született 1946. szeptember 5-én, Farouk Bulsara néven. A család sokat költözött, de valószínűleg abban a házban is éltek, amiben ma a Camlur's étterem üzemel.

Álomsziget sötét múlttal

A Prison vagy Changuu Island 30 perc motorcsónakkal Zanzibártól. Az apró, lakatlan, 800 méter hosszú sziget fél óra alatt körbesétálható, és a világ egyik legszebb helye lenne, ha nem lett volna borzasztó események tanúja. Itt tartották fogva az 1860-as években az engedetlen rabszolgákat, borzasztó körülmények között. Ma is látható néhány helyiség, ahol összezsúfolták az embereket, hogy innen hajókra tegyék, majd eladják őket. Később aztán a szigetet sárgaláz-karanténnak használták. Ma egy resort, egy étterem és egy teknősfarm van itt. Ez utóbbi lakóit meg is lehet etetni - van köztük olyan, amelyik több mint 100 éves.

A teknősfarm középkorú lakói Galéria: Tanzánia Zanzibár, szafari, KilimanjaroAnadolu Agency / Europress / Getty

 Aki azonban nem akar sok turistával találkozni, inkább a Zanzibártól délre található Mafia-szigeten keressen szállást. A nyugalom mellett a gyönyörű, fehér homokos tengerpartok és a kiterjedt korallzátony-rendszer jelenti a hely fő vonzerejét.

Párduc, oroszlán, satöbbi

Tanzánia 14 nemzeti parkja közül kettő, a Serengeti és a Ngorongoro a világörökség része. A 15 ezer négyzetkilométeres Serengeti Nemzeti Park talán a leghíresebb Afrikában. Több mint 1,8 millió növényevő és több ezer ragadozó állat - gnúk, gazellák, zebrák, antilopok, kafferbivalyok és természetesen oroszlánok otthona. Az állatok a száraz és az esős évszak váltakozása miatt vándorolnak át a Serengetin, délről észak felé, a Kenya területén található Masai Mara Nemzeti Parkba, majd vissza.

A Ngorongoro kráter egy több millió évvel ezelőtt összeomlott tűzhányó pereme. A krátert benőtte a fű, talaja gazdag vízforrásokban, és egy tó is található a területén. A természetvédelmi terület rengeteg állat otthona, többek között a védett fekete orrszarvúké, de megszámlálhatatlan rózsaszín flamingó is él itt, a tavakban pedig vízilovak dagonyáznak.

Az Arusha Nemzeti Park a Kilimanjaro és a Meru hegyek között fekszik. Szavannák helyett hegyi erdők, vízesések jellemzik, a felhőben úszó Meru látványa pedig egyszerűen leírhatatlan. Innen csak két órányi autóútra van a Tarangire Nemzeti Park, mégis olyan, mintha egy egészen más világba kerülnénk. Hatalmas baobab fák a szavannán, és mocsaras területek sok kígyóval. Száraz évszakban a vadak a Tarangire-folyóhoz vándorolnak.

Mint a filmekben Galéria: Tanzánia Zanzibár, szafari, KilimanjaroEddie Gerald / Europress / Getty

 Kilimandzsáró - túra 6000 méteres magasságba

A Kilimanjaro a világ legkönnyebben mászható magashegye, ahol nem a tereppel, hanem a magashegyi levegővel kell megküzdeni. Az 5895 méteres csúcs meghódítása nem igényel semmilyen technikai tudást, az akklimatizáció a legnehezebb. Ettől függetlenül a jó állóképesség alapfeltétel, a program inkább tapasztalt és fitt túrázóknak ajánlott. Nem árt, ha valaki előtte egy kicsit felkészül, és eljár mondjuk futni. A túra egyébként Arushai indulással egy hetet vesz igénybe.

A leglátványosabb és legkönnyebben teljesíthető útvonal a Marangu-út. Az utazási irodák és a profi túraszervezők biztosítják a felszerelést, lefoglalják a szállást, a csomagokat pedig teherhordók viszik. Ha szeretne körbenézni 6000 méteres magasságból, akkor kb. plusz 450 ezer forintos kiadással számoljon. Ennyibe kerül ugyanis egy egyhetes út étkezéssel, szállással és profi hegyi vezetővel.

Ütős sörök, slow food kecskék

Mint minden trópusi országban, itt is vigyázzon az utcán árult ételekkel, és nagyon hálás lesz majd saját magának, ha széntablettát is csomagol. Az öreg rókák szerint egy kis tömény is segít a fertőtlenítésben. Az országban tekintélyes a választék a pilseni típusú sörökből, ezek közül több is Tanzániában készül, érdemes kipróbálni azokat. A 7 százalékos Bingwa sörrel azonban csak óvatosan a melegben!

Zanzibárban az indiai, arab konyhaművészet miatt fűszeres ételek és friss tengeri herkentyűk dominálnak az éttermek étlapjain. Esténként frissen kifogott és grillrácsra kerülő polipokat és halakat ehet az óceánparton. A csípős itt egészen mást jelent, mint nálunk. Minél messzebb járunk az óceántól, annál egyszerűbb ételeket fogyasztanak, pl. ugalit (tanzán puliszka, kukoricalisztből készülő tört pép - a szerk.), de népszerű a főzőbanánból készült banánfőzelék jellegű fogás is. Frissen készülő kecskére azonban csak akkor nevezzenek be, ha van szabad 4-5 órájuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek