Tíz mesés kastélykert, aminek a puszta látványától is közelebb érezzük a tavaszt

  Terápiás célzattal összegyűjtöttünk tíz gyönyörű kastélykertet Magyarországtól Japánig. A személyes látogatást nyilván nem pótolja, de azért a róluk készült képek nézegetése is határozottan kedélyjavító tud lenni. Próbálja csak ki!

   

   A tavaszi fáradtság ellen ki nagytakarítással, ki böjtöléssel, ki rendszeres testmozgással veszi fel a harcot. De a mesés parkok és pompás épületek látványa is gyógyír lehet a nyomott hangulatra. Ezért aztán összegyűjtöttük a leglátványosabb kastélykerteket a nagyvilágból, hogy egy képzeletbeli, vidám tavaszi sétára invitáljuk önöket. Tartsanak velünk!

  Versailles-i kastély, Franciaország

  Versailles nemcsak az európai kastélyépítészet csúcsát képviseli, kertje ugyanolyan menő, mint maga az épületegyüttes. Ez persze nem véletlenül alakult így: XIV. Lajos 1661-ben pontosan azért bízta meg André Le Nôtre kertépítészt, hogy a kastélyhoz méltó parkot alakítson ki.

  Versailles: az egyik leghíresebb kert Galéria: Pompás kastélykertek(Fotó: Northfoto)

   A Napkirály egykori fényes ünnepségeinek helyszínéül szolgáló kastélypark egyébként olyan hatalmas, hogy akinek van ideje rá, akár egy teljes plusz napot is eltölthet itt bóklászva. (Nem véletlenül árulnak kétnapos bérletet a kastély és környezetének kényelmes felfedezéséhez.) Szobrok, medencék, szökőkutak, virágágyások, csatornák, labirintusok és széles sétányok tucatjai várják, hogy felfedezzék őket, persze csak miután megnéztük a kastélyt, és a Trianon-kastélyokat is.

  Alhambra, Granada, Spanyolország

  Aki a szép palotákat és kerteket szereti, annak a spanyolországi Granadában található lenyűgöző mór erődöt és palotát is meg kell látogatnia legalább egyszer az életben. Az Alhambrát 1223-ban kezdték építeni a Naszrida uralkodók számára, de később a Katolikus Királyok, és V. Károly német-római császár és spanyol király is innen vezette birodalmát.

  Alhambra, Granada
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: Northfoto)

   

  Bár a fentiek miatt az épületegyüttes egyszerre tartalmaz muszlim és keresztény alkotásokat, a Naszrida-paloták medencékkel, szökőkutakkal, mirtuszbokrokkal kialakított fantasztikus udvarai, és a stukkókkal, faragásokkal és légiesen könnyed mennyezetekkel rendelkező termei, illetve az Alhambrához tartozó Generalife-kertek ma is határozottan az Ezeregyéjszaka meséit idézik.

  Villandry-kastély, Franciaország

  Sok nagyszerű kastélyt találunk a Loire-mentén, de közülük a legszebb parkja kétségtelenül a Villandry-kastélynak van. Hogy miért? Mert a második világháború után az új tulajdonos az eredeti, XVI. századi tervek alapján állíttatta helyre a reneszánsz kastély kertjét, így aztán van itt a geometrikus formákban ültetett haszonnövényektől vízi kerten át a labirintusig minden.

  Villandry, Franciaország
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: Northfoto)

   Festetics-kastély, Keszthely, Magyarország

  A keszthelyi Festetics-kastély negyvenkét hektáros parkja természetvédelmi terület, több különleges fafajta otthona. A kínai páfrányfenyőket például még Festetics György idejében ültették, a legidősebb fa pedig egy négyszáz éves mocsári tölgy. Érdemes meglátogatni a kastély 2012-ben újranyílt pálmaházát is, melynek szerkezeti elemei Eiffel műhelyében készültek.

  Keszthely
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: Northfoto)

   Mirabell-kastély, Salzburg, Ausztria

  A kastély szerelmi ajándékként épült: Wolf Dietrich von Raitenau érsek rendelte meg 1606-ban kedvese, Salome Alt számára. Ma a kastélyban a városi önkormányzatot találjuk, illetve itt van a világ egyik legszebb házasságkötő terme is. A szépen karbantartott, mitológiai szobrokkal gazdagon ellátott, virágos kertben ezért gyakran lehet esküvői fotózásokba botlani.

  Mirabell-kastély, Salzburg
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: Northfoto)

   Himedzsi-várkastély, Japán

  A hófehér falú kastélyt Japán legszebbjeként tartják számon, 1993 óta a világörökség része. Érdekesség, hogy a kastély négyszáz éve sértetlen: az Oszakától délnyugatra fekvő Himedzsi városa a második világháborúban szinte teljesen megsemmisült, a kastély viszont érintetlenül megúszta. De ugyanilyen szerencsésen átvészelte például az ország történetének egyik legerősebb földrengését is, mely 1995-ben pusztított. Japán leglátogatottabb és leghatalmasabb kastélyának kertje különösen cseresznyevirágzáskor mesebeli.

  Himedzsi-várkastély, Himedzsi, Japán Galéria: Pompás kastélykertek(Fotó: Northfoto)

   Schönbrunni kastély, Bécs, Ausztria

  A Habsburg császárok nyári rezidenciáját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a világörökség részét képező barokk kastély Ausztria egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A gazdag parkban nyílt meg 1752-ben a világ első állatkertje, de látványos szökőkutat és pálmaházat is találunk ugyanitt. A park Mária Terézia halálának évére nyerte el a végleges formáját, és még ma is nagyrészt őrzi akkori jellegét.

  Schönbrunn, Bécs
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: Northfoto)

   Hever-kastély, Kent, Anglia

  Állítólag itt született Boleyn Anna, VIII. Henrik második felesége, akit később férje lefejeztetett – a legenda szerint szelleme visszajár a kertbe kísérteni. De a kastély és kertje akkor is különleges, ha a kísértethistóriákra kevésbé vagyunk fogékonyak. A különleges kertben – melynek felfedezésére minimum másfél órát érdemes szánni a kastély honlapjának tanácsa szerint – egy festői tavat, több vízesést, csobogót, több ezer tő rózsát, rododendronokat és nárciszokat láthatunk.

  Hever-kastély, Kent
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: Northfoto)

   Boboli-kertek, Firenze, Olaszország

  A Boboli-kert Firenzében, a Pitti palota mögött terül el, ez az egyik legszebb olasz díszkert. A kertben két tavat, szökőkutakat és megannyi szobrot találunk. A mi kedvencünk a bejárattól nem messze található, teknősbékán trónoló dundi Bacchus szobra, valamint a mellett található furcsa mesterséges barlang.

  Boboli kertek, Firenze, Olaszország Galéria: Pompás kastélykertek(Fotó: Northfoto)

   Sanssouci-kastély, Potsdam, Németország

  A porosz királyok egykori rezidenciája, a potsdami Sanssouci kastély, Berlintől mintegy negyven kilométerre található, 1990 óta a világörökség része. Bár kétségkívül belülről is szépek az itt található kastélyok, csak a kertek bebarangolásáért is megéri kiutazni ide.

  Sanssouci, Potsdam
  Galéria: Pompás kastélykertek
  (Fotó: mim / Travelo)

   A kedvencünk a gazdagon díszített, teázó emberalakokat ábrázoló Kínai teaház, ami a Sanssoucitól a Neues Palais felé vezető úton játékosan bukkan elő a fák közül. De a Sanssouci palota előtt található szökőkútnál elé táruló látványt sem felejti el egy könnyen az ember.

  Na, mosolyog már?

  Melyik kert lett a kedvence?
  Versailles, Franciaország - 85
  Alhambra, Granada, Spanyolország - 89
  Villandry, Franciaország - 57
  Festetics-kastély, Keszthely - 99
  Mirabell-kastély, Salzburg, Ausztria - 47
  Himedzsi-várkastély, Japán - 33
  Schönbrunni kastély, Bécs, Ausztria - 102
  Hever-kastély, Kent, Anglia - 56
  Boboli-kertek, Firenze, Olaszország - 134
  Sanssouci-kastély, Potsdam, Németország - 28

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Az ősz tarka eleganciája: gyönyörű kastélykertek a világból - 2016.10.19.
  Világító japán vízesés, német mesekastélyok és Nagy-Britannia ódon erődítményei a legszínpompásabb évszakban - ősszel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!