Tökéletes akusztika és bársonyos fények várják a barlangi bárokban és koncerttermekben

A barlangok faláról sejtelmesen visszaverődő fények, a háttérben felsejlő, szokatlan kőalakzatok, a hangok természetes zengése mind tökéletesen alkalmassá teszik ezeket a föld alatti helyszíneket arra, hogy picit önmagukon túlmutatva is gyönyörködtessék a látogatókat. A világ különleges barlangjairól szóló cikksorozatunkban ezúttal olyan helyeket mutatunk meg önöknek, amelyekben koncerttermeket alakítottak ki, illetve néhány olyan helyre is benézünk, ahol ma már lazább stílusú bárokat vagy bulihelyeket találunk.

 

Ezer néző a magyar barlangi koncertteremben

Az első ilyen koncertteremhez nem is kell messzire menni. Magyarországon az Aggteleki Nemzeti Park területén található a Baradla–Domica-barlangrendszer, melynek teljes hossza 25 kilométer, ebből 5,3 kilométer Szlovákia területéhez tartozik.

Baradla-barlangForrás: Tainar/Shutterstock

A Világörökség részét képező barlangban lévő Hangversenyteremben egyszerre akár ezer néző is elfér, és néhány koncertet már évek óta hagyományosan megrendeznek – ilyen például az Óévbúcsúztató Operettgála, melyre minden év december 30-án kerül sor. A műsor meglehetősen változatos, így fellépett már a barlangban Szentpéteri Csilla, St. Martin és a Margaret Island is.

Muránói üvegből készült csillárok a barlangban

Szlovénia egyik legismertebb látnivalója, a Postojna-barlang is tökéletes koncerthelyszín. Itt több olyan természetes terem is van, ahol különböző eseményeket szoktak megrendezni, a színházi előadásoktól a zenei programokig.

Postojna barlangForrás: www.postojnska-jama.eu

A Dance Hall (Táncterem) 200 fő befogadására képes, és a nem mindennapi helyszín varázsát csak fokozza, hogy eredeti muránói üvegből készült csillárok lógnak a mennyezetről. A Concert Hall (Koncertterem) még ennél is nagyobb: ide akár 6000 néző is kényelmesen befér. Amellett, hogy a barlang önmagában is rendkívül látványos, többek között azzal büszkélkedhet, hogy 2013-ban innen zajlott a világ első föld alatti tévés közvetítése.

A végtelen barlang két kontinens között

Sajnos ez csak legenda, de azért nagyon jó kis legenda. A Gibraltáron található St. Michael's Cave-ről sokáig úgy hitték, hogy nincs vége, vagyis valójában egy, a Földközi-tenger alatt húzódó folyosót képez Európa és Afrika között.

St. Michael's CaveForrás: Stephen Ball/Shutterstock

Bár a merész elképzelés csak egy teória maradt, a barlang elég izgalmas történettel rendelkezik – a II. világháború alatt például kórházat rendeztek be itt. Ma a szépséges cseppkő képződmények többek között egy 600 férőhelyes teremnek adnak otthont, ahol színházi előadásokat, balett bemutatókat és koncerteket is tartanak.

A Vulkánterem a tökéletes helyszín

Az Egyesült Államokban, Tennessee államban lévő Cumberland Caverns éveken keresztül adott otthont a Bluegrass Underground nevű műsornak. A koncerteket minden hónapban megrendezték 2008 és 2018 között, a zenei stílusok pedig jó érzékkel keveredtek az R&B-től a soul-ig. Bár a Bluegrass már máshol zajlik, most a Cumberland Caverns Live az, amire be lehet ülni, ha valakit épp Nashville felé visz az útja.

Cumberland CavernForrás: www.cumberlandcavernslive.com

A koncerteket a beszédes nevű Volcano Room-ban tartják: a lila és kék lámpákkal bevilágított tér egészen elképesztő hatást nyújt, és ehhez vegyék még hozzá a hely akusztikáját is. Tökéletes koncerthelyszín egy olyan barlangban, mely szépsége mellett hosszáról is híres, járatai ugyanis 51 kilométer hosszan tekeregnek a föld gyomrában.

A sziklafalba épült chill out helyszín

És lapozzunk egyet, azaz nézzünk meg néhányat a barlangokba vagy sziklafalakba vájt bárok közül. Nagyon izgalmas példa a Menorcán található Cova d'en Xoroi, mely extrém módon, egy függőleges sziklafal üregeit köti össze.

Cova d'en XoroiForrás: Travelo

Valahogy úgy kell elképzelni ezt a szórakozóhelyet, hogy több kis barlang van a Földközi-tengerre néző hegyoldalban, melyet meredek lépcsősorok kötnek össze. A kilátás, talán mondani sem kell, borzongatóan szép és a vendégek választhatnak, hogy a nyitott teraszokra ülnek le inkább, vagy a zártabb helyeket választják, ahol esténként a naplementéhez valamilyen könnyed zene is szól.

Dubrovnik egyik legeredetibb bárja

A Cave Bar More egy újabb plusz pont Dubrovniknak, na nem mintha a horvát tengerparti városnak plusz reklámra lenne szüksége, hiszen mindig is tömve volt turistákkal. A barlangban kialakított bár mindenesetre nagyon ötletes megoldásokat hoz – kezdve a hely logójával, amely kicsit olyan, mint egy felfordított koktélos pohár, kicsit olyan, mint egy lefelé csüngő denevér.

Cave Bar MoreForrás: www.cavebar-more.com

Itt is vannak kinti és benti asztalok, és az egész helyet úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb helyen megtartották a kövek természetes formáit. Az meg ugye természetes, hogy a bár közvetlenül a tengerparton van, így a jégkockák csilingelésébe a hullámok lágy morajlása vegyül.

Ahol minden barlangi teremben más zene dübörög

Őrült bulik helyszíne az Imagine Punta Cana a Dominikai Köztársaságban. Ez nem nyugalom szigete, ide azok jönnek, akik nagyon komolyan szeretnek belecsúszni az éjszakai életbe. A barlangban DJ-k pakolják a legújabb szetteket, minden barlangi helyiségben más szól – még nyugalmat árasztó chill out is a VIP részlegben, ha valaki nagyon kidőlne a hajnalig tartó táncban.

Imagine Punta CanaForrás: www.imaginepuntacana.com

A hely annyira népszerű, hogy a honlapon érdemes előre foglalni, különben egyáltalán nincs garancia arra, hogy az oda érkező befér a táncparkettre. Minden pontosan olyan, mint egy teljesen átlagos éjszakai bárban, csakhogy a színes fények itt a barlang csipkézett kőfalairól verődnek vissza.

A világ legrégibb bárja

Vagy legalábbis a legrégibb, épített helyen lévő. Van tippjük, hogy hol lehet? A jó válasz: Jordánia, Petra. Ez persze nagyon hasonlít az előbb említett szituációhoz, hisz Dubrovnikhoz hasonlóan Petrának se nagyon kell a hírverés, de ez a bár talán mégse annyira ismert, mint mondjuk a sziklába vájt Kincstár, mely talán a leghíresebb építmény az itt találhatók közül.

Petra Cave BarForrás: www.guesthouse-petra.com

A Cave Bar is egy kimondottan figyelemre méltó hely. A 2000 éves sziklakamrában rejtőző bár hajnali négyig nyitva tart, és noha itt táncolni nem lehet, a hely hangulata egészen eredeti, főleg ha az ember belegondol, hogy mikor készült el az a helyiség, ahol ma turisták szopogatják önfeledten az italukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek