Tíz lenyűgöző barlang, amely mintha látványtervező asztalán született volna

A barlangok hónapjának alkalmából ismét világkörüli útra hívjuk olvasóinkat, ezúttal a legfantasztikusabb föld alatti képződményeket mutatjuk meg. Némely képződmény méreteivel, míg mások ragyogó színeikkel vagy formáikkal nyűgözik le a látogatókat. Van közöttük olyan, amelyik folyamatosan tele van turistákkal; egy olyan, amely veszélyei miatt csak saját felelősségre látogatható; és olyan is, amit csak a víz alatt lehet megközelíteni. 

Csillagpöttyös föld alatti folyosók

Waitomo-barlang, Új-Zéland
Glowworm cave-ként, azaz Szentjánosbogár barlangként is emlegetik a barlangot, ahol olyan érzés fogja el az embert, mintha az éjszakai csillagos égbolt alatt lebegne.

Waitomo, Új-ZélandForrás: THL/Shaun Jeffers/Waitomo Glowworm Caves/Facebook

Az illúzió tökéletes: szűk, barlangi folyosókon csónakban lehet közlekedni a víz alatti vízfolyásokon, míg a látogatók feje felett ezernyi apró pontocska szórja a fényt. Ezek azonban nem szentjánosbogarak, a fényt egy légyfaj lárvája bocsájtja ki, hogy magához vonzza a zsákmányt. A barlangban nincs világítás kiépítve, az apró állatkák szolgáltatnak minden világosságot.

A smaragdszínű márványbarlang

Cuevas de Marmol, Chile
Patagóniában található a csak hajóval megközelíthető „Márvány Katedráliskánt" is ismert barlangrendszer, melyet a General Carrera tó vájt ki a sziklákból. A jellegzetes, hullámosan csíkozott márványmintázat varázslatos színei a vízben is tükröződnek.

Cuevas de Marmol, ChileForrás: Manon van Goethem/Shutterstock

A kék, a smaragd és a türkiz minden mélysége és árnyalata megtalálható a néhol finoman csipkézett sziklaalakzatokon. A víz színe az időjárástól, az évszaktól és a vízszint magasságától függően is változik.

A világ legnagyobb barlangja

Hang Sơn Đoòng, Vietnám
Mitől lesz egy barlang a legnagyobb a világon? Nos, ha saját folyója és dzsungele van, a magassága pedig olyan, hogy akár egy felhőkarcoló is nyugodtan elférne benne, akkor az a barlang valóban hatalmas.

További érdekes részlet, hogy időnként még kisebb, karcsú felhők is kialakulnak benne, így valójában olyan, mint egy külön föld alatti világ. A Hang Sơn Đoòng egy 150 barlangból álló, részben feltáratlan rendszer része. Vezetett túrákat szerveznek ugyan benne, de 2019-re a jegyek nagy része már januárban elkelt.

Valóság vagy trükkfelvétel?

Kristálybarlang, Mexikó
A Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található barlang képeit elnézve olyan, mintha optikai csalás áldozatai lennénk. Vagyis mintha az emberek lennének aprók, nem pedig a kristályok hatalmasak.

Kristálybarlang, MexikóForrás: Alexander Van Driessche - Gaianauta/Wikipedia

Az igazság természetesen az utóbbi, nem fotós trükkről van szó – itt található a világ legnagyobb, 11 méter hosszú, 55 tonnás kristálya is. A barlang körülbelül két focipálya méretű, és rendkívül meleg van benne. Ennek a 45°C fokos hőmérsékletnek köszönhető, hogy a barlang sokáig felderítetlen maradt.

A világ legnagyobb jégbarlangja

Eisriesenwelt, Ausztria
Németül a barlang neve azt jelenti, hogy „Jégóriások világa". A jeges mészkőbarlangot évente 200 ezer turista keresi fel, ám a 42 kilométer hosszú járatoknak csupán az első kilométere van nyitva a látogatók előtt.

Eisriesenwelt, AusztriaForrás: www.eisriesenwelt.at

Azonban egyben ez a leglátványosabb szakasz is, jég ugyanis csak itt van a barlangban, a többi része csupán sima mészkő. A barlangban egész évben fagypont körül van a hőmérséklet, így a jégalakzatok soha nem olvadnak meg.

Az éneklő sziget

Fingal-barlang, Skócia
A tengerparti barlang a lakatlan Staffa-szigetén található. A Skóciához tartozó kis sziget különleges képződményeit már messziről látni lehet. Olyan, mintha bazalt oszlopok tartanák a sziget felső részét, ezek közé hatolt be a tengervíz, és vájta ki a barlangot.

Fingal-barlang, SkóciaForrás: ABO PHOTOGRAPHY/Shutterstock

A különleges formáknak köszönhetően a barlang akusztikája egészen hátborzongató: a hullámok mozgása kísérteties hangot kelt, ami egy katedrális belsejéhez hasonló környezetben egészen sajátos hatást vált ki.

Ragyogó kékség

Kék-barlang, Capri
Olaszul Grotta Azzurra a neve Capri egyik legfőbb látványosságának; a rómaiak szerint szirének és ördögök éltek a sziklahasadékban. A Kék-barlang nyílásának nagy része a tenger vízszintje alatt található, így a bejárata igen szűkös, egyszerre csak egy kis csónak tud bemenni rajta.

Kék-barlang, CapriForrás: Collopy/Shutterstock

A fénytörésnek köszönhetően a barlangban tartózkodók csodálatosan kéknek látják a vizet és a falakat is. A legjobb idő a látogatásra a kora délutáni időszak, amikor a nap egyenesen a barlang bejáratához süt.

Végtelen hosszú víz alatti járatok

Orda, Oroszország
A világ leghosszabb víz alatti gipszkristály barlangjában mindig nagyon hideg és nagyon tiszta a víz – az utóbbi az itt található ásványoknak köszönhető. Csak búvárok merészkedhetnek be az alagutakba, melyek 5 kilométer hosszan nyúlnak el.

A kristálytiszta víznek köszönhetően a látási viszonyok fantasztikusan jók, a barlangot felderítő búvárok körülbelül 50 méterre is ellátnak, annak ellenére, hogy folyamatosan a víz alatt vannak.

A jégbarlang, mely egyszerre hívogató és veszélyes

Skaftafell, Izland
A lenyűgöző, mélykék színű jégbarlang Svínafellsjökul gleccsernél keletkezett. A barlangba indirekt módon jut be fény, ami így megvilágítja a csillogó falakat, melyek valóban kékek (nem valamilyen színes világítás adja a színüket).

Skaftafell, IzlandForrás: JimboChan/Pixabay

A jégbarlangok látogatása veszélyes, mivel nem stabil sziklából álló képződmények, ezért leginkább télen javasolt a látogatásuk, de ilyenkor is csupán saját felelősségére teheti ezt mindenki.

A világ legmélyebb barlangja

Krubera barlang, Grúzia
A több mint 2000 méter mély barlang nem a szívbajosoknak való, nem véletlenül nevezik a „barlangok Everestjének". A magasság, pontosabban a mélység itt is szédítő, csak épp nem felfelé, hanem lefelé.

Az 1960-ban felfedezett barlangba folyamatosan ereszkedtek egyre mélyebbre a kutatók, a hely akkor vált igazán híressé, amikor 2004-ben egy barlangász csoport lejutott a több mint két kilométeres mélységbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek