Valami borzongató szépség lapul a mélyben – merülés víz alatti barlangokban

Ha valaki egyszer kipróbálja a merülést, és rákap a búvárkodás ízére, akkor nagyon valószínű, hogy nem fog megállni, hanem mindig keresi majd az újabb lehetőségeket és kihívásokat. Még ha nem is feltétlenül a veszélyre hajt, előbb-utóbb akkor is felmerül benne, hogy milyen lenne körbejárni egy hajóroncs környékét, vagy ha a szimpla merülés helyett, egy barlang üregein úszna végig. Most néhány ilyen helyszínre visszük el önöket, de mielőtt elindulnánk a világ körüli útra, még egy budapesti címre is beugrunk előtte. Van ötletük, hogy hova?

Nem veszélytelen, de fantasztikusan jó

A barlangi merülés a barlangászat és a búvárkodás egy szokatlan, és egyáltalán nem veszélytelen keveréke. Ha valaki tapasztalt, tudja, hogy mit csinál, és nem a világ legendásan kockázatos helyeit nézi ki magának, akkor azzal természetesen jelentősen lecsökken a veszély mértéke. Ez nem az a műfaj, amibe egyik napról a másikra bele lehet ugrani, mert sokat kell tanulni ahhoz, hogy a merülés a lehető legbiztonságosabb legyen, és az illető élvezze is azt, amit csinál.

Forrás: HotFlash/Shutterstock

Persze nem kell ahhoz feltétlenül merülni, ha valaki csak kíváncsi a témára. A világban rengeteg a víz alatti barlang, ahol merülni lehet. Teljesen jogos, ha valaki a saját szemével akarja látni mondjuk a világ legmélyebb barlangját, ahogy arról korábban már mi is írtunk, de nagyon sokan élvezik a látványt a fotelben ülve is. A merülés technikai részleteire most nem fogunk kitérni, hiszen akit érdekel a téma, úgyis jobban beleássa magát az erre szakosodott helyeken, viszont mutatunk jó párat azon víz alatti barlangok közül, melyek hátborzongatóan szépek – és nagyon gyakran ugyanilyen veszélyesek is.

Egy víz alatti barlang, budai lakcímmel

Merülni itthon is többfelé lehet, az egyik legkülönösebb hely pedig a fővárosban van. Bizony, nem a város peremvidékén valahol, hanem egészen határozottan a II. kerületi Frankel Leó utcában, a Szemlő-hegy alatt. A Molnár János-barlang vize egész évben kellemes hőmérsékletű, vagyis a mélységtől függően 20-28 Celsius fokos, így a hideg miatt itt biztos nem fog senki borzongani. Na de az élmény!

Már eleve azt fantasztikusnak tartjuk, hogy az ember odamegy egy budai címre, aztán a kapun túl egy elképesztő, föld alatti világ várja. Az itt működő búvárbázis segítségével szinte bárki merülhet, akinek megvan a szükséges tapasztalata. Valamikor bő száz éve a barlang névadója, Molnár János elemezte a közelben lévő Malom-tó vizét, így ő jött rá, hogy valahol a mélyben egy barlang is megbújik. Magyarország legnagyobb víz alatti barlangjában folyamatosan tárnak fel újabb járatokat, és még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy hány kilométer hosszan húzódnak Budapest alatt a kristálytisztavizű járatok. (A Molnár János-barlang újranyitásáról érdemes annak weboldalán tájékozódni.)

A Nagy Kék Lyuk

Aki már messzebbre menne, ennél nem sok híresebb helyet választhat. Elég beszédes elnevezése van a Belize partjainál található 300 méter átmérőjű, bő 120 méter mély víz alatti képződménynek. A lyuknak, melyet a legendás tengerkutató Jacques Cousteau tett igazán ismertté, biztos helye van a világ leghíresebb merülő helyeinek listáján. Csak tapasztalt búvároknak javasolt itt merülni, de aki lejut, az elképesztő cseppkövekben gyönyörködhet a mélyben.

Nagy Kék LyukForrás: Globe Guide Media Inc/Shutterstock

Az irdatlan víznyelő fentről nézve is szuper látványos – a kör alakú tölcsér vize jóval sötétebb, mint a környező tengeré, ráadásul a szépséges Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) kellős közepén található. Népszerű merülőhely, ahova gyakran szerveznek túrákat, mivel azok is nagyon szeretik, akik nem a mélységeket keresik, csupán a tengeri élet bujaságában akarnak gyönyörködni.

First Cathedral

Hawaii partjainál, néhány kilométerre délkeletre Hulopoe Bay-től a víz alá befolyó és ott megszilárduló láva alakított ki fantasztikus formákat a víz alatt. Helyenként apró, ablakszerű rések keletkeztek a masszív boltozaton: ahogy ezeken keresztül áttör a napfény, az olyan hatást kelt a vízben, mintha egy templom ólomüveges ablakait látná az itt tartózkodó – erről a jelenségről kapta a hely a katedrális nevet. A csarnokairól és alagútjairól híres víz alatti barlang környéke önmagában is látványos – rengeteg korall, tengeri növény és állat otthona. Nem messze még egy hasonló helyet lehet találni, mely ötletesen a Second Cathedral, azaz második katedrális nevet kapta.

Kilsby Sinkhole

Az ausztrál merülőhely nem a kontinens partjai mentén található, ahogy elsőre gondolnánk, hanem bent, a szárazföld belsejében. A Gambier-hegytől 14 kilométerre fekvő barlang egy farm kellős közepén van, így ha az ember nem tudja, hogy pontosan hol kell keresni, akkor nagyon könnyen el lehet véteni az irányt.

Kilby's SinkholeForrás: www.kilsbysinkhole.com

A kristálytiszta vizű barlangot egy időben katonai kísérletekhez is használták, ma viszont a búvároké a terep. Ha valaki nem akar leereszkedni a mélyebb járatokba, akkor merülhet a barlang „tavi" részén is. Mivel a mélységes lyuk egy birkafarm kellős közepén tátong, az utazás előtt érdemes elolvasni a főbb tudnivalókat a hely honlapján.

Indian Springs

Észak-Amerika legjobb barlangi merülő helyeként emlegetik a floridai barlangot, mely első pillantásra nem látszik többnek egy egyszerű kis faluvégi tónál. Csakhogy a lényeg, mint ahogy a mondás is tartja, ebben az esetben is a felszín alatt van. A magánterületen fekvő barlangban 183 métert lehet úszni a befelé vezető fő alagútban, mire a bent lévő búvár egy T-alakú elágazáshoz ér. Itt attól függően fog aztán valaki felfelé vagy lefelé haladni, hogy jobbra vagy balra kanyarodik.

Sok látnivaló van a barlangon belül, a leghíresebbek a Power Room és a Bone Narcosis Room. Az Indian Springs mélysége 37 és 55 méter között változik, ezért csak felkészült búvároknak javasolt a merülés.

Cenote Dos Ojos

A barlang a Yucatán-félsziget egyik legextravagánsabb darabja, pedig itt aztán van miből válogatni – hasonlóan híres hely például a Cenote Angelita. A Dos Ojos érdekességét és nevét az adja, hogy két helyen is alá lehet merülni. Az egyenként 70 méter átmérőjű bejáratokat egy 400 méter hosszú folyosó köti össze.

Ilyen "cenote" jellegű merülőhely több is van a Yucatán-félszigetenForrás: Timophey Akulich/Shuterstock

A víz gyönyörű tiszta, és amellett, hogy tarka halak is cikáznak a búvárok mellett, a barlangi járatokban sztalagmitok (állócseppkövek) és sztalaktitok (függőcseppkövek) is láthatóak. Mivel egy nem teljesen a felszín alatt lévő, vízzel teli rendszerről van szó, így többek között olyan szobája is van a barlangnak, melynek plafonjáról rengeteg denevér lóg lefelé.

Nereo Cave

A Földközi-tenger legnagyobb víz alatti barlangja Szardíniától, pontosabban Alghero városának partjaitól nem messze fekszik. Igazi csemege a témában, de nem a nehézsége miatt, hanem éppen azért, mert azok is könnyen boldogulnak itt, akik csak most ismerkednek a barlangi merüléssel. Nagyon sok, különböző mélységben található bejárata van, az alagutak szélesek, a termek nagyok és rengeteg tengeri állat úszkál a búvárok körül merüléskor.

A legtöbben egy 30 méteres mélységben lévő bejáraton mennek be (ez van a legmélyebben), és onnan felfelé haladnak egészen egy olyan teremig, melyet betölt a kintről érkező fény. Innen egy hosszú és széles alagút vezet tovább egy 18 méteres mélységben lévő kijáratig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek