Hegyek gyomrában megbújó építmények, melyekhez turisták ezrei zarándokolnak

A barlangok védettségét, akusztikáját az ember évezredek óta kihasználja. Az ősember nemcsak lakta ezeket a természeti képződményeket, hanem szentélynek is használta. Barlangrajzokat készített benne, a később jövő nemzedékek pedig egész épületeket is faragtak a hatalmas sziklatömbökbe. Vannak helyek a világban, ahol óriási kőcsarnokok közepére épültek templomok, és olyanok is, ahol a barlang és az építmény úgy egymásba fonódik, hogy lehetetlen megmondani, melyiknek, hol a határa. És nem, most nem csak Petrára gondolunk, bár ebből a listából sem maradhatott ki a romváros. Március a barlangok hónapja, tartsanak velünk ezúttal a világ távolabbi helyeire is cikksorozatunk következő részében.

A föld alatti szentély, mely imára hívja a látogatót

Kyaut Sae, Mianmar
A barlang már méreteivel, sajátos hangulatával is lenyűgözi a benne járót, ezért talán nem véletlen, hogy buddhista szentélyt alakítottak ki a hatalmas csarnokban.

Kyaut Sae, MianmarForrás: Crazy Hotels/Facebook

Fentről és magasan oldalirányból árad be a napfény a barlangba, mely kutatási szempontból kevésbé érdekes, így nem is feltétlen barlangászok, hanem leginkább zarándokok keresik fel a helyet. Növények is nőnek a barlang belsejében, amitől egy kicsit még meseszerűbb lesz a hely, melynek padlóját márványlapok borítják, körben pedig padokat helyeztek el a fáradt vándoroknak. A barlang, mely a legendák szerint sok száz évvel ezelőtt a mongol hordáktól védte a helyi lakosokat, ma imára hívja az ide érkezőket.

Elöl kastély, hátul barlang, mi az?

Predjama, Szlovénia
Egy több mint 120 méter magas, függőleges sziklafal nyílása elé épült a szlovéniai Predjama vára, amelyet több mint 800 évvel ezelőtt építettek a sziklára, illetve vájtak a sziklába. Az egykori lovagvárat ma bárki bejárhatja; többek között egy lovagtermet, egy ebédlőt, egy kínzókamrát és egy börtönt is berendeztek a vármúzeumban. Az erődítmény annyira szervesen épül össze a sziklával és a mögötte található barlangrendszerrel, hogy időnként nehéz eldönteni, hol végződik az előbbi, és hol kezdődik az utóbbi.

Predjama, SzlovéniaForrás: ivabalk/Pixabay

Még Predjama kastélyánál is híresebb a közelben található Postojna-barlangrendszer. A több mint 20 kilométer hosszú cseppkőbarlangnak csak egy része látogatható: a túra részben gyalogosan, részben egy nyitott, gyorsan zakatoló kisvonaton történik, az utolsó állomás pedig egy hatalmas barlangterem, melyben a visszhang hat másodpercig hallatszik. A csoportok szinte szó szerint egymást érik, így túl sokat nem lehet lődörögni a barlangban.

Templomok a hegy(b)en

Batu Caves, Malajzia
A barlangrendszer három nagyobb és néhány kisebb mészkőbarlangot foglal magában; a legnagyobb barlangot Templom-barlangnak vagy Katedrális-barlangnak is nevezik. A hegy lábánál két további barlangtemplom is épült. A barlangok belsejében találhatóak a hindu szentélyek, a felső barlangok bejárathoz pedig 272 lépcsőfok megmászásával lehet feljutni.

Batu Caves, MalajziaForrás: beboy/Shutterstock

A barlangokat bárki látogathatja, így meglehetősen sok a turista, különösen januárban, amikor az egyik legnagyobb vallási ünnepet, a Thaipusam-ot tartják. Ilyenkor több ezer ember özönli el a barlangok és a szentélyek környékét, köztük számtalan külföldi is, akik épp a nem mindennapi látványosság miatt keresik fel a helyet.

A barlang, amely a király kézjegyét viseli

Phraya Nakhon, Thaiföld
A Khao Sam Roi Yod National Parkban található barlang közepén törékeny kis építmény áll – a pavilont 1890-ben húzták fel az akkori thaiföldi uralkodó látogatásának alkalmából. Mivel a barlang felülről nyitott, így bőven árad a napfény és a friss levegő a falak között.

Phraya Nakhon, ThaiföldForrás: S-F/Shutterstock

A barlang két kamrából áll, a nagyobb üregben, egy dombocskán áll az apró épület, míg jobbra mellette, a sziklafalon a király aláírása látható. Később több uralkodó is felkereste a helyet, bár a sziklát nem dedikálták mindannyian. A földhalom mögött egy különös alakú szikla látható: a kő leginkább egy krokodilra emlékeztet.

A romváros, ahol hollywoodi filmet is forgattak

Petra, Jordánia
Az arab néptörzs, a natabeusok sok száz évvel ezelőtt virágzó fővárosának helyén ma romváros áll, igaz, olyan romváros, amely 1985 óta szerepel az UNESCO Világörökségi helyszíneinek listáján. A sivatagi sziklák között megbújó egykori település ma a turisták egyik kedvence, nem utolsósorban a tömör sziklafalba faragott Kincstár gigantikus építményének köszönhetően.

Petra, JordániaForrás: tdjgordon/Pixabay

Különösen látványos az a hetente több alkalommal megrendezett esti program, melynek során rengeteg kis lámpással világítják meg az épületet, miközben az egykor itt élt civilizáció történetéről mesélnek. Petra hírnevét csak tovább fokozta az 1989-ben itt forgatott Steven Spielberg-film, az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, melynek zárójeleneteit a Kincstárnál vették fel.

Korábban mi is jártunk Petrában, az útról készült élménybeszámolóban részletesen olvashat a városról, a hozzá kapcsoló túrákról, programokról és jegyárakról, valamint egy, a cikkhez kapcsolódó, lenyűgöző galériát is végiglapozhat.

Három vallás szentélyei bazaltba faragva

Ellora, India
A bő ezeréves épületegyüttes hindu, buddhista és jainista (vagy dzsainiszta) szentélyeket is magában foglal, bár azt nem tudják pontosan, hogy milyen időrendi sorrendben készülhettek az egyes templomok.

Ellora, IndiaForrás: Mazur Travel/Shutterstock

A helyszínen több mint száz kőből kivájt barlang található, mindet a hatalmas bazalt sziklákból faragták ki. A különböző vallásoknak állított szobrok és szentélyek tökéletesen szimbolizálják az ősi Indiában meglévő vallási egyensúlyt. Az Aurangábádtól 29 kilométerre, északnyugatra és Mumbaitól 300 kilométerre, északkeletre található Ellora ma leginkább turistalátványosság. A számtalan szoborral díszített épületek hatalmasak, helyenként egész kolostorokat is magukban foglalnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek