Ünnepelje államalapításunkat a Gellérthegyen, a Városligetben vagy a fehérvári óriás sakktábla szélén!

Az államalapításunkat ünneplő hosszú hétvégén nemcsak Budapesten, az ország számos városában készülnek a szervezők tűzijátékokkal, koncertekkel és családi programokkal. Székesfehérváron például ismét megrendezik a középkori óriás sakkjátszmát, ahol a XIII. századi morvamezei csata történetét izgulhatjuk végig, a szentendrei Skanzenben pedig ezúttal a természet köré építik a programokat. A fővárosban három és fél napon át tart majd a Szent István Napok, mintegy húsz helyszínen találunk komoly- és könnyűzenei koncerteket, szerezhetünk gasztroélményeket, és idén először a Mesterségek Ünnepe is ingyenes lesz. 

Ízelítő a budapesti ünnepi programokból

Az idei Magyar Ízek Utcáját Fűben, fában orvosság szlogennel rendezik meg augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárnál. Az élelmiszerkészítők és -előállítók, a cukrászok, a pékek és a vendéglátósok idén a Lánchídtól a Döbrentei térig várják majd az érdeklődőket olyan programokkal és kóstolókkal, melyek a Kárpát-medence gazdag ízvilágát és gasztrokultúráját mutatják be. Így idén találkozhatunk kiállítókkal Kárpátaljáról, Felvidékről és az Őrségből is, akik a gyógyító növényekre, fűszerekre, ételekre, italokra és gasztrokulturális elemekre helyezik a hangsúlyt.

És ha már egyszer itt sétálnak a Magyar Ízek Utcájában, akkor kóstolják meg Magyarország tortáját és annak cukormentes változatát is, valamint a Szent István-napi kenyereket, melyeknek ünnepélyes felvágását pénteken 10 órakor kezdik a Várkert Bazár előtti területen. Mi a sajtóeseményen mindhármat kóstoltuk, higgyenek nekünk, megéri értük sorban állni!

Az előbb említett sajtóeseményt augusztus 10-én a Várkert Bazár teraszán tartották, amikor hivatalosan és személyesen is bemutatták Fodor Sándor cukrászmester Napraforgó elnevezésű tortáját, mely elnyerte a Magyarország tortája címet. Az rendezvény ideje alatt volt pár percünk beszélgetni a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászával, akitől megtudtuk, hogy most indult először a versenyen, és hatalmas öröm volt számára, hogy első próbálkozásra sikerült lenyűgöznie a zsűrit és az ország tortájának rajongóit.

Fodor Sándor cukrászmester és a NapraforgóForrás: Travelo.hu

Kérdésünkre elmondta, hogy azért dolgozott a pirított napraforgómaggal és a vilmoskörte különféle textúráival, mert olyan alapanyagokat szeretett volna felhasználni, amik már régen kerültek reflektorfénybe, de határozottan hozzák a hazai ízeket. Fodor Sándor eredetileg három tortaötleten dolgozott, de aztán szépen lassan a Napraforgó lett az, ami formát öltött. A végső tortát sokszor szerkesztették újra, többször cserélték benne a rétegeket, folyamatosan figyelték a textúrákat és az ízek harmóniáját, mire eljutottak oda, hogy a családtagok és a kollégák is megkóstolják, és úgy érezzék, ezt a változatát már be lehet adni a versenyre. A próbálgatás pedig meghozta az eredményt, határozottan finom szeletet kóstolhattunk a tortájából.

Az eseményen jelen volt, és a Magyar Ízek Utcájában is ott lesz Füredi Krisztián, a Magyarország cukormentes tortája cím idei nyertese, aki hozzáadott cukor nélkül készült, Beszterce rózsája fantázianevű süteményével győzött. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterétől megtudtuk, hogy egy ilyen torta előkészítését és elkészítését több órányi brainstorming előzi meg, sőt, ilyenkor a cukrászmester vázlatokat készít a tortáról, lerajzolja az elképzelt vágási felületet, megtervezi a rétegek színét, és ha sikerült dönteni az ízek felett, akkor újra és újra bekeverik a masszákat, krémeket, amíg el nem érik a kívánt harmóniát.

Füredi Krisztián cukrászmester és két nyertes tortájaForrás: Travelo.hu

A cukormentes változatnál ráadásul figyelni kellett a kalóriákra, és arra, hogy az íz ne menjen a mentesség rovására. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt évek nyertes tortáinak külleme egyfajta trend-e, azt a választ kaptuk, hogy a magyar mestercukrászok többsége külföldre megy inspirálódni. A Hisztéria cukrászai például egy ideje Franciaországba járnak, és igen, ezek a fajta zselés, ropogós, piskótás rétegelt torták most a legnagyobb cukrászmúlttal rendelkező országokban is divatban vannak. Krisztián már harmadik éve indul a cukormentes torta versenyen, és úgy látja, hogy az emberek egyre inkább igénylik az alternatív liszttel, cukor nélkül és tejmentesen készült tortákat és süteményeket. 

Idén egyébként három tortát is megkóstolhatunk majd a Várkert Bazár előtt, mivel a Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából egy alversenyt is hirdettek a szervezők. Az Egy a természettel elnevezésű kategóriában kötött alapanyagokkal, Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkkel kellett dolgozni. A mezőnyben végül szintén Füredi Krisztiántól, a Nimród fantázianevű torta lett a győztes.

Forrás: Travelo.hu

Ha pedig sikerült végigkóstolni minden jóságot, sétáljanak le a Duna-partra, ahol számos program közül válogathatnak. Lesznek koncertek, bábszínházi előadások, Győrből érkezik a Vaskakas Bábszínház, látható lesz a Kaposvári BábSzínTér is, de részt vehetnek közlekedésbiztonsági foglalkozásokon, és együtt táncolhatnak a Kolompos Együttes vagy a Kaláka Együttes zenéire – olvasható a Szentistvannap2021.hu oldalon.

Gyerekligettől a Filozófusok kertjéig

Ha azonban inkább a budai vár környékén sétálnának tovább, akkor augusztus 20-tól a hónap végéig érdemes bejárni a felújított Szent István-termet is, amelyet ezúttal ingyenesen lehet látogatni. Ebben az időszakban 20 perces, csoportos tárlatvezetéssel nézhetik meg az újjászületett történelmi helyiséget, és a hozzá kapcsolódó kiállítást is. Bár a foglalható helyek már elfogytak, a szervezők azt írták a terem Facebook-oldalán, hogy egy-két helyet azért "félretesznek" azoknak, akiknek nem sikerült időpontot foglalnia. Így egy kis sorban állással, talán még bejuthatnak.

Szent István-terem, Budavári PalotaForrás: Karasz/facebook.com/szentistvanterem

Távolabb a vártól, a Duna másik oldalán, egészen pontosan a Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen, Gyerekligettel várják az érdeklődőket. Az aprónép birodalma augusztus 20-án, pénteken nyitja meg a kapuit, ahol herceg- és hercegnőképző programokra lehet benevezni, fellépnek a Tűzmadarak vásári mutatványosai, a Simorág TánCirkusz, életre kelnek az István és Gizella óriásbábok és Csukás István legszeretettebb mesehősei is.

Felsorolni sem lehet azt a rengeteg programot, amit idén a Szent István Napokra összeszerveztek, de kiemelnénk még a Panorama Classical elnevezésű rendezvényt, amely ideje alatt a klasszikus zene fellegvárává válik a Gellérthegy, pontosabban a Filozófusok kertje, ahol három napon át a magyar komolyzene legszebb dallamai csendülnek fel piknik hangulatban.

A program érdekessége, hogy nem hangversenyteremben, hanem Budapest egyik legszebb pontján hallhatjuk és láthatjuk többek között a Danubia vagy a Modern Art Orchestra zenészeinek koncertjét, és fellép a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara is. A reggeltől estig tervezett programsorozat koncertjeit a közönség babzsákokból és puha pokrócokról élvezheti a lámpafüzérek fénye alatt, a helyszíni vendéglátók által biztosított finom falatok és italok mellett.

Forrás: Mesterségek Ünnepe / Facebook.com

A Mesterségek Ünnepét, ami idén először ingyenesen látogatható, a Budai Várban és a Szentháromság téren tartják augusztus 20. és 22. között. A Tűz és fények játéka névre keresztelt ünnepi tűzijáték pedig augusztus 20-án este kilenckor veszi kezdetét. Ha a pesti vagy budai alsó és felső rakpart környékén sétálnak, már most is láthatják az állványzatokat, lámpákat és hangszórókat, amelyeket az esti eseményhez készítettek elő. A félórás tűzijáték mellett drónshowt és fényjátékot is ígérnek a szervezők, amely során zenei aláfestés mellett, fényköntösbe öltöztetik az Országház és a Nemzeti Galéria épületét.

Határtalan természet a Skanzenben

A hétvégén a szentendrei Skanzenbe is érdemes kilátogatni, ahol koncertek, természetjárás, bringatúrák, kézműveskedés és a szabadtéri múzeum összesen 168 attrakciójával várják a látogatókat. Augusztus 21-én 15 órakor pedig a Kaláka Együttes koncertezik.

A skanzenben bringávalForrás: Skanzen / Press

A Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódóan ezen a hétvégén a természet lesz kiemelt témája a programoknak, így a kézműves foglalkozásokon és a játszó udvarokban kizárólag természetes alapanyagok és játékok kerülnek középpontba. Kipróbálhatjuk majd a növényi festést, a nemezelést, lesz kőzetbemutató, és lehet majd ékszert és termésképet is készíteni – olvasható a Skanzen oldalán.

Ilyen sakkjátszmát is ritkán látni!

És ezért a székesfehérvári Királyi Napokra kell ellátogatni, az allábbi videóban talán meghozzuk hozzá a kedvet is. A Középkori óriás sakk 2019-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt, először az Emlékhelyek napján, majd a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt csapott össze a világos és a sötét sereg. Idén két napon, augusztus 21-én és 22-én elevenednek meg a sakkfigurák a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen. 

A Székesfehérvári SzC I. István Technikum 35 diákja egy száz négyzetméteres sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát. A magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak abban a győzelemben, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák uralkodói házat, a Habsburg-házat – írják a Királyi Napok programfüzetében. A küzdelem mindkét napon 19 órakor kezdődik.

Ha az ünnepi hétvége további eseményeire kíváncsiak, az alábbi kapcsolódó programokat is jó szívvel ajánljuk.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / Apostolis Giontzis

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek