Középkori hangulat uralja a hétvégén Székesfehérvárt

Hamisítatlan középkori hangulat, vásári életképek, piaci perpatvarok, gólyalábasok, hagyományőrző bemutatók, régizenei együttesek, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékok, élősakk-előadás, számos gyermekjáték, kreatív és kézműves foglalkozások és királyi óriásbábok várják a vendégeket a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 20–22. között a székesfehérvári belvárosban - derül ki az esemény közleményéből.

Székesfehérvár, Koronázási Ünnepi JátékokForrás: Koronázási Ünnepi Játékok

A Zichy-színpadon az István, a király koncert keresztmetszete és az Alba Regia Táncegyüttes Táncünnep című estje lesz látható, a Városháza díszudvarában kertmozi szórakoztatja a közönséget. Esténként az interaktív kirakós játékban 3D-s fénykockákkal lehet játszani az Országzászló téren, a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén pedig 3D épületvetítést láthatnak az arra járók.

A három nap történelmi kalandokat tartogat a vendégeknek: a középkori piacon kofák, komédiások, mutatványosok szólítják meg az arra járókat. A Szabad Színház tagjai délutánonként Estefán király életének eseményeit is bemutatják középkori életképekben. Itt, a téren táborozik majd a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, az íjászbemutatók mellett a kíváncsiak benézhetnek a jurtába, lesz fegyver- és ruházat kiállítás, de a gabonaőrlés, tésztadagasztás műveleteit is megismerhetik az érdeklődők, akik akár a bronz- és ólomöntő, a kovács-, a szobrász-kőfaragó, az ötvös-vésnök és a gölöncsér-keramikus mesterek fogásait is elleshetik.

Az Országzászló téren és a Bartók Béla téren mindhárom napon kézműves foglalkozások és fajátékok várják a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. A Zichy liget idén is a hagyományőrzőké lesz, az I. András Király Lovagrend, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület mindegyik napon tart harcművészeti bemutatót, ezek időpontjáról az esemény weboldalán és a belvárosban elhelyezett információs táblákról tájékozódhatnak. A ligetben lovagolni is lehet a Fehérvári Huszárok Egyesületével. Szombaton és vasárnap a Pavane zászlóforgató csoport produkcióját többször is láthatják majd, ezeken a napokon este hatkor a Szárnyas Sárkányok gólyalábas előadásának is részesei lehetnek.

Székesfehérvár, Koronázási Ünnepi JátékokForrás: Koronázási Ünnepi Játékok

A Koronázási Ünnepi Játékok elmaradhatatlan szereplői a királyi óriásbábok, velük több helyen is találkozhatunk majd a belvárosban. Idén már két játékot is kínálnak: az Árpád-házi ágbogozó mellett egy új nyomozós-matricagyűjtős játék várja a családokat. Az óriásbábok leglátványosabban a Fehérvári királyok menetén jelennek meg augusztus 20-án, amely a Zichy ligettől a Szent István térig tart.

Augusztus 21–22-én 19 órakor ismét felállnak a fekete és fehér seregek a száz négyzetméteres sakktáblán: a Nemzeti Emlékhelyen élő sakkjátszma formájában mutatják be a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek