Idén rendhagyó módon keltik éltre az ókori Rómát a Savaria Napok

Augusztus utolsó hétvégéjén, vagyis augusztus 27. és 29. között Szombathely kicsit újra Savariává változik, és megidézi a város egykori római alapítóinak életét, munkáját és ételeit is. Bár ebben az évben rendhagyó módon tartják meg a Savaria Történelmi Karnevált, a szervezők igyekeznek hozni a Karnevál programjának közönségkedvenc elemeit.

Collegium GladiatoriumForrás: Mászáros Zsolt / Savaria Napok / Press

A Savaria Napok forgataga kisebb lesz, de a Borok utcája így is megvalósul, csak éppen Borfesztivál néven beköltözik a Fő térre. A Fő téri színpadon megannyi koncertet hallgathatnak majd meg a látogatók. A zenei paletta a hatvanas évek rockabilly zenéjétől a nyolcvanas évek alter-pop zenéjén, a harmincas-negyvenes évek gipsy-jazz-muzsikáján, a két háború közti Budapest füstös bárjainak zenéjén és a countryn és az indie-rockon át egészen az ír folk-punk-rockig és a korunk reggae, ska, punk és latin zenéjét egybeolvasztó, meghatározhatatlan stílusú és fergeteges hangulatot teremtő Ocho Macho-ig terjed.

Eközben a Történelmi Témapark időutazásra hívja a Savaria Napok látogatóit: a Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időturistákat katonai hagyományőrző bemutatók és színes, római kori tábori élet várja. A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán hadviselés mellett bronzműves és fegyverkovács műhely is helyet kap a parkban, és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is. Ebben szombaton közreműködik majd a Colonia Claudia Savariensum, azaz Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) is, aki számos kovászolós trükk mellett a római focaccia-készítés rejtelmeibe is beavatja az érdeklődőket.

A Savaria Napok ünnepélyes megnyitója az ősi római ünnep, a Volturnalia keretében zajlik augusztus 27-én 18 órátólForrás: Mászáros Zsolt / Savaria Napok / Press

De a programok és bemutatók során találkozhatunk majd a város alapításában kulcsszerepet játszó XV. Apollinaris legio katonáit megjelenítő Savaria Legio Egyesülettel, a Collegium Gladiatorium acélos izmú gladiátoraival és Kassai Lajos lovasíjásszal is. Tábori életet, fegyvereket és népi viseletet mutat majd be a Colonia Rostallo, a Lanciarii Savariensis, a Kenaz Manufaktúra, az Északi Gárda és a Jaurinum Győri Történeti Társaság is, akiknek markomann táborában annak a germán népcsoportnak az életmódját ismerhetjük meg, akiknek Marcus Aurelius légiói ellen vívott háborúját a Gladiátor című film vitte vászonra.

Márton, a kovács / SpiritusmetalliForrás: Szabó Márton / Savaria Napok / Press

A témapark két napja alatt, augusztus 28-tól 29-ig Kocsy Márton fegyverkovácsot és munkáit is megismerhetjük, aki immár 30 éve foglalkozik ezzel a mesterséggel, illetve bepillanthatunk egy bronzműves, Bíró Csaba műhelyébe is - olvasható a közleményben. A programok szabadon látogathatók, csak a színpadon zajló koncertekhez lesz szükség a védettségi igazolványra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek