Ezek lesznek idén a legütősebb kiállítások Európában

Érezte már úgy, hogy minden napja ugyanolyan, mint az előző? Mintha egy szürke szemüvegen keresztül látná a világot? Hogy semmi sem hozza lázba igazán, és az energiaszintje konstansan alacsony? Na ez az a lelki állapot, amikor jól jön egy kis művészi inspiráció!

Ebben a cikkben 2020 legizgalmasabbnak igérkező, európai kiállításait gyűjtöttük össze – csupa olyan tárlatot, amiről úgy gondoltuk, megéri spontán szabadságot kivenni és repülőjegyet venni. Katartikus performanszok, dekoratív és groteszk Art Nuoveau-rajzok, mindent beborító színes pöttyök és reneszánsz szupersztárok - az idei kiállítási felhozatal vérpezsdítőnek ígérkezik. A múzeumozás után ne felejtsük egy koktél mellett átbeszélni az élményeinket!

Aubrey Beardsley

Hol? Tate Britain, London
Mikor? Március 4-től május 25-ig.

A 25 évesen elhunyt titokzatos személyiségű Aubrey Beardsley a századvégi Art Nouveau egyik legvitatottabb alakja. Dekoratív és elegáns, ugyanakkor sötét és groteszk, néha erotikus tartalmú tintarajzaival egyszerre sokkolta és elragadtatta a 19. századi London közönségét. Jellegzetes stílusát a kanyargós vonalvezetés, az üresen hagyott és az aprólékosan kidolgozott felületek, a fekete és a fehér kontrasztja jellemzi.

Aubrey Beardsley: A pávaszoknya, illusztráció Oscar Wilde Saloméjához, 1983.wikipedia

A művész hétéves pályafutásából a Tate Britain most egy akkora léptékű kiállítást rendez, amilyenre nem volt példa az elmúlt ötven évben. A több mint 200 rajz között lesznek Oscar Wilde Salomé című tragédiájához és Arisztophanész erotikus komédiájához, a Lysistratához készült grafikák is.

Marina Abramovic: Az élet után

Hol? Királyi Művészeti Akadémia, London
Mikor? Szeptember 26-tól december 8-ig.

A szerb performanszművész Marina Abramovic a legsúlyosabb félelmeinket viszi a színpadra, hogy megszabadítson azoktól. Munkáiban az ember fizikai és mentális ellenállóképességének a határait feszegeti. Performanszai megindítják és könnyekre fakasztják, vagy megbotránkoztatják és felháborítják a közönséget. Egy biztos, lehetetlen közömbösnek maradni irántuk. Az elmúlt ötven év Abramovic-performanszait összegző kiállításon a visszatekintés mellett a legfrissebb munkák is láthatóak lesznek; a 70-es éveinek közepén járó művész az utóbbi időben a testének változásaival foglalkozik, és azzal, hogy hogyan éli meg az átmenetet az élet és a halál között.

Marina Abramovic 2010-ben a New York-i MoMa The Artist is present című kiállításán három hónapig, napi nyolc órán át mozdulatlanul ült, hogy a látogatók egyenként leülhessenek vele szemben és a szemébe nézzenek.Shelby Lessig - Trabajo propio/wikipedia

A művésszel szoros együttműködésben létrehozott tárlat azt a fajta "intenzív, fizikai találkozást" ígéri, amiről a művész ismertté vált. Hogy pontosan mi várható, azt egyelőre nem tudni. De annyi bizonyos, hogy egy 70-es évekbeli performanszot (Imponderabilia) megidézve a látogatóknak ezúttal is egy meztelen férfi és egy nő között kell bepréselniük magukat a kiállítóterembe.

Yayoi Kusama

Hol? Gropius Bau, Berlin
Mikor? 2020. szeptember 4-től 2021. január 17-ig.

Ha szorult önbe egy csöppnyi nárcizmus, és ezt vállalja is, akkor javasoljuk a berlini Gropius Bau kiállítását, ahol egy tükrökkel kirakott szobában (Infinity Mirror Room) egyszerre milliónyi példányban láthatja viszont magát. A múzeum a 91 éves japán avantgárd művésznő, Yayoi Kusama munkássága előtt tiszteleg egy monumentális - közel háromezer négyzetméternyi területet elfoglaló - kiállítás keretében.

Yayoi Kusama: Infinity Mirror RoomPablo Trincado from Santiago de Chile/wikipedia

A 60-as évek hippi mozgalmával is kapcsolatba kerülő Kusama a végtelenig ismétlődő mintáiról, a mindent beborító pöttyeiről és a hipnotikus, tükrözött tereiről ismert. Művészetében a klasszikus technikákat, azaz a festészetet, a szobrászatot és a grafikát kombinálja az installáció, a performansz és a happening műfajával. A nem kevesebb mint hetven év művészetét felölelő tárlaton beléphetünk a húsz Infintity Mirror Room közül az egyikbe, ahol az egymásnak fordított tükrök a végtelenig sokszorozzák a repetitív mintákat.

Férfiasság: Felszabadulás a fotográfián keresztül

Hol? Barbican Art Gallery, London
Mikor? Február 20-tól május 17-ig.

A nőművészet mellett idén a férfiasság is a terítékre kerül. A szexuális zaklatás problémájára figyelmeztető #MeToo kampány óta a fogalom élesebb fókuszban van, így a témafelvetés nem is lehetne időszerűbb. Manapság gyakran hallunk olyan kifejezéseket, mint például a "mérgező férfiasság", vagyis a férfiakra pusztán a nemük miatt nehezedő elvárások összessége, például az érzések elfojtása, vagy a "kemény fickó" magatartás.

A Barbican Art Gallery kiállítása a férfikép változásaival foglalkozik a 60-as évektől napjainkig. A tárlat több mint ötven művész munkáin keresztül mutatja be, hogy a fotográfia és a film miként alakította a férfiasságról alkotott elképzeléseket. Hatalom, patriarchátus, nők percepciója, gyengédség és család – ezekről mind szó lesz a tárlaton.

Az olmékok és a Mexikói-öböl kultúrái

Hol? Musée du Quai Branly-Jacques Chirac, Párizs
Mikor? Május 19-től november 15-ig.

A Kolumbusz előtti indián civilizációk kapcsán nekünk itt Európában elsőként a maják és az aztékok neve jut eszünkbe. De az i. e. 1500 és i. e. 400 között a Mexikói-öböl partjának mocsaras vidékein élő olmékokról kevesen hallottak. Pedig állítólag az egyik legnagyobb és legtitokzatosabb közép-amerikai civilizáció volt, kultúrájuk példaként szolgált a maják számára is. Ezért került fel erre a listára a párizsi Musée du Quai Branly-Jacques Chirac kiállítása, amely elsőként mutatja be Európában a művészi érzékenységgel megáldott civilizációt.

La Venta-i bazaltfej. A kőfejek az olmékok legismertebb alkotásai, 17-et találtak eddig belőlük, 160-360 centiméter magasak, test nem tartozik hozzájuk, és súlyuk elérheti a 20 tonnát is.Glysiak/wikipedia

A múzeum több mint 200 tárgyon keresztül illusztrálja az olmékok kiválóságát a gazdaság, a politika és a művészet terén. Olyan témákat jár körül, mint a szimbolizmus, írásrendszerek, rítusok és ideológiák, amelyek mentén az olmékok társadalma kialakult, és amelyek utat nyitottak a későbbi mezoamerikai (Mexikó és Közép-Amerika területén fekvő régió Kolumbusz előtt) civilizációk fejlődéséhez.

Raffaello

Hol? Nemzeti Galéria, London
Mikor? 2020. október
 3-tól 2021. január 24-ig.

Nem hiányozhat erről a listáról a jóképű reneszánsz szupersztár Raffaello Sanzio, hiszen idén ünnepeljük halálának 500-ik évfordulóját. A mester "élete rövid volt, munkája termékeny és öröksége halhatatlan" – így összegzi a művész jelentőségét a londoni Nemzeti Galéria, amely a festőgéniusz munkásságáról az eddigi legnagyobbnak ígérkező kiállítással készül. A nagyjából harminc Raffaello-festményből húszat külföldről kölcsönöznek, köztük lesz a budapesti Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája is.

Raffaello Sanzio: Alexandriai Szent Katalin, 1507. körül© The National Gallery, London/Raphael/wikipedia

De a festmények mellett a kiállítás a művész egész munkásságára kitér, beleértve rajzait, építészeti és szobrászati terveit, gobelinjeit és költészetét is. Az év során számos izgalmas program fókuszál a művészre. A londoni mellett említésre méltó a római Scuderie del Quirinale kiállítása március 5-e és június 2-a között, amelyről már írtunk korábban.

Van Eyck: egy optikai forradalom

Hol? Szépművészeti Múzeum, Gent 
Mikor? Február 1-től április 30-ig.

Kihagyhatatlannak tűnik a Jan van Eyck-kiállítás Gentben, két okból is. Egyrészt, mert eredeti formájában láthatjuk a németalföldi reneszánsz ikonikus alkotását, a Genti oltárat a szenzációs részleteket feltáró restaurálások után. (Miután a később felvitt festékrétegeket letisztították, kiderült, hogy az eredeti képen a Krisztust jelképező áldozati báránynak meglepően emberszerű arca van.) Másrészt ez lesz a valaha rendezett legnagyobb Van Eyck-kiállítás.

Hubert és Jan van Eyck testvérek: Genti oltár középső táblaképe a bárány imádásának jelenetévelDIRECTMEDIA Publishing GmbH/wikipedia

A mindössze húsz, Van Eycknak tulajdonított festménynek több mint a fele egy tető alatt lesz, száz további, a korszakból származó alkotás mellett. A város egyébként tematikus évet tart, aminek keretében számos Van Eyckkal kapcsolatos programra számíthatunk: a képzőművészet, a színház, a tánc, a design, a divat, a gasztronómia, a zene és még a vásárlás is Van Eyckról fog szólni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek