Mától látható az előző évi Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítása

A Ludwig Múzeum folytatja az eddigi gyakorlatát és a hazai közönség számára is bemutatja az előző évi Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítását. Ezúttal Waliczky Tamásnak, a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselőjének kiállítása, a Képzelt kamerák mesél a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről - adja hírül a Ludwig Múzeum.

Waliczky Tamás: Ortografikus kameraForrás: Ludwig Múzeum

A kiállítást február 13-án 18 órakor Peternák Miklós művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének vezetője nyitja meg, köszöntőt mond Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa. A megnyitót követően a művész tárlatvezetést tart.

Waliczky Tamás egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit. Visszatérő témája az emberi látás leképezése. A kiállítás címe arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. A digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei más-más vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. A 23 mechanikus fantáziakamerája – melyek akár létezhetnének is – a kiterjesztett valóság futurisztikusan analóg meg-jelenítésének mesterpéldái.

Kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és a kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.

A velencei pavilon szabadtéri átriumában egy interaktív installáció segítségével a nézők ki is próbálhatták az egyik kamera működését. Ennek beltéri adaptációjával találkozhatunk a budapesti kiállításon, csak itt a velencei panorámakép helyett a budapesti látképpel tud a néző önarcképet készíteni. Bővebb információk a múzeum honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek