Last minute ötletek azoknak, akik még mindig le vannak maradva pár ajándékkal

A karácsony minden évben ugyanazon a napon van, de valahogy mindig sikerül olyan pillanatok alatt ránk lopakodnia, hogy észre sem veszük, máris december 24. van. A sütögetés, a díszítés és a csomagolás között pedig megesik, hogy elfelejtkezünk pár ajándékról, ezért az utolsó pillanatban vagyunk kénytelenek beszerezni. Biztos, hogy idén is van olyan, aki még így járt. Rájuk gondolva gyűjtöttünk össze pár olyan, utolsó pillanatos ajándékötletet, amiért nem kell sokat rohangálni, ráadásul személyessé is tehetjük a meglepetést.

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb ajándéklehetőség, amivel azt is kimutathatjuk, mennyire figyelünk a megajándékozott kívánságaira és érdeklődési körére, az a sétajegy. Természetesen Budapesten lehet a legtöbb sétát elérni, de tematikus és városnéző túrákat számos településen szerveznek, ezeket pedig online le is foglalhajtuk. Egyre több helyen pedig már éves lejáratú jegyeket is találunk.

Forrás: freestocks / Unsplash

Egy korábbi ötletelős anyagunkban már összegyűjtöttük a gasztronómiai témájú budapesti sétákat, melyekkel egyszerre adhatunk tárgyi ajándékot és élményt is a következő évre. Gasztro témájú sétákból elég sok van, lehet miből válogani. De a Budapest Beyondnál, akikkel nyáron még az óbudai Gázgyárban és kora ősszel a pesti rakpart történetét bemutató sétán jártunk, ezek is elérhetők lesznek jövőre, és be lehet majd nevezni egy Kóser sétára a rabbival is.

A Budastep a gasztronómiai túráin kívül karácsonyi séta ajándékutalványt is kínál, mely 3500 forint értékű, és egy évig felhasználható. Vásárlás után egy letölthető, dizájnos utalványt kapunk e-mailben, melyen szerepel egy egyedi kuponkód, és amit kinyomtatva át tudunk adni a megajándékozottnak. Aki az ajándékot kapja, a kuponkód segítségével tud majd sétát foglalni a budastep.hu weboldalon keresztül, legkésőbb 2021. december 31-ig.

Az Imagine Budapest szintén készül három érdekes és ízletes sétával a jövő évre. Nem csak édesszájúaknak lehet izgalmas például az Édes élethabkönnyű belvárosi séta, ahogy a Sercli – a gőzmalmoktól a kézműves pékségekig, illetve a Budapesti szeszhatározó – szívderítő italtörténetisétaa belvárosban című séták egészen érdekesnek ígérkeznek még akkor is, ha valaki nem követi a gasztro-történelmet.

Persze ők is készültek karácsonyi online utalvánnyal. A kártya kinyomtatható, bármeddig felhasználható, és nem veszíti el az érvényességi idejét. Bármely sétára beváltható (kivéve az angol nyelvűt), hacsak a leírásban nem jelölték ezt másként. Megrendelése sem bonyolult, csak az oldalon lévő űrlapot kell érte kitöltenünk, így akár még december 23-án is kinyomtathatjuk. 

A Hosszúlépés. Járunk? csapatának sétajegye szintén örökké érvényes, és több tucatnyi tematikus városi sétára beváltható szerte a fővárosban. Az ára 4 290 forint, és ha online vásároljuk meg, azonnal kézbesítik e-mailben. Bármely sétajegy kreatív ajándéknak számít, és a közös felfedezés maradandó élményét adja.

Kurzusok, tanfolyamok, új élmények

Kicsit nagyobb befektetés, de ha pont azért maradt el az ajándék megvásárlása, mert nem akartunk egy újabb kesztyűt, nyakkendőt vagy polcra pakolható kerámia mütyűrt venni valakinek, akkor egy kurzussal vagy tanfolyammal jól járhatunk.

Az első két lehetőséget azoknak ajánljuk, akik tudnak angolul. A nemrég felfedezett Udemy.com oldalon számos tanfolyam közül választhatunk. Bár nem ad OKJ-s bizonyítványt, a tudásunkat határozottan fejleszti. A választható kategóriák a pénzügyi oktatástól a tanár kurzusokig terjednek, köztük pedig találni zenei, gasztronómiai, IT, marketing, design, Tai Chi, meditációs, belsőépítészeti és dekor tanfolyamokat. Van rövidebb és hosszabb lefutású, prémium és alap kategória is. Érdemes lehet szétnézni az oldalon, hátha rátalálunk a legmegfelelőbbre. 

A Masterclass már egy nagyobb volumenü dolog, de jelenleg az egyik legprofibban kivitelezett online kurzus a piacon. Az angol nyelvtudás szintén elengedhetetlen hozzá, de aki beiratkozik valamelyik tanfolyamra, olyan nevektől tanulhat a forgatókönyvírásról, a színészetről, a kreatív írásról, a sport mögött rejlő lelki és gondolati síkokról vagy a gasztronómiáról, mint Neil Gaiman regényíró, Serena Willams teniszező, Gordon Ramsey sztárszakács, Samuel L. Jackson, Morgan Freeman vagy Helen Mirren. Az oldalon még elérhető az a karácsonyi akció, amivel 1 áron 2 tagsági bejelentkezést szerezhetünk meg. 

Természetesen magyar nyelven is elérhető rengeteg tanfolyam, az alap főzőkurzusoktól elkezdve a komolyabb szakmai tanfolyamokig. Ha gasztro órát adnánk ajándékba, érdemes szétnézni például a Chefparade oldalán, ahol vouchert vásárolhatunk a megajándékozottnak. Ez egy évig felhasználható, és bármelyik kurzusra érvényes. A kártya birtokosa választhatja ki, hogy melyik kurzusra szeretne menni, majd a voucheren található vonalkód/szám megadásával jelentkezhet rá. 

Ha más tematikájú tanfolyamokra keresnénk rá, akkor a Webuni.hu, az Efeb.hu és a Pallas70.hu oldala is jó kiindulási alap lehet. 

Azonnali ajándékok a fa alá

Bár pozitív gondolatokkal kell előre tekintenünk a jövő évre, nem árt, ha nem csak olyan eseményre épülő ajándékokkal kedveskedünk, amelyek megtartása – hiába szeretnénk szépíteni – egy kicsit mégiscsak bizonytalan. Éppen ezért az utolsó pár napban érdemes olyan ajándékok után is nézni, amik minden helyzetben elérhetők lesznek. Ilyen lehet például egy előfizetés a nemrég indult Filmio stream szolgáltatásra, ahol régi és új magyar filmeket nézhetünk hasonlóan a Netflix-hez vagy az HBO Go-hoz, csak töredék áron.

A filmek mellett a könyvek is mindig jó ajándékok. Művészetkedvelő ismerőseinket csodaszép albumokkal is meglephetjük. Például olyanokkal, amikől egy korábbi gyűjtésünkben írtunk. A fiatalabb korosztálynak, illetve azoknak, akik szeretik a több szereplős, varázslattal, szörnyekkel és vámpírokkal teli ún. young adult fiction (amolyan kamasz líra - a szerk.) kategóriájú regények hangulatát, azoknak most újabb és újabb kötetek között válogathatunk a könyvesboltok polcairól.

A világ egyik legkeresettebb angliai bázisú könyvkiszállítója, a Book Depository ajánlásai szerint a már nálunk is kapható Crescent City - Föld és vér háza, a Caraval trilógia, a Verity szörnyei-duológia, illetve az immár négykötetes Tükörjáró sorozat megéri a ráfordított pénzt és olvasási időt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek