Nyolc művészeti könyv a világ múzeumaiból, amivel meglephetjük szeretteinket

A múzeumok kiállításai katalógusai exkluzív tárgyak. Másfél kilós tömegükkel, vastag, fényes papírra nyomtatott, egész oldalas illusztrációikkal és keményfedeles borítóikkal olyan dekoratív tárgyak, amelyekben a legjobb szakemberek alapos írásai biztosítják, hogy az elménk se maradjon rest. Eleganciájukkal, időtlenségükkel, gondolatébresztő szövegeikkel kiváló karácsonyi ajándék válhat belőlük a művészet iránt mélyebben érdeklődő ismerősünknek.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat a világ vezető múzeumainak nemrég kiadott kiállítási katalógusai közül. Ezekben a több száz oldalas kiadványokban a legfrissebb kutatásokat adják közre, de nem csak a szakmai közönséghez szólnak. Bárki élvezettel forgathatja, aki tud angolul, és a művészet iránt mélyebben érdeklődik. Megbízható szerzőktől származó szövegeikkel, mutatós külsejükkel és illusztrációikkal éppúgy megszólítják a kiállításlátogató nagyközönséget, mint a művészvilág tagjait. Idén a járvány miatt kevés lehetőségünk volt rá, hogy külföldre utazzunk, kiállítási katalógust ajándékozni már csak ezért is jó ötlet: a múzeumi kiadványok egy kicsit talán pótolhatják a külföldi utazás és kiállításlátogatás élményét. 

Piranesi rajzai: az ókor víziói

Az antikvitás romos emlékeivel szemben állni fantasztikus élmény, nem hiába szerepelnek sok utazni vágyó bakancslistáján. De még egy ennél is különlegesebb világba repítenek az itáliai neoklasszicista rajzoló és rézmetsző Piranesi antik romokról készült építészeti fantáziái.

Piranesi, Via Appia AnticaGiovanni Battista Piranesi /wikipedia

Születésének 300. évfordulója alkalmából idén a londoni British Museum a művész kevésbé közismert rajzaiból rendezett kiállítást, olyan ikonikus emlékekről készült grafikákból, mint például a Piranesi idején felfedezett Pompeji. Bár lemaradtunk a kiállításról, a katalógusa egy 103 illusztrációval ellátott könyv éppolyan izgalmasnak ígérkezik, mint maga a tárlat. 

Aubrey Beardsley

A 19. század végi Art Nouveau egyik legvitatottabb alakja, Aubrey Beardsley felforgató, fekete-fehér rajzaival és komplex személyiségével a dekadencia szinonimájává vált. A fiatalon, 25 évesen elhunyt művész dekoratív, elegáns, de sötét és groteszk rajzaiból nemrég az elmúlt ötven év legnagyobb kiállítását rendezte meg a londoni Tate Britain.

Aubrey Beardsley: Klimax (Oscar Wilde Salome illusztráció)Aubrey Beardsley - http://www.muian.com/muian03/03Beardsley.htm/wikipedia

A kiállítás nagyformátumú, 225 illusztrációval ellátott katalógusának ott a helye minden Art Nuoveau rajongó polcán. 

Óceánjárók: sebesség és stílus

Az óceánjárók aranykora összefonódott a 20. század első felének iparművészeti irányzataival, az Art Nouveau-val, Art déco-val, modernizmussal. A leghíresebb óceánjáró hajók, köztük a Titanic enteriőrjeivel, az óceánjárókat népszerűsítő reklámképekkel, a korabeli divattal foglalkozott a Victoria and Albert múzeum 2018-as Ocean Liners: Speed and Style című kiállítása, melynek gazdagon illusztrált, 288 oldalas, keményfedeles katalógusát 40 fontért (~16 200 forintért) rendelhetjük meg a múzeum honlapjáról. 

A Titanic lépcsőszerkezeteDaniel Chiswick/wikipedia

Hokuszai: A nagy hullámon túl

Kacusika Hokuszai fametszeteiért lehetetlen nem rajongani. Leghíresebb műve, a Nagy hullám, ami egyben a japán művészet emblematikus alkotása is, annyira közkedvelt, hogy még Claude Monet is szerzett belőle egy példányt franciaországi, Giverny-i otthonába. Bár a British Museum 2017-es Hokuszai-kiállítása nem a legfrissebb, a japán művészet rajongóinak még mindig izgalmas lehet a tárlat katalógusa, egy 352 oldalas, 300 illusztrációval ellátott kötet, mely az alkotó utolsó 30 évére fókuszál.

Hokuszai: A nagy hullámForrás: Photo12/Ann Ronan Picture Library

Az idei év egyik legizgalmasabb kiállításának – melyet a londoni Barbican Art Gallery-ben rendeztek meg – az volt a témája, hogyan alakította a fotográfia és a film a 60-as évektől napjainkig a férfiasságról alkotott elképzeléseinket. A kiállításhoz készült katalógus 300 illusztrációt tartalmaz, és a művészet, a történelem, a kultúra és a queer (a nemi és szexuális határokat elmosó elmélet - a szerk.) tanulmányok témakörében írt hat fejezetnyi esszé, tanulmány segítségével járja körül a témát. 

Jan van Eyck. Egy optikai forradalom

2020 egyik legnagyobb művészeti eseménye a Jan van Eyck-kiállítás volt Gentben. Még soha ilyen átfogó tárlat nem készült a genti oltárról ismert németalföldi reneszánsz festő életművéről. A világ vezető szakértőinek esszéit tartalmazó, gazdagon illusztrált katalógus azért is jó választás, mert a kiállítást egy virtuális tárlat formájában be is járhatjuk online. A könyv és a virtuális élmény együttesen már majdnem olyan, mintha el is utaztunk volna Gentbe. 

Hubert van Eyck, Genti oltárForrás: DIRECTMEDIA / Wikipedia

Artemisia

A BBC News a művészettörténet Beyoncé-jának nevezte Artemisia Gentileschi (1593–1654) Itáliai barokk festőművésznőt, a 17. század legsikeresebb női alkotóját. A drámai erejű heroikus nőalakokat festő művész nemcsak tehetségével emelkedett ki kortársai közül, hanem azért is, mert nőként kivételes módon érvényesült a férfiak világában. Azután, hogy római tanítómestere a hatalmával visszaélve megerőszakolta, majd a nemi erőszak perén prostitúcióval vádolta, Firenzében karriert futott be, ahol az első női tagja lett a művészeti akadémiának.

Artemisia Gentileschi: Judit lefejezi Holofernészt, második változat (1620)Web Gallery of Art/wikipedia

A londoni National Gallery egy átfogó kiállítást rendezett életművéből, mely a legfrissebb hírek szerint januárban még nyitva lesz. Ha nem is tudunk oda eljutni, a kiállítás katalógusából is átfogó képet kaphatunk a művészről, a feminista művészettörténészek különféle nézőpontjairól. 

Christo

A bolgár származású Christo az egyik legismertebb kortárs művész, neve a jelenkori művészet iránt érdeklődők számára megkerülhetetlen. A párizsi Pont Neuf híd, a természeti képződmények és monumentális épületek, köztük a Reichstag becsomagolásáról, eltakarásáról, elfüggönyözéséről híres művész idén hunyt el 84 éves korában, épp abban az évben, amikor a párizsi Centre Pompidou nagyszabású kiállítást rendezett munkásságából.

Reichstag, ChristoOscar Wagenmans/wikipedia

Igaz, a kiállításhoz hasonlóan a katalógusa is csak a párizsi korszakra koncentrál, de ott eddig nem látható műveket is bemutattak a látogatóknak. A kiállítás katalógusa a művész karrierjének hátterében álló alkotó folyamatra fókuszál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek