Pár perc munka a konyhában, és a legismertebb éttermek fogásai teremnek az asztalunkon

A vírushelyzet hatására jó néhány étterem és ismertebb hamburgerező indított olyan házhoz szállítási lehetőséget, ahol egy kicsit mi, megrendelők is kivehetjük részünket a főzésből és az előkészületekből. Az ételek gusztusos üvegekben vagy tálakban érkeznek, de még nincsenek egészen készen, rajtunk a sor, hogy vacsorát varázsoljunk belőlük a séfek útmutatásával.

Ezek a 90-95 százalékban elkészített ételek elsősorban azoknak kedveznek, akik maguk is szeretnek otthon főzni, de ebben a nehéz helyzetben szívesen támogatják kedvenc helyeiket, ahova most még bizonytalan ideig nem látogathatnak el személyesen. Az alábbi gyűjtésben tehát olyan vendéglátóhelyeket válogattunk össze, ahol egy kis "csalással" mi varázsolhatjuk a több fogásos menüt és a legjobb burgereket az asztalra.

Forrás: Shutterstock.com

Mivel csak 10 nap van karácsonyig, a budapesti Laurel étterem már a karácsonyi és a szilveszteri házhozszállításra állt át. Az Ünnepi Silentium menüsorral otthon, biztonságban tudunk éttermi minőségű vacsorát készíteni. A fogásokat Mede Ádám és csapata álmodta meg. A lényeg pedig az, hogy nem egyszerűen megrendeljük a kész ételeket, hanem egy kicsit nekünk is dolgozni kell velük. Ezt pedig úgy éri el a séf, hogy a 4+2 fogásból álló menüsor fogásait (amelyiknél szükséges) vákuumzacskózva készíti elő, így a megrendelőknek már csak pár befejező mozdulatot kell végeznie ahhoz, hogy a tökéletes vacsora az asztalra kerüljön. Az étterem csapata az ételek mellé összeírta a legfontosabb instrukciókat is, így nem maradunk segítség nélkül.

A menüsort – amiben szerepel házi túrós pogácsa, kovászos kenyér és füstölt vaj, előételként füstölt pisztráng, cékla, salott hagyma, aztán kakasleves, majd főételként marhapofa és savanyú káposztás nudli, a desszert pedig karácsonyi Rumbaba és Petits Fours – két főre készítették el, így a 15 000 forintos megrendelésnél a vendégek számához elég 1-et beírni.

Rendeléseket december 22- re és 23-ra is le tudunk adni, a fogásokat pedig személyesen az étteremben, vagy kiszállítással lehet átvenni. Az azonban fontos, hogy lehetőleg a rendelés napján fogyasszuk el az ételeket. A menüsorokról az étterem oldalán, a Laurel Otthon menüpont alatt találunk információkat, de a részletes leírásért tovább kell lépni a Rendelés Leadása oldalra.

Széll Tamás fogásait is megkóstolhatjuk az otthonunkban

Széll Tamás és Szulló Szabina Budára költözött éttermében, a Stand25 Bisztróban is úgy tervezték meg az elviteles ételeket, hogy - igényeink szerint - kétféle módon rendelhessük meg azokat. Így aztán kérhetjük a kiválasztott fogásokat melegen, de ebben az esetben a séf azt javasolja, hogy átvétel után minél hamarabb fogyasszuk el, vagy rendelhetjük hidegen is, amit hétfőtől szombatig 11 óra és 20 óra között tudunk elvinni az étteremből. Ha a hideg változatot választjuk, akkor az ételek otthon néhány perces előkészületet is igényelnek.

Szerviz kicsit másképpForrás: Stand25 Bisztró / Facebook.com

A kezdőfogások között találunk kacsamáj terrine-t, faszénen grillezett padlizsánsalátát, sütőtökkrémlevest és francia hagymalevest sajtos krutonnal. Az ehhez tartozó, pdf-ben elérhető leírás szerint nyissuk ki a vákuumcsomagolást, tegyük a hagymalevest egy fazékba, és forraljuk két percig. Közben a krutonra szórjuk rá a sajtot, és süssük előmelegített 180 Celsius fokos sütőben amíg az ráolvad. Ezt követően a sajtos krutont a leves tetejére téve már tálalhatjuk is. Ha nem használjuk fel a fogást azonnal, hűtőben két napig eltartható.

A pdf segédlet az olyan elviteles főételekhez is jár, mint az egészben sült fasírt, a rakott burgonya, a csirkepörkölt és a mangalicából készült brassói pecsenye, illetve ez alól a desszertek sem kivételek. Ahogy az étterem oldalán is írták, mind az elvitel, mind a házhozszállítás 11:00 és 16:00 között érhető el vasárnaponként.

Konzervesített ramen és kacsamáj

Budapesten a 2. kerületben, a Frankel Leó utcában van egy hely, ahol egészen új formáját találták ki a házhozszállításnak. Huszár Krisztián éttermében, a Vietnamigulyás nevű helyen házhozszállítási eljárásként a konzervesítést választották. Ez azt jelenti, hogy az ételek nagy része, mint a mangalica körömpörkölt, a paradicsomos káposzta, a lecsó, a kacsamáj vagy a sütőtökös marha szép csavarosüvegekbe rendezve és lezárva rendelhetők. 

Forrás: Vietnamigulyas.hu / Facebook.com

A vendéglátóhely Facebook-oldalán azt írják, hogy az ételek a házi konzerválás során kapják meg végleges formájukat. A tartósítószermentes eljárás hozzájárul a konzervátumok végleges ízvilàgához és a hosszabb eltarthatósághoz. Az így rendelt, üvegekben érkező ételeket hűtőben kell tárolni, de az előre csomagolt kész ételekhez képest jóval hosszabb ideig, minimum két hétig elállnak. Ha pedig megéhezünk, akkor az üvegből egyszerűen kikanalazzuk a választott fogást és megmelegítjük.

Travelo tipp: Érdemes kerülni a mikrohullámu sütőt az ilyen gondosan elkészített ételek felmelegítésekor. Tűzhelyen melegítve sokkal finomabb íze lesz!

Forrás: Vietnamigulyas.hu / Facebook.com

A Vietnamigulyás természetesen a névadó ételéről, a vietnámi gulyásról ismert, amit udon tésztával, 
savanyított tojással, mangalica húsgombóccal vagy marhapofával, megyaszói mangalicatarja sashimivel, vagy sushi rizzsel és japán stílusú rántott hússal, tonkatsuval szolgálnak fel. Mivel a hely konzervált termékeinek választéka folyamatosan változik és bôvül, ezért ezek közül most már kettő, a húsgombócos és sertéspofás gulyás konzerv formájában is elérhető. És ami a legjobb, hogy az udon tészta egy második üvegben nyersen érkezik. Így azt frissen, a fogyasztás előtt ki lehet pár perc alatt főzni, és nem ázik el a levesben, bármelyik alaplevet is választjuk.

Most még receptkönyv sem kell a Jamie kajákhoz

A pazar karácsonyi menű és a fűszeresen izgató vietnami gulyás után, Jamie Oliver éttermi fogásaival és menő street foodokkal megyünk tovább ünnepi ételbeszerző ajánlónkban. A Zsidai Gasztronómia Csoport házhozszállítási kínálatában a 21, a Pest-Buda, a Baltazár, a Spíler és a Jamie Oliver éttermek fogásai találhatók meg. A hangsúly azonban itt sem az egyszerű készétel kiszállításon van, hanem azon a kis csavaron, aminek köszönhetően nekünk is lesz egy kis feladatunk, mielőtt az ételt az asztalunkon szolgálnánk fel. 

Forrás: Zsidai Csoport / Facebook.com

A csoport tagjai azért döntöttek úgy, hogy az ételek 90-95%-os készültségi fokon érkeznek meg az otthonokba, mert meleg készétel kiszállítása esetén sokszor 20-30 percig is a futárnál utazik az étel, és így óhatatlanul romlik a minősége mire elér a megrendelőhöz. A Laurelhez hasonlóan, így a Zsidai Gasztronómia éttermei is vákuumcsomagolva szállítják ki a fogásaikat, nekünk pedig lesz egy 5-10 perces előkészítési munkánk, amihez részletes videós- és írásos utasítást is kapunk. 

Az ételek 2 fős adagonként rendelhetők, így a konyhai szemét és az elviteles dobozok mennyisége is csökken. Sőt, sok esetben még serpenyőre sincs szükség, amellyel a mosogatás ideje is lecsökkenthető – olvasható a Zsidai Csoport Facebook-oldalán. Az ételek köre itt is hétről hétre bővül, hamarosan elérhetővé teszik a karácsonyi ebéd- és vacsoramenüket is.

A street food is házhoz jöhet, csak egy kicsit másképp

A sort egy szaftos hamburgerrel zárjuk, amit a minőségi alapanyagokból mi magunk állíthatunk össze. De sem a bucikért, sem a megfelelő húspogácsáért nem kell piacról piacra járnunk. Az "összeszerelési" útmutatóval érkező hamburger ötletével a Zing Burger jelentkezett.

Oldalukon többféle hamburger csomagból választhatunk. Rendelésünket leadhatjuk egy 4 főre kalibrált Angus Burger Csomagra, ami a nevéhez híven 4 angus marhából készült húspogácsát és 4 bucit tartalmaz, de kérhetjük a csomagot sima húspogácsával is, illetve 8 főre is. Külön csomagként, ha nagyon nem szeretnénk boltba menni, olyan kiegészítőket is rendelhetünk, mint a burgerező pikáns hamburger szósza, jalapeno paprika, savanyú uborka, cheddar sajt, bacon és egyéb szószok.

Ahogy a korábban bemutatott éttermeknél, itt is az a lényeg, hogy a végső simítások, a burger összerakása a mi feladatunk otthon. Viszont így legalább tudjuk, mi kerül a burgerbe, hogyan készült és teljes mértékben a saját ízlésünknek megfelelően állíthatjuk össze, minőségi és ellenőrzött alapanyagokból.

Hogy tökéletesen sikerüljön az otthoni "grillezés", a Zing is írt sütési útmutatót, amiben percre pontosan lebontották a sütési időket, attól függően mennyire átsütve szeretjük a húspogácsát. Leírták még, hogy a bucikat a csomag többi részével együtt lehűtötték, így a benne lévő vaj megdermedt. Ha kint hagyjuk azokat a levegőn, akkor újra puhák és lágyak lesznek amire a húsok megsülnek, és már kezdhetjük is a jól megérdemelt falatozást.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek