Ezek lehetnek idén a legjobb ajándékok a főzés szerelmeseinek

Az otthon főzés és a kenyérsütés még sosem volt annyira drámai tevékenység, mint ebben az évben. Éppen ezért egy jól megválasztott ajándék vagy ajándékcsomag a témában nemcsak kiváló ötlet azoknak, akik szerelembe estek a főzéssel és kenyérdagasztással, hanem elismerés is lehet az eddigi munkájukért. Legújabb ajándékötletelős cikkünkben összegyűjtöttünk pár olyan lehetőséget, amit a legtöbb hobbiszakács örömmel fogadna a fa alatt.

Ha már annyiszor említettük a kenyérsütést és dagasztást, kezdjük a sort egy kenyérkészítő csomaggal, amibe minden olyan hozzávalót összeszedhetünk, ami ahhoz kell, hogy a megajándékozott igazi kovászos kenyeret tudjon sütni az otthonában. Ehhez szerezzünk be egy szép szakajtót, ami készülhet fapépből, vagy nádból - de kapható műanyag változat is -, a kilisztezéséhez pedig bekészíthetünk az ajándékkosárba egy kiló rizslisztet, amit aztán később sok minden másra is fel lehet használni. 

Forrás: Shutterstock.com / NewNorm-DJS

Hogy sikeres kovászt tudjon készíteni az, akinek az ajándékot adjuk, tegyünk a csomagba egy kiló BL80-as lisztet, és esetleg egy kisüveg jófajta mézet. Opcionális lehetőség még az olívaolaj és egy légmentesen záródó, megfelelő űrtartalmú csatos üveg, amiben a kovászt el lehet rakni a hűtőbe.

A lisztszitától a pizzasütő kőlapig

Akár a kenyérsütéshez, akár csak figyelmességként, egy konyhai eszközcsomag is biztos sikert arat a fa alatt azok számára, akik szeretnek új főzési technikákkal kísérletezni. Egy jófajta, minőségi vágódeszka például már magában is megállja a helyét, ahogy egy késkészlet is. De nem mindig az a szett a jó választás, amiben sokféle kés van. Jobban járunk egy kisebb, de profibb készlettel.

Forrás: Fortyforks / Shutterstock.com

Nagyobb beruházás, de ha tudjuk, hogy szerettünk már régóta kerülget egy ilyen szépséget, akkor egy öntöttvas sütőedény is a fa alá kerülhet. Van, akinek ennek kapcsán egyből a Le Creuset márka jut az eszébe, ami a híres amerikai tévés háziasszony, Julia Child kedvenc sütő-főző edénye és márkája volt. Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen edény megvásárlása egy életre szól, és persze annyiba kerül, hogy akár biztosítást is lehetne kötni rá, pont mint egy autóra. 

Forrás: Pegasus Pics / Shutterstock.com

De ha a megajándékozottunk nem márkafüggő, akkor érdemes még utánanézni az amerikai Lodge cég öntöttvas edényeinek is, mert kedvezőbb áron értékesíti azokat, mint a francia versenytársa. A harmadik lehetőség pedig azok a termékek, amikhez nem jár ugyan Julia Child ajánlása és minőségi tanúsítvány sem, de kezdésnek ki lehet próbálni egy kisebbet, hogy felmérjük milyen a minősége, majd beszerezni egy nagyobbat. 

Ha eszközcsomagban gondolkodunk, akkor vegyük figyelembe, hogy az, aki az ajándékot kapja, mit szokott a legtöbb esetben sütni vagy főzni. Ha szeret húsokkal dolgozni, akkor egy húscsipesz, egy húshőmérő, egy rozsdamentes húsvilla, vagy egy baromfivágó olló a grillcsirkékhez és az egészben sült kacsa felvágásához, jó ötlet lehet. Az ecet- és olajspray, a zsebfáklya - vagy ahogy hívni szokták: a zsebsárkány -, a fokhagymaprés és a citromhéj kaparó szintén bekerülhet a fa alá, ahogy az élő zöldfűszerekhez használható olló is.

A kő segítségével teljesen más lesz a pizzánkForrás: Shutterstock.com

Aki pedig oda van a tökéletes pizzáért, és otthon is folyton azzal próbálkozik, hogy a legjobbat hozza ki a kelesztett pizzatésztájából, azt meglephetjük például egy sütőbe helyezhető pizzakővel, ami egy kemence képességével ruházza fel a sütőt, függetlenül attól, hogy légkeveréses, elektromos vagy gázsütő van otthon. A sütőkő anyaga magas porozitású kerámia, vagyis samott – ez az anyag felveszi a tésztából feszabaduló párát, majd eltárolja, és a későbbi szakaszban, amikor szükség van rá, a párát visszaadja.

Használatához fontos tudni, hogy a maximálisra feltekert sütőben a követ legalább 20 percig elő kell melegíteni, majd a hőfokot visszavéve, a tűzforró kőre kell tenni a pizza- vagy kenyértésztánkat, hogy egyenletesen megpiruljon, ropogós legyen, és a tészta jobban feljöjjön. És ha már pizzakövet adunk ajándékba, egy pizzalapát sem árt hozzá, amiről könnyedén átcsúsztathatjuk a kész pizzát a forró sütőkőre.

Saját készítésű szakácskönyv és borválogatás

A szakácskönyvekkel általában nem lehet mellé lőni. Sok hasznos tanács található bennük, gyönyörű képekkel, remek főzési tippekkel. Persze, jó párszor belefutni olyan receptekbe is, amik egyszerűen kivitelezhetetlenek az itthon kapható alapanyagokkal, főleg egy hobbiszakács számára. Így aztán ha valaki olyat szeretnénk megajándékozni, aki csak 2020 márciusában jött rá, hogy szeretne megtanulni a tojásrántottán és a sajtos-tejfölös tésztán kívül mást is főzni, annak nem biztos, hogy rögtön egy Alain Ducasse mesterszakácsról szóló könyvet kellene a kezébe nyomni.

Egy saját készítésű szakácskönybe azonban bele tehetjük a saját szívünket és lelkünket. Ha most, december elején elkezdünk rá készülni, és az elkövetkező egy-másfél hétben összegyűjtjük és befotózzuk az általunk gyakran elkészített ételeket, vagy a mozzanatokat, ahogyan a rántást, a húslevest vagy a grízgombócot csináljuk, akkor karácsony előtt még akár be is köttethetjük, vagy elő- és hátlappal spiráloztathatjuk is egy fénymásoló, nyomtató üzletben. A lényeg, hogy szerkesszük meg pdf-ben az összegyűjtött recepteket és fotókat. Ha viszont már eddig is dokumentáltuk saját főzési sikereinket, akkor még könnyebb a dolgunk, hiszen a fotók már megvannak, csak a recepteket kell leírnunk és mehet is a szerkesztés.

Írjuk meg a receptkönyvet mi magunkForrás: Shutterstock.com

A receptek mellé nem árt, ha ajánlunk pár finom bort is. Ha van egy kigondolt költségvetésünk, akkor azon belül válogassunk össze például kettő vagy három bort. Adhatjuk ajándékba a két kedvenc borunkat is, ha tudjuk, hogy egyezik az izlésünk a megajándékozottal, vagy választhatunk egyet-egyet például a Villányi borvidék nemrég kihirdetett legjobb 12 cabernet franc palackja közül. Mivel decemberben tartják a tokaji aszú főszezonját, ezért két különböző palack aszúbor is jó választás lehet.

A lényeg, hogy szerkesszünk melléjük egy kis borsor ismertetőt, hogy miközben otthon megkóstolják a borokat, egy kicsivel többet is megtudjanak róluk, mint a pincészet és a borvidék neve. 

Adjunk élményt, ami jövőre már elérhetővé válik

Bár most semmilyen tematikus sétát nem rendeznek a városban, és valószínűleg idén decemberben már nem térnek vissza téli álmukról a sétaszervező cégek, az utalványaikat már most megvehetjük ajándékba, hogy jövőre csak beváltani kelljen azokat. Így egyszerre adhatunk tárgyi ajándékot és élményt is a következő évre. 

Forrás: Shutterstock.com / Arts Illustrated Studios

Gasztro témájú sétákból elég sok van, lehet miből válogani. A Budapest Beyondnál, akikkel nyáron még az óbudai Gázgyárban és kora ősszel a pesti rakpart történetét bemutató sétán jártunk, jövőre pl. be lehet nevezni egy Kóser sétára a rabbival. A séta ideje alatt megismerkedhetünk a zsidó étkezési szokásokkal és ünnepekkel, a kóser jelentésével, hagyományával és jelenlegi gyakorlatával, miközben a csapat végigjárja majd a pesti zsidónegyed néhány kiemelkedő helyszínét is.

A Budastep múltidéző, vízivárosi kocsmatúrája 2021 márciusában indul újra. A Budán inni világnézet című sétán a városnegyed legendás kocsmáit és bisztróit járják körbe a sétálók, olyan helyszíneket, ahol megállt az idő. A Budai Borkorzó pedig egy időutazást ígér a '20-as évek világába, irodalmi szemelvények által kísérve és romantikus hangulatban.

Az Imagine Budapest szintén készül három érdekes és ízletes sétával a jövő évre. Az Édes élet – habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúaknak című program egy szórakoztató, kóstolókkal tarkított gasztrotörténeti séta lesz, melynek az ára tartalmazza a kóstolt finomságokat is. A Sercli – a gőzmalmoktól a kézműves pékségekig esemény az Imagine egyik legkedveltebb sétája, ahol az évszázados pékkemencén át a high-tech sütödéig mindent végigjárnak a jelentkezők. A harmadik túra egy ünnepi kiadású Budapesti szeszhatározó – szívderítő italtörténeti séta a belvárosban, amelynek mottója: borban az igazság, de sörben az élet!

Forrás: Toa55 / Shutterstock.com

A Hosszúlépés - Járunk? csapata jövőre is elindítja legkedveltebb gasztro témájú sétáit. Így ott lesz a sorban A pesti sör elnevezésű séta, amely a fővárosi vendéglők és fogadók meglepően izgalmas és színes históriájára tekint vissza, illetve az Egy falat Kína és a hasonló tematikájú Kőbányai selyemút is. Előbbi a budapesti Kínába hívja az érdeklődőket, méghozzá a volt Ganz-MÁVAG gyártelep ruhaboltjai között megbújó éttermekbe és élelmiszerboltokba. Utóbbi séta viszont a még ismeretlen budapesti kínai negyedet fedezi fel, vagyis a kőbányai Monori Center titkos világát, ami hosszú évek óta növekszik közel a híres józsefvárosi kínai piac zajához.

IllusztrációForrás: Pixabay.com

A Palackba zárt legendák séta már más területre kalauzolja el az érdeklődőket. Ezen a túrán a Törley-dinasztia budafoki történetét fedezhetjük fel. Bejárhatjuk a Törley-család patinás, máskor nem látogatható mauzóleumát, felfedezhetjük a pezsgőgyár pincéit és Törley József családjának kalandos életét. Szóval jócskán van miből ajándékot válogatni a gasztronómia szerelmeseinek, és ez a válogatás még csak ihletadónak számít. De a lényeg itt is ugyanaz, mint a wellness ajándékoknál, hogy figyeljünk oda a megajándékozott igényeire. Neki vásároljuk, állítsuk össze az ajándékot, és szívből adjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek