Rendhagyó ajándékot adna valakinek? A tematikus gasztro-csomag biztos siker!

Korábban már ajánlottunk ajándékötleteket a főzés szerelmeseinek, akiknek természetes a konyhai sürgés-forgás, és olyan meglepetéseket is összegyűjtöttünk, amelyek a kütyüimádókat hozhatják lázba még akkor is, ha most nem utazhatnak. Legújabb gyűjtésünk azokhoz az utazókhoz szól, akik kimondottan egy ország konyhájára kattantak rá, és szívesen a saját otthonukba varázsolnák például India fűszeres illatait, a kiadós brit reggelik látványát, vagy a nápolyi pizzák semmihez sem fogható ízét.

Egy gasztro-csomag, amit saját magunk is összeállíthatunk, több szempontból is ajándék. Egyrészt megspórolja a megajándékozottnak a bevásárlásra fordított időt, hiszen minden alapanyag ott lesz már a fa alatt. Másrészt, ha írunk a csomaghoz saját tapasztalaton alapuló "szakácskönyvet" is, akkor már a recept-keresgéléssel sem kell foglalkoznia. De ami talán még fontosabb, hogy ezzel az ajándékkal megadjuk neki a főzés valódi élményét, vagyis azt, hogy remek alapanyagokból, a saját otthonában varázsolhat az asztalra egy indiai lakomát vagy egy brit sült kolbászos, tükörtojásos reggelit.

Már csusszanhat is a pizza a sütőbe

Ha például egy nápolyi pizza-csomagot állítanánk össze valamelyik rokonunknak vagy barátunknak, akkor érdemes a következő alapanyagokat és segédeszközöket beszerezni hozzá. Szükség lesz egy pizzavasra és egy pizzalapátra – legalábbis akkor, ha profi csomagot szeretnénk összeállítani. Jelenleg a Pizzavas.hu oldalon találtuk meg a legjobb ár/érték arányú termékeket, de ha inkább a pizzakő a szimpatikusabb, akkor az Igazipizza.hu és a Kályhásbolt.hu oldalán kell szétnézni, ahol szintén tudunk pizzalapátot venni a készlethez. 

Forrás: Shutterstock.com / Rawpixel.com

A következő szükséges hozzávaló a Stagionie 00 nápolyi pizzaliszt, amit olasz termékekre szakosodott élelmiszerboltban vagy webshopban tudunk beszerezni. Aztán ehhez jön az olasz sörélesztő, amit pl. a budapesti Ázsia Bt. üzletben kaphatunk meg. Tegyünk a csomaghoz még egy kisebb üveg fokhagymás olívaolajat, például a pomázi Igazioliva Boltból, vagy a BUONO - Olívaolaj- és tésztaszaküzlet választékából, ahonnan szintén lehet házhoz szállíttatni.

Ha van egy jó receptünk hozzá, akkor főzzünk le egy nagy adag fűszeres paradicsomszószt is, amit gusztusosan, egy csatos üvegben tehetünk a csomaghoz. Egy cserép friss bazsalikom, illetve egy házilag, személyesre szabott "szakácskönyv" pedig már hab a tortán. Az összes hozzávalót - a rusztikusság kedvéért - tegyük egy faládába (a szomszéd zöldségestől is kérhetünk, de stabilabbat az Ikeában is vehetünk), a pizzavasat viszont csomagoljuk külön, mert a legkisebb is körülbelül 12 kilogramm.

Egy kis darab India a fa alá

Ha az indiai konyhára gondolunk, általában egész Indiát értjük alatta, pedig az eltérő főzési és fűszerezési módszerek miatt jobb lenne a különböző részterületekről beszélni. De mivel itt Magyarországon kell beszereznünk a szükséges hozzávalókat egy indiai ihletésű vacsorához, talán megbocsájtható, ha egy alapcsomaggal lepjük meg a megajándékozottat. Egy ilyen csomaggal már könnyebben elindulhat a legkülönfélébb fogások irányába, és egy kis utánanézéssel akár egy kasmíri, bengáli vagy pandzsábi étel mellett is kiköthet.

Indiai sokszínűségForrás: Shutterstock.com

Ami a legfontosabb, hogy egy alapcsomagban legyenek illatozó fűszerek. Olyan alapfűszerek, magvak, melyeket általában a főzés megkezdése előtt szoktak kevés olajban kipattogtatni, hogy kijöjjenek az ízek. Ilyen a római kömény, ami szinte minden ételben megtalálható. Mindenképpen tegyünk a csomagba egy kis zacskó fekete vagy zöld kardamomot, koriander- és édesköménymagot, kurkumaport és esetleg chili pelyhet.

Fűszerkeverékek és paszták esetében egy-két csomag vagy egy doboznyi is bőven elég lesz kiindulási alapnak. Egy illatos garam masala vagy egy tandoori masala, illetve egy sárga curry paszta jó választás. A csomagba tegyünk még egy csomag basmati- vagy jázmin rizst, egy konzerv kókusztejet, melléjük csempészhetünk még egy-két friss lime-ot, és akár egy nagyobb csokor friss koriandert is. A gyömbér, a kesudió, a földimogyoró, a vöröslencse pedig már opcionális lehetőségek. Nagyobb ázsiai élemiszerüzletekben csomagolt lepénykenyeret is lehet kapni, azzal is lekerekíthetjük a csomagot.

Az olvasztott sajt mindenek felett

Olvasztott sajt témában kétféle ajándékötlettel is szolgálhatunk. Az egyik egy kicsit nagyobb volumenü és profibb lehetőség, a másik pedig egy barátibb, de ugyanannyira ízletes ajándék, és biztos, hogy mindkettő Svájc legszebb hegyei közé, egy kis faházikó teraszára repíti azt, aki ajándékba kapja.

Az első változat esetében vagy felkeressük valamelyik konyhai webáruházat, vagy a Vasedényboltok egyikét személyesen, és kiválasztjuk a megajándékozottnak legmegfelelőbb fondu készletet. Az ajándékra szánt keretünktől függően lehet nagyon profi, de lehet kisebb alapkészlet is.

A kenyérkockák mellett főtt krumplit és egyéb zöldségeket is meríthetünk az olvadt sajtbaForrás: Shutterstock.com

Ezután válasszunk fondü sajtot, ehhez kérhetjük egy sajtszaküzlet munkatársainak segítségét vagy a nagyobb élelmiszerüzletekben kiválaszthatjuk a leggusztább dobozolt változatot. Ha az ajándékot december 24-én vagy 25-én adjuk át, tehetünk a csomagba egy friss baguett kenyeret is, sonkakockákat egy szép lezárt tárolóban, esetleg egy dobozka koktél paradicsomot. 

A másik lehetőség, ha vásárolunk egy jó minőségű, nagyobb, fadobozos camembert sajtot. Készíthetünk mellé fagyasztott ribizliből egy savanykás gyümölcsszószt, amit kihülés után jól záródó csatos üvegbe kanalazunk. 

Ha nem találunk fadobozos változatot, akkor tegyünk a csomagba méretre vágott, hajtogatott sütőpapírt, ezen is megsüthető a sajt; a saját csomagolása nem jó erre a célra - illusztrációForrás: Shutterstock.com / Kudriavtsev

A csomagba rakhatunk még egy zacskó natúr kenyéchipset vagy grissinit (olasz kenyérpálcika), egy üveg friss, gyümölcsös fehérbort, valamint az elkészítési útmutatót, ami így hangzik:

Melegítsük fel a sütőt 200 Celsius fokra. Csomagoljuk ki a camambert sajtot a fadobozból és a papírjából, a doboz alját egy kicsit nedvesítsük át, majd tegyük vissza bele a sajtot. Vágjunk a tetejére egy keresztet, egészen a sajtkorong széléig. Ha bemelegedett a sütő, vegyük vissza 180 Celsius fokra, és csúsztassuk be a dobozban csücsülő sajtot a sütő középső rácsára. Nagyjából 10-15 perc múlva vegyük ki a sajtot, és a kereszt négy sarkát óvatosan hajtsuk vissza. Ha még nem elég lágy belül a sajt, akkor 5-6 percre még visszadughatjuk a sütőbe. Ha kész, dobozostól tegyük egy nagy vágódeszkára, kínáljunk mellé ribizliszószt, kenyérchipset vagy grissinit. Töltsünk mellé egy pohárral a behűtött borból is.

Utazzunk Angliába egy kiadós reggeli hátán!

Aki ezt az ajándékcsomagot kapja, az talán még másnap sem lesz éhes. Az angolok kiadós reggelijét itthon is meg lehet valósítani, csak az embernek nem mindig van kedve nekiállni beszerezni a friss hozzávalókat, így mindig csak egy álom marad, hogy angol reggeli kerüljön az asztalra. De ha korábban felmértük az igényeket, és tudjuk, hogy megajándékozottunk már egy ideje erre vágyik, akkor egy English Breakfast csomagtól biztosan teljesen oda lesz.

Nem olyan durva, mint amilyennek tűnik, csak mértéket kell tartani veleForrás: Shutterstock.com

Tegyünk a csomagba – ami lehet egy otthon kallódó kosár vagy egy bevásárló szövettáska – hat darab tojást egy tojástartóban, 2 pár, lehetőleg a piacról beszerzett kicsi kolbászt, amit sütni lehet, 2 darab szép paradicsomot, 1 doboz közepes fejű gombát, 1 konzerv paradicsomos fehérbabot és 10 dkg jófajta bacon szalonnát. A csomag két fő részére biztosan elég lesz.

Hogy a hozzávalókból hogyan lesz tökéletes reggeli, azt végül a Street Kitchen videójában mutatják be a legjobban, így ezt akár a megajándékozottnak tovább is küldhetjük, hogy tuti sikerélménye legyen az English Breakfast csomaggal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek