A legjobb ajándékok világjáróknak, amelyek szórakoztatva csillapítják az utazás hiányát

A legjobb utazási kütyüknek és ajándékoknak jó néhány kritériumnak meg kell felelniük idén. Egyszerre kell praktikusnak, hordozhatónak és szórakoztatónak lenniük. De ami a legfontosabb – és ezt a 2020-as év elég egyértelművé tette –, hogy akkor is használhatók legyenek, ha nem vágunk át kontinenseken, de még csak megyehatárokon sem. Az alábbiakban összegyűjtött kütyük azonban akkor is boldoggá tehetik az utazás szerelmeseit, ha egyelőre nem barangolhatnak tovább a saját kertjüknél.

A kertben és az Akropolisz tetején is működik

Idén nyáron, a lezárások közti időszakban, egy rövid belföldi barangolás ideje alatt próbáltuk ki a Fujifilm mini Instax kameráját, ami olyan, mint egy nagyra nőtt, rózsaszín tamagochi, csak ezt nem kell etetni. Az apró gép előnye, hogy kattintást követően gyakorlatilag kiköpi a mini Polaroid-képekre emlékeztető fotókat, amelyek pár perc elteltével már ragaszthatók is be az útinaplóba, vagy akár könyvjelzőként is használhatók az útikönyvben. Egy szelfizést vagy az esküvői pillanatok elcsípését is kipróbálhatjuk vele, csak figyeljünk a fényekre, mert néha túlságosan is érzékeny a lencséje.

Forrás: Travelo.hu / Hajdár Lilla

A másik, szintén ebbe a fotós kütyükörbe tartozó okoscucc az okostelefonhoz csatlakoztatható hordozható nyomtató. Ehhez külön fényképezőgép sem kell, elég a nyomtatót és a telefont Bluetooth- kapcsolattal csatlakoztatni, és már potyogtatja is a legjobb képeink minifotóit.

A kaparós térkép öko alternatívája

A kaparós térképeket már többször ajánlottuk azoknak ideális ajándékként, akik otthon is dokumentálni szeretnék, hogy merre jártak. Ha rákeresünk a „kaparós térkép" kifejezésre, sok olyan hazai webshop-ot találunk, ahonnan még bőven rendelhetünk karácsony előtti kiszállítással vagy személyes átvétellel.

Forrás: Miss Wood / Facebook.com

De ha ennél környezetbarátabb elképzelésünk van, akkor a parafából készült, beszúrós térképeket ajánljuk. Egy barcelonai cég, ahol egy helyen tervezik és készítik a parafatérképeket, 95%-ban természetes anyagokat használ fel. A csomagban találunk még különböző zászlós beszúrokat is, a térkép mellett pedig elég hely van a saját fotóinknak, jegyzeteinknek. A Miss Wood cég térképei az Amazon oldalán keresztül Magyarországra is rendelhetők.

A térképnél kisebb, de ugyanolyan jó móka

A népszerű kaparós térkép 64 oldalas útinapló formájában is kapható. Így rögtön magunkkal is vihetjük az útra, és meg is írhatjuk az élményeinket. A Travelogue kaparós napló két zsebet tartalmaz, egyikben a napló, a másikban pedig nyolc darab kaparós kontinens található. Az a jó benne, hogy nem egyszer használatos cuccról van szó, így akár egy több állomásos európai barangoláshoz is jól jön.

Forrás: Shutterstock.com / woottigon

Fotólencse okostelefonokra

Egyes okostelefonok már jobban fotóznak, mint a fényképezőgépek, de ezeknek sem árt néha egy kis tuning. Ha megajándékozottunk vérbeli telefonos fotós, esetleg Instagram véleményvezér, vagy csak szereti kiposztolni a szép képeket, amiket utazásai során készít, akkor egy okostelefonokra tervezett fotólencse-szett jó ajándék lehet.

Forrás: Shutterstock.com / Roman Arbuzov

A legtöbb ilyen lencse számos mobillal kompatibilis, a szettek pedig tartalmazzák a töltő kábelt, az utazó tokot és a tisztító felszerelést is. Itthon a Hama kínál 3 az 1-ben szettet, de az Androidauthority.com oldal szerint a piacon jelenleg a Moment Photo, az Olloclip, az Aukey Ora és a Xenvo a legjobb választás.

Akár még a kulcscsomónkat is bemérhetjük vele

Jó ajándék lehet a 2021-es évre egy csomagra applikálható nyomkövető is, ami olyan kicsi, hogy nemcsak a bőröndre akaszthatjuk rá, hanem a pénztárcába is rakható, kulcscsomóra is fűzhető és minden olyan tárgyra, ami hajlamos az eltűnésre egy utazás alatt. Ilyenek a Tile, a Rinex és a M.way nyomkövetők. A TKSTAR, a LugLoc, az Amcrest és az Optimus már kicsit nagyobbak méretben, de minőség szempontjából a legjobbak között vannak – írták a Gearhungry.com odalán.

A nyomkövetőkhöz mobilos applikáció tartozik, amit le kell tölteni a telefonra, a beépített GPS pedig a képernyőn mutatja meg, hogy éppen merre jár a csomagunk. Ha pedig lakáson belül keresnénk, akkor a Tile mini névre kiegészítő kütyüje hangos csipogással jelzi a telefonon keresztül, hogy melyik ruhakupac alatt rejtőzik például a kulcsunk.

Tüzes ajándék a világ minden tájáról

A kütyükről ugorjunk egyet a gasztro-utazás irányába, hiszen az ilyen ajándékokkal is lehet világot látni. Azoknak például, akik rajonganak a különböző országok konyhájáért, szeretik a csípős ételeket, sőt, szívesen megkóstolják még a legbrutálisabb chili szószokat is, jó ajándék lehet egy csípős szósz vagy chili szósz válogatás, ami a világ különféle ízeit hozza otthonunkba. Ha külföldről rendelnénk, akkor a Gourmet World négydarabos szettjeit érdemes megnézni, a Traveler Spicy Hot Sauce Selection Pack például Kínából, Mexikóból, Ausztráliából és Jamaikából hozza el a legtüzesebb szószokat, és az Amazonról meg is rendelhető.

Forrás: Shutterstock.com / Anna_Pustynnikova

De itthon is összeválogathatjuk a különböző nemzetek chili szószait, mivel egyre több errre specializálódott magyar termelő kínálja pokolian csípős termékeit, amelyek akár díszdobozba is csomagolnak. Ilyen például a Chilimania, a Chilicum vagy a Chilifarm.

Kóstoljuk meg Japán édes oldalát!

Maradjunk még mindig az ételeknél! Még ha világutazó szerettünk egy darabig nem is tudja meglátogatni bolygónk különböző pontjait, az ízeket attól még elhozhatjuk neki egy gasztro-előfizetéssel. A Japancandybox.com például egy olyan oldal, ahonnan Magyarországra is rendelhetünk.

Az előfizetés után, a megadott címre 12 hónapon keresztül érkezik egy-egy csomag, amiben 10 különböző japán édesség és rágcsálnivaló található. A szállítás ingyenes, fizetésre pedig háromféle ütemezés közül is lehet választani.

Társasjátékokkal a nagyvilágba!

A legjobb társas, amit ajándékba adhatunk egy utazni szerető ismerősünknek, az a Ticket To Ride társasjáték-sorozat valamelyik verziója. Választhatjuk közülük azt, amelyikkel egész Európát, csak az Egyesült Királyságot vagy csak London városát, esetleg Indiát szeljük keresztül. De a legújabb változatban New York van terítéken, ahol a játéktábla annak tömegközlekedési hálózatát ábrázolja és minden játékos 15 taxival, 2 utazás- és 1 vagy 2 úti cél kártyával indul neki a játéknak. Jó ajándék lehet ez a játék egy tervbe vett New York-i utazás előtt is.

Aztán ott a Backpacker, vagyis a Hátizsákos Utazó nevű társasjáték, amely egyelőre még csak angol nyelven, a gyártó oldalán keresztül rendelhető meg, és a visszajelzések szerint megéri a pénzét. A játékban meg kell küzdenünk minden nehézséggel, ami egy hátizsákos utazót érhet: rossz iránymutatással, a csomagjai eltűnésével vagy a gép lekésésével. De találkozhatunk más utazókkal is, és henyélhetünk a tengerparton is, legalábbis, ha megtaláljuk. A kis méretben csomagolt játékot később magunkkal is vihetjük az útra.

Forrás: Pixabay.com

Az utolsó, általunk ajánlott játék már a fővárosunkba visz. A Monopoly Budapest kiadása magyar nyelven, korlátozott példányszámban jelent meg, és a legtöbb játék webshop-ban már megrendelhető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek