Megdöbbentő és szívet melengető ajándékok, amelyeknek a járvány idején még mélyebb az üzenetük

Az idei évre talán senki nem fog visszatekinteni személyes érintettség nélkül. A család egysége vagy pont a szeretteink hiánya, a velük vagy nélkülük töltött idő mindannyiunk életében felértékelődött. És hiába hisszük vagy mondjuk az ellenkezőjét, valahogy mégis csak karácsony táján érezzük azt legfontosabbnak, hogy érzéseinket pár soros üzenet vagy egy tárgy formájában kifejezzük. Az idei évben nemcsak az ünnep megélése zajlik majd másképp sok családban, de talán a kiválasztott ajándékoknak is mélyebb üzenetük lesz. Az alábbiakban olyan tárgyakat mutatunk be, melyeket egy világjárvány nélkül talán eszükbe sem jutott volna tervezőiknek megálmodni. Szokatlan, mégis szívet melengető ajándékok következnek, melyek valódi kordukomentumai lehetnek a 2020-as évünknek. 

Az arcmaszkok Teslája

Ha van az idei évnek tárgyiasult szimbóluma, az kétségkívül az arcmaszk. Az év eleje óta egy külön iparág nőtt fejlesztésük köré, amely során azon agyalnak, hogyan tudnák a lehető legbiztonságosabbá tenni azt a védőfelszerelést, amely nélkül jó ideje már az utcára sem léphetünk ki. És bár egyre több vállalkozás fordult a maszkgyártás és -tökéletesítés irányába, egy amerikai, 3D-nyomtatással foglalkozó cég már a 2019-es pandémia előtt is a hűtött, lehető legtisztább minőséget biztosító maszkján dolgozott.

A járvány berobbanásakor azonban az Atmoblue cég alapítója, és egyben vezető tervezője, Leandro Rolon a WHO illetve a járványkutatással és -megelőzéssel foglalkozó amerikai CDC hivatal ajánlásait követve fejlesztette ki közös találmányuk legújabb verzióját, amelyet ma az arcmaszkok Teslájaként emlegetnek, és amely az idei karácsonyra vált elérhetővé 119 dollárért (~35 ezer forintért). 

Az intelligens maszkok fejlesztői szerint a Covid-19 járvány véglegesen megváltoztatta létezésünket a világbanForrás: Atmoblue / Indiegogo

A speciális, dupla, cserélhető légszűrővel ellátott szelepfedél lényege, hogy nemcsak a viselőjét védik meg a megszűrt, megtisztított levegővel, hanem környezetét is, vagyis az általa kilélegzett levegővel már a kórokozók sem jutnak ki. A legutolsó mérések szerint az Atmoblue filterei a levegő részecskék 99,9%-át szűrik meg, ezzel a jelenleg elérhető lehető legnagyobb biztonságot ígérik. Az arcra illeszkedő, kényelmes viselet biztosítása érdekében a maszk egy szilikonos belső borítást kapott, amely nemcsak, hogy nem engedi párásodni a szemüveget, de használat közben egy beépített miniventillátor gondoskodik benne a folyamatosan hűtött, friss levegő áramoltatásáról.

A légmozgás szabályozását a mesterséges intelligencia végzi, amely a mobiltelefonra tölthető applikáción keresztül segít adagolni a levegő mennyiségét és hőmérsékletét, hogy az megfeleljen sportolás, séta vagy az irodaasztal mögötti ülés közben. A nemcsak járványhelyzetben, hanem például erős légszennyezettség esetén is használható maszkkal összekötött telefonos alkalmazás, bárhol is legyünk, elemzi a levegő minőségét, és ugyanúgy jelzi, hogy meddig kell viselni maszkot, mint azt, hogy mikor kell a légszűrőket cserélni. 

Az Atmoblue alapítója szerint a jövő elképzelhetetlen a mindennapi viseletre tervezett, levegőszűrős arcmaszkok nélkül. Ezeknek fejlesztésében pedig a dizájnereknek épp akkora szerepe lesz, mint az egészségügyi szakértőknek.Forrás: Atmoblue / Indiegogo

Leandro Rolon, az intelligens maszk tervezője szerint a jövőben sokkal elfogadottabb és természetesebb lesz a maszkok tömeges használata, amely az okosórákhoz hasonlóan számos funkcióval egészül majd ki. Szerinte a jövő maszkjai már monitorozni fogják az egészségügyi állapotunkat, mérik a pulzust, a vércukorszintet, és minden olyan paramétert, amely kilégzésünk során is jelzőértékű lehet egészségünk szempontjából. 

Egy mozgó tartalmú képkeret, amelytől megnyugszik az elme

Az idei évben a nyugalom fogalma is egészen más, sokak által csak irigyelt, vágyott érzetté alakult át. A téma szakértői szerint ilyenkor csak egyetlen módon segíthetünk magunkon, ha olyan elfoglaltságot találunk a mindennapokban és olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyek egy picit kiragadnak a valóságból, és megnyugtatják lelkünket, elménket is. Ilyen indíttatásból született a Slow Dance névre keresztelt optikai illúziós szobor, amely a lassú mozgásként fordítható slow motion technikájával segít elterelni az állandóan kattogó agyunkat, gondolatainkat a külvilágról azzal, hogy 30X40 centiméteres keretbe foglalt az élet szépségei közül egy apró darabot.

A Slow Dance csapata a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) robotikai, grafikai tervezőszakát végzett emberekből állt össze, akiket a tudomány, a művészet és a meditáció szeretete köt össze. Évek óta a technológia alkalmazási lehetőségeit kutatják, egészen pontosan azt, hogyan lehetne a technológiát az emberi tudatosság fejlesztésének szolgálatába állítani. Jeff Lieberman műalkotása is ilyen – egyszerű, természetből vett, valódi tárgyakat helyezett be egy képkeretbe, amelyeket lassított mozgásukban jelenít meg, miközben az ember vizuális érzékelésének határait feszegeti. 

Elekromágneses impulzusokkal és finom villanófényekkel játszik annak érdekében, hogy a szemünk másodpercenként 24 képkockát láthasson, és azt az érzetet keltse, mintha a képkeretben egy szellő fújdogálná lassan ide-oda a benne rögzített virágoknak, leveleknek, madártollnak látszó mini tárgyakat.

A Slow Dance ötvözi a technológiát, a tudományt és a művészetet, hogy emlékeztessen az élet természetes rejtélyeire, a szépségre és csodára, amelyek mindennap körülvesznek bennünket.Forrás: global.wondermachines.com

A gombnyomás hatására megerősödő, majd elcsendesülő szél és a hajlongó növény lassú mozgása hipnotikusan vonzza a szemet, pihenteti az elmét, és egyetlen dologra segít összpontosítani: a nyugalomra, amely a látvány hatására szépen lassan talán mindenkiben kialakul. Egy kicsit olyan ez a képkeret, mintha a természet fidget spinnere lenne vagyis az a kézi búgócsiga, amelynek stresszoldó és koncentrálást segítő hatást tulajdonítanak. Az optikai illúziós szobrot 399 dollárért (~116 ezer forintért) lehet megrendelni a tervezők weboldaláról, de persze ázsiai replikája negyedáron már az AliExpressnél is kapható.

Akiknek fontos az idő, és szívesen játszanak vele

Egy termék összerakása és felépítése azt jelenti, hogy képesek vagyunk megérteni a funkcióját. Ehhez kellenek az érzékszerveink, szükség van a kezünkre, de legfőképp az agyunkra, amely ilyen helyzetben csak az utasításokra fókuszál, azokat követve hoz létre valamit. Valójában ezt jelenti az Ikea-élmény, amelyhez hasonlítja a MadClockMaker tervezője is a saját termékénék jelentőségét. A termék pedig nem más, mint egy komplett svájci óramű alkatrészekből álló készlet, amellyel bárki megépítheti saját időmérőjét gyakorlatilag a nulláról indulva.

Forrás: Kickstarter

A MadClockMaker gyártója egy lapos dobozban árulja készletét, amelyben minden fából vagy fémből készült alkatrésze precízen formált, lézervágott darab, ezeket kell összeépíteni a már készen kapott óraművel. A beépíthető fogaskerekek a neoviktoriánus korstílus egy darabját, a steampunkot idézik meg, összerakva pedig egy antik hatású, klasszikus időmérő szerkezetet varázsolhatunk otthonunkba.

Forrás: Kickstarter

Falra szerelhető, asztali változatú vagy egy könyvet formázó verzióban is árulnak belőle készletet 54 dolláros áron (~16 ezer forintért), de mindet úgy állították össze, hogy az összeszereléséhez a ragasztótól a szerszámokon és csavarokon át minden egyben legyen, még festéket és lakkot is csomagolnak a dobozba. Ezt az ajándékot a kézművesség élményét újrafelfedezőknek és leginkább azoknak ajánlják, akiknek sok szabadidejük van, és még képesek értékelni annak minden percét.

Éves gyertyakészlet, amellyel havonta csenget be a postás

Talán nem tévedünk nagyot, amikor azt állítjuk, hogy az idei évben az elszigetelődés, a magány és a kiszámíthatatlanság vált sokak legnehezebben elfogadható érzetévé. Amikor körbenéztünk a külföldi oldalak ajándékozási tippjei, ötletei kapcsán, a kommunikációt segítő okoseszközök között szinte kivétel nélkül mindegyik gyűjtésben találtunk gyertyákat, és ha jobban belegondolunk, ez egyáltalán nem véletlen. A fényt, a biztonságot, az otthon melegét jelentő vagy megidéző gyertyák idén valószínűleg még több család otthonában kapnak idén szerepet. 

Nagyjából hasonló indíttatásból bővítette portfolióját az idei karácsonyra a Homesick néven működő amerikai gyertyakészítő műhely is, amely webáruházában kínálja kézzel készített gyertyáit 200 különböző illatban, minden illatot egy-egy életérzésre, hangulatra építve. A manufaktúra tagjai évek óta járják a világot és készítenek felméréseket arról, hogy kinek milyen illatok jutnak eszébe helyekről, emlékekről és érzésekről, aztán az ezekhez párosított összetevőket viaszba öntik.

Hiányzik a kandalló ropogása, a nagymama konyhájának mindig édeskés illata vagy az otthoni, vasárnapi pirítós? Egy gyertyával bármelyiket megidézhetjükForrás: Homesick Candles

Így aztán a 34 dollárért kínált gyertyáik között ugyanúgy megtalálható Texas, Alaska vagy Párizs illata, mint szülőházunk könyvespolcának, egy gyümölcsöskert almafáinak, a tavalyi síelésnek, a nyári kempingezésnek, a kenyérsütésnek vagy a nagymama konyhájának fahéjas almáspite-illata. És hogy milyen furcsa egy év van mögöttünk, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az új munka reményére és még a home office-nak is öntöttek külön gyertyát. Az ünnepekre pedig egy 12 hónapos gyertyakészletet kínálnak azoknak, akik a nagy távolság miatt nem találkozhatnak szeretteikkel, ezért valami különleges ajándékkal szeretnék a tudtukra adni, hogy bármi történjen is, ők mindig ott vannak a család gondolataiban. A hangulat, érzés és élmény alapján kiválasztható, 12 különböző illatú gyertyával a postások csengetnek be a megadott címre az év minden hónapjának egy napján. 

Amikor a szeretetlámpa felkapcsolódik

Utoljára pedig álljon itt az a lámpapár, amely bár digitális csatornán közvetíti két ember között a kapcsolatot, mégis a legemberibb érzést, a szeretetet igyekszik továbbítani. A wifin keresztül kommunikáló lámpákat úgy tervezték, hogy két embert akkor is összekössenek, ha egyébként országhatárok, kontinensek választják el őket egymástól. Ahogy megérinti valaki az egyik lámpát, a másiknál lévő felvillan, hogy megmutassa, az adott pillanatban is gondolnak rá.

A barátság- vagy szeretetlámpáknak is nevezett fényforrásokat ma már különböző formában és dizájnban is kínáljákForrás: Friendlamps.com

A különböző színekben világító, egyszerű dizájnban megálmodott okoslámpa egyetlen érintésre kapcsol be, de mindössze 30 percig világít. Ez idő alatt fokozatosan elsötétül a virtuális hálózat másik végén álló lámpa is, mert ez a fényforrás tényleg csak arra szolgál, hogy egy jelképes üzenetet küldhessünk távollévő szerettünknek a nap bármely pillanatában. 

Forrás: Yankodesign.com, Goodhousekeeping.com

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek