Felhőként lebegni a táj felett – Ballonos, helikopteres és repülőgépes túrák hazánkban

Egy külföldi út nem mindig fér a családi költségvetésbe, pláne most, amikor percre-percre változik, hogy épp hova lehet repülni, és hova nem, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne felszállni a levegőbe. Itthon is lehet repkedni, és noha az ország méreteiből adódóan nem jellemzőek a belföldi menetrendszerinti járatok, egy sétarepülést bármikor simán össze lehet hozni.

Egy taxit, fel a magasba?

Persze ennek is megvannak a legkülönfélébb variációi. Nem is kimondottan sétarepülés, de azért a hagyományos közlekedéstől nagyban eltér a légitaxi. Ez a cég a hét minden napján röpteti az utasokat, de emellett foglalkoznak hagyományosabb sétarepüléssel is. Az ajánlott útvonalak mellett egyedi útvonalat is lehet kérni, de nagyon jópofa ötlet az oldtimer gépekkel való repülés is. És még egy nem kifejezetten hétköznapi dolog: a pilótaképzés. Ebbe most mélyebben nincs helyünk belemenni, és aki szerelmes a kék égbe, az valószínűleg már többet is tud a témáról. De például a fentebb emített cégnél is neki lehet látni az ismeretek megszerzésének, akár repülőgép-, akár helikopterpilóta szeretne valaki lenni. 

Fentről még az ismerős helyek is egészen másképp néznek ki. Felismerik például a képen látható fürdőt?Forrás: ZGPhotography/Shutterstock

Erre persze nagyon sok helyen van lehetőség, a farkashegyi reptéren például a motor nélküli suhanásba, vagyis a vitorlázó repülésbe lehet belekóstolni. Repterenként változik, hogy hol és milyen oktatásra van lehetőség, ezért érdemes a legközelebb eső helyszínen rákérdezni.

Felhőként lebegni a táj felett

De ha valaki nem maga akarja vezetni a gépet, és még csak nem is légitaxiba ülne, akkor jönnek a képbe a sétarepülés különböző variációi. A vitorlázást leszámítva a hőlégballonozás a legcsendesebb repülési mód, és a jellege is egészen más, mint a repülőn utazás. De mindkettőt érdemes kipróbálni, mert egészen más típusú élményt adnak.

Hőlégballonozást egyébként egyedileg is lehet rendelni, ha valakinek megvannak a megfelelő lehetőségei, és itt nem csupán a pénzre gondolunk, hanem arra is, hogy egy ilyen mutatványhoz elég sok helyre van szükség. Függeszkedést és repülést is lehet rendelni például ezen a honlapon – a függeszkedés az, amikor a ballon nem távolodik el, hanem rögzítve van, csupán a magasba emelkedik fel. Egy-egy repülés 45-70 perc, de több tényezőtől függ. Ez a cég, hacsak másképp nem szól az egyéni kérés, a Velencei-tó környékén száll fel, de vannak a főváros környékére vagy a Balaton vidékére szakosodott társaságok is.

Több helyen is lehet lebegni az ország fölöttForrás: Wirestock Images/Shutterstock

Itt például Veresegyház térsége feletti repülések vannak, de Keszthely és Balatonfüred is benne van a lehetőségek sorában. Persze olyan is akad, amely csak az utóbbira koncentrál és a tó körül szervez lebegéseket. Ezen a linken olyan utak közül lehet válogatni, amelyek a Kis-Balaton mocsarai, a Hévízi-tó, a Balaton csillogó vize, a Zala vidéke és a Balaton-felvidék tanúhegyei fölött viszi a repülni vágyókat. De olyanok is vannak, akik a Velencei-tó és a Dunakanyar környékét mutatják meg a csendes, felhőszerű repülést kipróbálóknak.

A fővárosból indulna? Megteheti!

És nézzük a repülőgépes sétarepüléseket. Az egész országot be lehet így barangolni, de egyáltalán nem kell hosszú programokkal számolni, sok olyan lehetőség van, amelyik inkább csak kedvcsinálóként visz fel a felhők fölé. Ez a cég egy kicsit csavar is a történeten, mert náluk arra is van lehetőség, hogy az utas repülés közben átvegye a gépet, és saját maga vezesse egy rövid ideig. Ezen kívül berepülik az eget Budapest felett, megmutatják a Dunakanyart, Visegrádot, Esztergomot és Szentendrét, de elmennek a Velencei-tó és a Balaton fölé is. Különböző fantázianevekkel kínálja repüléseit az a cég, mely többek az „Álomvölgy legendája" és a „Királyok útja" nevű utakra visz el, de a Pilis vagy az Alföld fölötti körre is be lehet fizetni náluk.

Esztergom irányba sok cég repülForrás: Droneandy/Shutterstock

A Dunakanyart sok társaság kínálja, itt például 40 percesre tervezik az utat, mely Budapestről indul, a Pilis felé folytatódik, majd következik a Nagy-Bodzás-hegy, a Kis-Szoblák, a Nagy-Szoblák és a Vaskapu hegy. A forduló Visegrád fölött van, majd egy suhanás következik az esztergomi bazilika fölött – Esztergomban egyébként le is lehet szállni egy kávéra, ha a megrendelő úgy kéri a csomagot. Az indulási helyszín Budapesten belül több reptér is lehet, ennél a társaságnál például a Budaörsi -, a Tököli-, a Farkashegyi (Budakeszi)-, a Dunakeszi- és a Gödöllői repülőterekről indulnak az utak, amelyek a fővárost és a Dunakanyart járják be.

Győrtől Gemencig be lehet repülni az országot

Akik Budapest, a Dunakanyar vagy a Balaton fölött akarnak szállni, azok elég nagy választékból meríthetnek, de a lehetőségek azért nem állnak meg itt – bár van olyan cég is, amely komplett balatoni túrát kínál. Ezen a linken például a már előbb említett úti célok mellett olyanok is bekerültek a kínálatba, mint például egy repülés az Egri csillagok című film díszletei felett, de el lehet velük menni egészen Gemencig is, majd a legendásan szép erdő után következik Kalocsa és Dunaföldvár látképe a magasból.

Olyan cég is van, akik éjszakai repülést is kínálnak, akár helikopter fedélzetén is. Ez utóbbit nemcsak egy nappali sétarepülés keretében lehet igénybe venni, hanem éjszaka is, sőt, a nagyon belevaló utasok vezethetik is a gépet.

Tihany, ha lehet még szebb fentről nézveForrás: ZGPhotography/Shutterstock

És még egy nagyon jó kis link a végére. Itt rengeteg jó „terep" van, csupa olyasmi, ami eddig kimaradt a szórásból. Át lehet repülni Győr fölött, ehhez hozzá lehet kapcsolni a Mosoni-Duna torkolat megnézését, vagy épp a Pannonhalmi Főapátságot. De Csesznek, Sokoró, a Kis-Szigetköz, a Nagy-Szigetköz is a listájukon szerepel, ahogy egy bakonyi és egy Fertő-Hansági túra is.

Az egyik legérdekesebb útvonal Vár túra néven szerepel a kínálatban: Pannonhalma, Csesznek, Csókakő, a Tatai vár és a komáromi erődrendszer is benne van az 50 perces repülésben. Ismerősek a nevek, esetleg már látta is mindet? Akkor annál érdekesebb lesz! Hiszen a levegőből még egy olyan táj is egészen más arcát mutatja, amit a földön járva talán már az unalomig ismer. A repülésben pedig a szabad lebegés érzése mellett, épp ez a mindig valami újat mutató táj az, ami megunhatatlan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek