Vízi sportok, könnyű túrák és fürdőhelyek a Kis-Duna mentén

A vízi sportok és a kirándulás szerelmesei egészen az ősz kezdetéig találnak maguknak izgalmas programlehetőségeket a Kis-Duna menti települések, például Szigetszentmiklós, Szigethalom, Szigetcsép és Ráckeve környékén. Ülhetnek kenuba vagy kajakba, állva evezhetnek egy SUP deszkán, de felfedezhetik a környéket motorcsónakkal és kishajóval is. Hogy kinek mit ajánlunk, és mire érdemes figyelni annak, aki kezdőként vágna bele egy vizes kalandba, az alábbiakban néhány vízitúra-hely ajánlójával együtt kiderül.  

Kenuban, kajakban és SUP-on először

Ma már több Duna-menti településen is bérelhetünk vízi sporteszközöket, és akár szervezett vízi túrákon is bejárhatjuk a környéket félnapos vagy akár egész napos kirándulás során. Van olyan túraprogram, ahol a résztvevők némi evezés után például kikötnek a ráckevei Hajómalomnál, ott megebédelnek, megmártóznak a Duna vizében, aztán indulnak tovább vízi járműveikkel.

Már kisiskolás gyerekekkel is szuper családi program egy ilyen, és a jó hír, hogy azok is bátran részesei lehetnek, akik korábban még soha nem ültek kenuban. Ebben az esetben ugyanis biztosítanak a túrázóknak kormányost, aki segíti őket az irányításban. Ettől függetlenül a vízi túrázók mindegyike átesik egy szárazföldi gyorstalpaló oktatáson, és a kezdőkre természetesen jobban odafigyelnek.

A sup egyre népszerűbbForrás: Kis-Duna mente TDM

Egyre népszerűbb a SUP is, a magyarul leginkább állva evezést jelentő Stand Up Paddle, ami az elmúlt években a hazai vizeinken is megjelent. Jelenleg három társaság szervez SUP-programokat a Duna különböző pontjaira (és egyéb hazai vizeinkre is), a kísérletező kedvű, aktív, természetközeli időtöltésre vágyó kirándulók számára.

És bár a SUP deszka többnyire állva evezésre lett kitalálva, térdelve, ülve, a lábat vízbe lógatva is evezhetünk rajta – akár egy kiegészítő ülést beszerezve hozzá. És persze van külön, a kezdők számára tervezett változat is, hogy a sok borulás ne vegye el az újonc suppozók kedvét. Aki egy kis gyakorlás után úgy dönt, hogy hosszabb távon is kipróbálná magát ebben a vízi sportban, az 2-3 órás programokra is benevezhet a Kis-Duna mentén.

Pihenés a természetben kisgyerekkel vagy idősebbeknek

Ma már egyénileg bérelhető motorcsónakkal is bejárhatjuk ezt a régiót, de a legtöbb vízi bázison túravezetőt is kérhetünk hozzá. Kisgyerekkel együtt is érdemes elindulni, hiszen ezek könnyű túrák, és mindig van kikötési lehetőség valamelyik szabadstrand környékén, ahol még fürdeni is lehet. Érdemes tudni, hogy a Duna-ágon 5-15 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. Mivel a bérelhető motorcsónakok teljesítménye nem haladja meg a 10 lóerőt, ezek irányításához nem kell külön engedély. A kirándulás tehát biztonságos, az úszni nem tudó és a 16 éven aluli résztvevők számára a mentőmellény viselése pedig egyébként is kötelező.

A hajókirándulás a kisgyerekesek és idősek nagy kedvenceForrás: Kis-Duna mente TDM

Ha azonban valaki még lassabban haladva, kényelmesen ülve, tényleg csak a tájban szeretne gyönyörködni, az különböző, tematikus hajókirándulások közül választhat. A kisbabások és a szenior korosztály kedvence ez a program, hiszen úgy élvezhetik a természet közelségét, hogy az evezéssel közben egyáltalán nem kell bajlódniuk.

A 30 fős kirándulóhajók nagyobb társaságoknak is helyet tudnak adni, a 10 fős kishajókkal azonban már teljesen egyénre szabott, különleges programlehetőségek is megnyílnak. Benevezhetünk például egy napfelkelte- vagy naplemente túrára, indulhatunk vezetett madárlesre, de akár egy több tételes borozás is lehet a hajós program része – vagyis szinte bármi, amire épp a társaság vágyik.

Forrás: Kis-Duna mente TDM
Evezz vagy csónakázz, aztán csobbanj!
Vérmérséklettől függően kenuval, SUP-pal, motorcsónakon, de akár kényelmes és romantikus kirándulóhajó fedélzetén is megismerheted a Ráckevei Duna-ág vadregényes világát. Egy frissítő csobbanásra is mindig jut idő – Szigetcséptől Tassig jó néhány fürdőzőhely várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó túrázókat.

És amit kár lenne kihagyni: fürdés és kirándulás a környéken

A Kis-Duna mentén több fürdőhelyet is találunk, de a térség egyik legkedveltebb úti célja a szigetcsépi szabadstrand, amely évről évre újabb szolgáltatással bővül. Az árnyas fákkal övezett öböl mentén találunk játszóteret, strandröplabda- és focipályát, a fürdőzőktől kellő távolságra egy kishajó kikötőt, a partmenti büfében pedig kényelmesen megebédelhetünk. Itt is lehet kenut és SUP-ot bérelni, az ide látogatók tehát egy egész napot eltölthetnek azzal, hogy a Duna-ágon bóklásznak.

Hasonló élményeket kínál Ráckeve, amelynek szabadstrandján vagány, kalózhajós játszótér működik, és egy elkülönített rész áll a vízitúrázók rendelkezésére. Szigethalomnál is érdemes megállni, mivel itt nem csupán vízi túrákhoz lehet eszközöket bérelni, de van vadaspark is egy elkerített, állatmentő részleggel, ahol a gyerekek kisállatokat simogathatnak, és egy kis erdei sétát követően még kisvasutazni is lehet.

Itt működik történelmi tematikus parkként az Emese Park, amely az Árpád-kori élet emlékeit mutatja be, hétköznaponként például fix időpontokban - 10, 12 és 14 órakor - vezetett túrát kínálnak a középkori múzeumfalu bejárására. De a parkban a gyógynövénykertet, a középkori templomot és a karámban az őshonos állatokat - a racka juhokat és a hucul lovakat - is érdemes megnézni.

A kenutúrákat nemcsak profiknak, egészen kezdőknek is ajánljákForrás: Picasa

Mindaz, amire szükség lehet egy vízitúrához

A Duna-menti csalinkázásokhoz és vízi túrákhoz érdemes a szokásos kiránduló felszerelés mellett néhány plusz dologgal is készülni. Bár a legtöbb helyen adnak vízhatlan hordót a holmiknak, hogy azok borulás esetén se ázzanak el, nem árt, ha pár vízhatlan zacskót is beszerzünk egy ilyen útra.

Javasolt a réteges öltözködés, a napközbeni tűző nap és az esti szúnyogtámadás miatt pedig egy vékony, hosszú ujjú felső viselete. További fontos és hasznos kellék még a siltes sapka vagy kalap, a vízről tükröződő fénytől is védő napszemüveg, a naptej, a szúnyogriasztó, és persze valamilyen csokoládé vagy gyümölcs, amiből mindig energiát nyerünk, ha evezés közben elfáradnánk.

A cikk megjelenését az Kis-Duna mente TDM támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek