Guinness rekordokat döntött egy napenergiával működtetett hőlégballon

Egy argentin művész hat Guinness rekordot döntött meg egy környezettudatos művészeti projektjével, amelyben egy kizárólag nap- és szélenergiával működtetett hőlégballont sikerült a levegőbe emelnie.

IllusztrációCyron Ray Macey /flickr/wikipedia

Tomás Saraceno "repülő szobra" a január 25-én tartott tesztrepülés során 892.7 láb magasra emelkedett egy sóstó fölé Argentínában, egy óra 21 percig volt a levegőben és 1,58 mérföldet tett meg. Mindhárom adat már önmagában is világrekord a propán használata nélküli hőlégballonos repülés területén, de a női kategóriában is számítani kell, ugyanis a járművet egy nő vezette.

A művet a héttagú dél-koreai fiúegyüttes, a BTS új, globális művészeti projektjének keretében mutatták be, amelyről korábban mi is írtunk.

A léggömböt pedálhajtású ventilátorokkal töltötték meg, a levegőt pedig a sóstó fehér síkja által felerősített napsugarak melegítették. Így nem használtak lítium-, napelemeket, héliumot és fosszilis üzemanyagokat sem, írja az artnet.com.

A projekt a művészet, a tudomány, és a környezetvédelmi aktivizmus területén dolgozó szakértők közös munkájának az eredménye. A mű január 28-án debütált, amikor élő online közvetítés mellett a jármű ismét a levegőbe emelkedett, ezúttal 557 láb magasra, és 37 perc alatt 1.59 mérföldet tett meg.

A Berlinben élő művész húsz éve kísérletezik a kizárólag nap- és szélenergiával működtetett hőlégballon levegőbe emelésével. Azt reméli, hogy munkája talán kicsit változtat majd a mobilitáshoz való hozzáállásunkon. Ahelyett, hogy mindig a gyorsabban és gyorsabban akarnánk repülni, Saraceno projektje jobban igazodik a bolygó természetes ritmusához.

A fosszilis üzemanyagoktól mentes repülés az Argentína sóvidékén, a Salinas Grandes környezetében élő, 33 őslakos közösséget is a védelme alá veszi, akiknek ivóvizét szennyezi a környezetbarát akkumulátorok készítéséhez használt lítium bányászata.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek