Napelemes és háromszintes lehet a jövő repülője

Legalábbis Oscar Vinals spanyol dizájner elképzelései szerint, aki szerint a jövő repülőjét napelemes panelekkel borítják majd, a repüléssel járó stresszt pedig a három szint fedélzeti shopjaiban és éttermeiben vezetik le az utasok.

Oscar Vinals / Designboom.com

 Ismét izgalmas tervekben gondolkodik a jövő repülőjéről egy spanyol dizájner, akinek háromszintes, környezetbarát technológiára támaszkodó repülőjéről a ccn.com számolt be.

Tavaly a Sky Whale-re (Égi Bálna) keresztelt háromszintes gépéről lehetett olvasni, amelynek minden szintje egy-egy utasosztályt képviselt a Titanic tengerjáróhoz hasonlóan. Oscar Viñals akkor 755 ülőhelyesre tervezte gépét, amely a szárnyak közötti 88 méteres fesztávolsága miatt még az Airbus A380-as típusát is megelőzné méreteiben. Ezúttal tovább gondolkodott.

A Progress Eagle projektjében a jövő háromszintes repülőjét zéró-emisszióval képzeli el. Elképzelései szerint a hagyományos fosszilis üzemanyagok helyett hat darab hidrogén hajtómű emelné a jövő gépét a levegőbe, a továbbiakban pedig saját maga termelné az energiát a szárnyakon és a géptörzs tetején elhelyezett napelemek segítségével. Mindez a repülés zajcsökkentését is megoldhatná. A Progress Eagle szárnyainak fesztávolsága 96 méter, a végein felhajtható szárnyaknak köszönhetően pedig a szűkebb és a rövidebb kifutópályával ellátott repülőtereken is könnyebben tud a gép le- és felszállni.

A gépet 800 férőhelyesre tervezte, ez 275-el több ülést jelent a mai legnagyobb utasszámú gépek kapacitásánál. A pilótafülkét óriás panorámával álmodta meg, amelynek közelébe a személyzetnek külön hálófülkéket, és az utasoknak is elérhető shopokat, éttermeket helyezne el. Utóbbiakkal főleg azoknak szeretne kedvezni, akik rendszeresen rosszul viselik a hosszú repülésekkel járó stresszt. Oscar Viñals elismeri, hogy bár a dizájn összeállt, a technológia még hiányzik tervei megvalósításához. A légiközlekedésért rajongó tervező azonban bizakodó, repülőgépe levegőbe emelkedését nagyjából a 2030-as évekre vizionálja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek