Járja be a Balaton-felvidék legszebb kastélytermeit és izgalmas történetű várait!

Ön is kíváncsi arra, hogy melyik vár tetejéről „esett" le a vár úrnőjének újabb férje; hogy ki és hogyan mentette meg Európa legnagyobb főúri könyvtárát; és mi lett azzal a végvárral, amit a törökök soha nem tudtak elfoglalni? A Balaton-felvidék legendás várai és kastélyai izgalmas történeteket rejtenek, egy ide szervezett kiruccanás felér egy igazi időutazással és élő történelemórával. Cikksorozatunk második részében a Trónok harcát idéző középkori erődökbe, panorámás várakba és egy tündérmesébe illő kastélyba teszünk kirándulást. Tartsanak velünk!

Trónok harca és farkasverem: Kinizsi vár

Veszprém és Tapolca között félúton, Nagyvázsonyban magasodik a kissé komor vártorony, amely a Trónok harcát idéző események színhelye is volt. Nem tudjuk pontosan, mikor épült, először egy 1469-es oklevélben hivatkoznak rá, mint már elkészült erődítményre. A vár alapját a Vezsenyi-család építtette a 15. században, a birtok Mátyás királyra szállt, ő pedig 1472-ben Kinizsi Pálnak ajándékozta. A látogató már a kaputoronynál ízelítőt kaphat a középkori várak hangulatából: az út az erődbe a "farkasverem" felett vezet, még a cölöpöket is látni lehet a víz alatt. A lakótorony szintjeit keskeny csigalépcső köti össze, minden szinten talál egy kiállítást vagy installációt, miközben megtekinthet egy korabeli árnyékszéket is.

A Kinizsi vár a magyarországi, különösen a dunántúli várak közül az egyik legépebben fennmaradt és helyreállított várromForrás: Kinizsi-vár / Facebook

A várúrnőről, Magyar Benignáról bár sokat nem, annyit azért tudunk, hogy nagyon fiatalon adták férjhez Kinizsihez, a várkapitány halála után pedig még kétszer kötött házasságot. A harmadik férjét ledobatta a vár bástyájáról, de Kinizsi érdemeire tekintettel megúszta a halálbüntetést, majd száműzetésbe vonult. A lakótoronyban a férjei hálószobája mellett Benigna hálótermét is meg lehet nézni. A vár sorsát egy robbanás és egy tűzvész pecsételte meg az oszmán idők után, amikor többek között pálinkafőzőnek használták az épületet.

Július 1-től augusztus 21-ig naponta kétszer várjátékokon is részt vehetünkForrás: Kinizsivar.hu

Ha teheti, még az idén nyáron szervezzen ide egy kirándulást, mert az erőd egy szeptemberben kezdődő átfogó felújítás miatt, a következő szezonban nem lesz látogatható. Megújul a vártorony, visszaépül a tornyot U-alakban körülvevő palotaszárny és a reneszánsz belsőudvari loggia. Lesz interaktív kiállítás, vetítőterem, virtuális Kinizsi-kori harci szimulátor és múzeumpedagógiai foglalkoztató. Az új kiállítás középpontjában Kinizsi Pál várkapitány és a Fekete sereg története áll majd, illetve sokkal többet megtudhatunk majd Magyar Benignáról is. A vár területén ősszel már régészeti kutatásokat tartanak, és a tervek szerint 2020-tól áll újra nyitva a látogatók előtt.

Nyitvatartás: júniustól augusztusig minden nap 9-től este 7 óráig.
Belépő: a várba a diák és a nyugdíjasjegy 690, a felnőtt 990, a családi jegy 3360 forint. A várjátékokra, amelyet július 1. és augusztus 21. között minden nap 11 és 16 órakor tartanak, külön jegyet kell venni, és többet kell fizetni, ha a Néprajzi és a Postamúzeumot is szeretnénk megnézni.

Travelo tipp:

Ha már történelem, akkor utazzon vissza az időben, és látogassa meg a Villa Románát, amely egy római kori villagazdaság, a közeli Balácapusztán, Nemesvámos mellett!

Szigligeti vár: bevehetetlen erőd, elképesztő kilátás

A középkori várfalak és bástyák romjai között a Balaton egyik legszebb panorámája tárul elénk, ha bevállaljuk a kis sétát és az emelkedőt a parkolótól a várig. Az erődöt a pannonhalmi apátság emelte az 1260-as években, majd többször bővítették. Soha nem tudta bevenni a török, az erődítmény pusztulását végül egy villámcsapás okozta: az egyik toronyban őrzött puskapor felrobbant, a hatalmas tűzben pedig leégtek a vár épületei. Ami maradt belőlük, azt a Habsburgok 1702-ben felrobbantották.
2013-ban a vár romjai megújultak, korhű falakat, tetőt, tornyokat építettek hozzájuk, így sokkal könnyebb elképzelni, milyen lehetett annak idején az élet egy bevehetetlen végvár falai között. Lessen be a kovácsműhelybe és a várkápolnába, nézze meg, milyen volt egy korabeli szabad kéményes, kemencés konyha, és képzelje el, hogy ilyen körülmények között készültek a középkori ételek!

Az egyik olyan várunk, amelybe a török nem jutott beForrás: Csikesz Mariann / Travelo

A felújítás során az akadálymentesítésről sem feledkeztek meg: a mozgáskorlátozott vendégek a Tanítóház interaktív kiállítóterében érintőképernyős terminálok segítségével láthatják a várban elhelyezett kamerák élőképeit, miközben a várról, annak korabeli mindennapjairól is olvashatnak. Ha pedig bejárta az alsóvárat, készítse elő a fényképezőgépet: a felsővár falai mellől az egész Tapolcai-medence látszik a tanúhegyekkel együtt, és a Balaton fele is.

A várfalakról gyönyörű panoráma fotózhatóForrás: Csikesz Mariann / Travelo

Nyitvatartás: a vár egész évben látogatható, júniusban 9-től este 7-ig, júliusban és augusztusban pedig 8-tól este 8 óráig
Belépő: felnőtteknek 800, gyerekeknek 6-tól 18 éves korig 400 forint. Kártyával nem lehet fizetni.

Travelo tipp:
Ha már Szigligeten jár, sétáljon végig a Kamon-kő tanösvényen, és ismerje meg a falu kisebb magaslatait is!

Szerelmek és versenylovak: a keszthelyi Festetics-kastély

Ez hazánk negyedik legnagyobb kastélya, 42 hektáros parkkal, lenyűgöző főúri lakosztályokkal és szalonokkal. Nem véletlen, hogy itt forgatták a Kincsem című film számos fontos jelenetét. A tárgyi emlékek mellett a kastélyban hazánk egyik legjelentősebb főúri családjának története bontakozik ki: ha végignézzük a kiállítást, egészen különleges sorsok és love story-k elevenednek meg előttünk. A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben, majd 1883–1887 között Festetics (II.) Tasziló az északi szárny lebontása után a kastély méretét majdnem megkétszerezve, egy új szárnyépületet készíttetett, amit szintén központi fűtéssel és vízvezetékkel látott el.

Hazánk negyedik legnagyobb kastélyaForrás: Csudai Sándor / Travelo

A kastély épülete és könyvtára a csodával határos módon épen maradt a második világháborúban. Ilja Sevcsenko, a bevonuló szovjet csapatok parancsnoka elfalaztatta a könyvtári szárnyat és az ott elraktározott berendezési tárgyakat, hogy megelőzze a fosztogatásokat. Mintegy 80 ezer kötetes gyűjteményt mentett így meg az utókor számára, több régi felbecsülhetetlen értékű enciklopédiával és régi nyomattal együtt. A gyűjtemény legrégebbi kötete 1488-ból való (Thuróczi János latin nyelvű magyar krónikája). 

A kastélyban található Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtáraForrás: Csudai Sándor / Travelo

A szalonokon végigsétálva szinte magunk előtt láthatjuk, ahogyan teáztak, csevegtek vagy tanácskoztak a kastély lakói. Az egyik legizgalmasabb életút Festetics Taszilóé, akinek a Vörös szalonban állítottak emléket. Sokat tett a hazai lótenyésztés és a lóversenyzés felvirágoztatásáért, angliai tanulmányútja során pedig beleszeretett Mary Hamilton skót hercegkisasszonyba. Bár kölcsönös volt a vonzalom, a magyar gróf nem vehette el a szerelmét, mivel Mary kezét egy sokkal befolyásosabb arisztokrata, maga a monacói herceg kérte meg. A frigyet politikai okokból III. Napóleon francia uralkodó is támogatta, így 1869-ben létrejött a kényszerházasság. A történet azonban az akkori szokásokkal ellentétesen végződött: Mary Hamilton egy nap kilépett az egészből, otthagyta a mesés gazdagságot, és magyar szerelméhez menekült. A pápai udvar felbontotta a kényszerházasságot, és az egykori monacói hercegné a Festetics gróf felesége lett.

Lépjen beljebb, nézzen szét a kastélyban, kattintson a fotóra!Forrás: Csudai Sándor / Travelo

A kastélymúzeum 2016 tavaszán újult meg, amelynek különböző épületeiben már a főúri életformáról, a vadászatról és a hintókról szóló állandó kiállítások is helyet kaptak, de koncerteket és gyertyafényes sétákat is rendeznek itt. Bizonyos alkalmakkor pedig megnyitják az északi szárnyat is a látogatók előtt, ahol a báltermek kaptak helyet.

Nyitvatartás: július 1-től augusztus 31-ig: minden nap 9-18 óra között, szeptemberben és októberben keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között
Belépőjegyek: az összes kiállításra a felnőtt belépő 3900, 26 éven aluliaknak és nyugdíjasoknak 1950 forint, a Kastélymúzeum + Hintómúzeum: 2700 és 1350 forintért látogathatók. A jegyárakról részletesen itt olvashat.

Travelo tipp:
A kastély 500 éves pincerendszerében található a Balatoni Borok Háza, amely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál.

Bajvívás és középkori lakoma: Sümegi vár

A magas sarkút és a kényelmetlen cipőket most hagyja a szálláshelyen, a kilencven méter magas dombon található várba meredek, göröngyös úton lehet feljutni. A vártaxikat mi hiába kerestük, a büfésektől tudtuk meg, hogy egy ideje nem furikáznak, így egy kicsit duzzogva, de felsétáltunk az erőd bejáratához. Egyáltalán nem bántuk meg a kb. 10 perces gyalogtúrát, hiszen a kilátás elképesztően szép. 

A Sümegi vár hazánk egyik legszebb középkori erődjeForrás: Csudai Sándor / Travelo

A Sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, ahol nemcsak számos kiállítást nézhetünk végig, hanem egy nyüzsgő, korhű életkép részeseivé válhatunk. A gyerekek a vitrinek előtti bámészkodásnál sokkal jobban élvezik majd a lovagi tornákat, az állatsimogatót, vagy azt, hogy benézhetnek egy korabeli éléskamrába és a kovácsműhelybe. A régi kínzóeszközök és a kaloda is biztosan népszerűek lesznek.

A vár lábánál, a Történelmi Élményparkban gyalogos és lovas bajvívók, kaszkadőrök tartanak bemutatót, az élményt pedig egy középkori lakomával is megfejelhetjük. A két program együtt fejenként 7-9 ezer forintba kerül a menütől függően. Készüljön fel, hogy az étkezés a kor hagyományainak megfelelően kézzel történik!

A várat IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök építtette a sümegi hegyenForrás: Csudai Sándor / Travelo

A vár területén van egy izgalmas és ingyenes történelmi játszótér is, a korhűn felépített ostromtábor pedig a török hódoltság időszakát eleveníti fel a berendezett tiszti és katonai sátrakkal, ágyúkkal, tüzérségi állásokkal. A gyerekek azokkal a fegyverekkel ismerkedhetnek meg, amiket az ostromlók használtak, miközben különféle kőhajító-gépeket, tűzfegyvereket, dárdavetőket és ostromgépeket is láthatnak.

Nyitvatartás: minden nap, nyáron 9-19 óráig, télen 16 óráig, de havas, csúszós idő esetén a vár nem látogatható.
Belépőjegy: felnőtteknek 1500, gyerekeknek (6-14 éves), diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forint
Történelmi lovasjátékok: felnőtt belépő 2500 forint /fő/alkalom, gyerek/diák/nyugdíjas belépő: 1000 forint/fő/alkalom

Travelo tipp:
Nézze meg a sümegi Püspöki Palotát is, ami a barokk építészet egyik gyöngyszeme. A képtár múzeumként működik.

 Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek