Járatok, amelyekkel már most vagy a nyártól utazhatunk Ferihegyről

Itt az oldalon már többször írtunk arról, hogy milyen egészségügyi eljárásokra, szabályozásokra lehet számítani a jövőbeli utazásaink során, akár a vonatot, akár a buszt vagy a repülőt választjuk közlekedési eszközként. A higiéniai szabályokat már mindenhol részletezték – az utasokra vonatkozókat, és azokat is, amiket a légiutas-kísérőknek és a reptéri személyzetnek kell betartania. Az alábbi gyűjtésünkben azonban a már újraindult, vagy a - főleg Budapestről - hamarosan induló, közvetlen járatokat gyűjtöttük össze. Lássuk tehát, melyek azok a társaságok, amelyek már megkezdték a felszállást és fertőtlenítő fellegbe burkolózva várja az utasokat.

Az első légitársaság a sorban az Air France, mely május 19-én adott ki egy sajtóközleményt, miszerint június első hetétől ismét közlekednek a gépei; az első időszakban hetente egyszer, a hó végén pedig már minden nap. A társaság június végéig több európai, észak-amerikai és ázsiai útvonalon újítja fel a légi kapcsolatait. Az utazási korlátozások függvényében 75 repülőgéppel közlekednek majd a hónap végétől, ami a járvány előtti kapacitás 15 százaléka. A Budapest-Párizs járatokon kötelező lesz a maszk viselése, és a párizsi indulás előtt a testhőmérséklet-mérés is.

Forrás: Austin Neill / Unsplash

A második társaság, amelyről hírt kaptunk, a Finnair. Az ismert légitársaság a honlapján közölte, hogy júliusban elindítja korábban felfüggesztett járatainak egy részét. Először heti egy, a hónap végén már heti négy járatot terveznek Budapestre.

A Wizz Air is tett már pár bejelentést. A legfrissebb adatok szerint azonban május eleje óta ismét elérhető Athén, Barcelona, Birmingham, Bázel, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London-Gatwick, Liverpool, London-Luton, Madrid, Stockholm-Skavsta, Szarajevó, Berlin, Podgorica és Marosvásárhely a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Ahogy korábban is írtuk, a légitársaság május 21-től tervezte növelni induló járatainak számát, de ezek az éppen érvényben lévő hatósági korlátozásoktól és a kereslettől egyaránt függnek. Az viszont már most biztosnak látszik, hogy a debreceni bázison csak június 1-től indul újra a forgalom.

A magyar hátterű diszkont cég mellett, a KLM Holland Királyi Légitársaság is újraindította a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és az amszterdami Schiphol repülőtér közti légiforgalmát. A legutóbbi közleményük szerint, a május 4. óta közlekedő járatot a korábbi Boeing 737-esek helyett Embraer E190-es gépekkel teljesítik. A járatok minden nap reggel 9.15-kor indulnak Amszterdamból, 11.15-kor érkeznek meg Budapestre, majd délben indulnak vissza, hogy 14.05-kor landolhassanak a schipholi repülőtéren.

A Ryanair a legelső járatát Rómába indítja Budapestről június 21-től, június 23-tól pedig már Milánóba is közlekedtetnek gépeket hetente 2-2 járattal. Ugyanakkor a légicég tervei szerint júliusban már Bari, Cagliari, Catania, Nápoly, Pisa is elérhető lesz a magyar fővárosból, Palermóba viszont csak augusztustól indul újra a közlekedés – derül ki a Routes Online gyűjtéséből, amelyre az Airportal bukkant rá elsőként.

Az Emirates légitársaság egy hónappal ezelőtti közleményében azt írta, hogy Budapestről június 22-től emelkedhetnek majd gépeik a magasba. A légicég képviseletét ellátó kommunikációs ügynökségtől kérdésünkre elmondták, hogy bár már vannak foglalható járataik budapesti indulással, "a járványhelyzet bizonytalanságai miatt ezek a szolgáltatások még változhatnak".

A Qatar Airways közleményében arról ír, hogy Budapestről Dohába tartó közvetlen járatát júniusban indítja újra, egyelőre csak hetente háromszor: hétfői, szerdai és pénteki napokon. A járatszám júliustól egy vasárnapi géppel négyre nő, augusztustól pedig beáll egy ötödik, szombati járat is.

Forrás: Emiel Molenaar / Unsplash

A Lufthansa Csoport júniusi indításokkal jelentkezett. A Portfolio.hu összefoglalója szerint a Lufthansa június 1-től indítja majd heti 15 járatát Budapest irányába. Ferihegyről Frankfurtba, Düsseldorfba, Stuttgartba és Zürichbe juthatunk el. A heti hét frankfurti járatot a Lufthansa viszi majd, a Budapest-Zürich útvonalat hetente kétszer a Swiss, a Düsseldorf és Stuttgart heti 3-3 járatát pedig az Eurowings. A Lufthansa Csoportba tartozó Austrian Airlines meghosszabbította a leállást, így június 7-ig biztosan nem indul újra. A Brussels Airlines pedig június 15-től indítana új járatokat.

Az Aegean Airlines július 4-én szállít először utasokat Budapest és Athén között, egyelőre csak hetente kétszer, kedden és szombaton. És bár a keresletről még nem ismertek a számok, Görögország mindenesetre nagyon készül, tervei szerint július elsejétől már csúcsturizmussal nyitná az idei szezont.

Gyűjtésünkben utolsóként említjük az AirBaltic légitársaságot, amely csak a nyár utolsó harmadában repül ismét a magyar fővárosból Rigába: az első járatukat augusztus 11-ére tervezik, onnantól kezdve minden héten két járatot indítanak keddi és szombati napokon. Mindkét utóbbi légitársaságra igaz, hogy a tervezett menetrendet ezúttal is úgy alakította ki, hogy a csatlakozások jól működhessenek, és szinte minden – az utasok számára már megnyitott – város repülőtere elérhető legyen.

Azonban bárhova is készülnek olvasóink, ügyeljenek arra, hogy a tervezett járatok bármikor változhatnak. Mindig tájékozódjanak az adott légitársaság oldalán a kiválasztott járat tényleges indulásáról!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek